Zimske Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/WU HONG

Grupe koje ukazuju na kršenje ljudski prava nad manjinama u Kini pozvale su na potpuni bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, što će verovatno pojačati pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK), sportiste, sponzore i sportske federacije.

PROČITAJTE JOŠ

Koalicija koja predstavlja Ujgure, Tibetance, stanovnike Hong Konga i druge izdala je saopštenje u kojoj poziva na bojkot Igara.

„Vreme za razgovor sa MOK-om je prošlo. Ovo ne mogu biti uobičajene Igre ili uobičajene stvari, ni za MOK, ni za medjunarodnu zajednicu“, rekla je u intervjuu agenciji AP Ladon Tetong iz Tibetanskog akcionog instituta.

Igre u Pekingu trebalo bi da počnu 4. februara 2022, samo šest meseci posle završetka odloženih Letnjih olimpijskih igara u Tokiju.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su se tokom prošle godine nekoliko puta sastale sa MOK-om tražeći da se domaćinstvo Igara oduzme Pekingu.

Tetong je privedena i deportovana iz Kine 2007. godine, godinu dana pre Olimpijskih igara u Pekingu zbog vodjenja kampanje za Tibet.

„Situacija u kojoj se sada nalazimo je očigledno gora nego tada“, rekla je ona, ističući da je MOK rekao da će Olimpijske igre 2008. poboljšati ljudska prava u Kini.

„Ako se ove Igre održe, Peking će dobiti medjunarodno odobrenje za ono što radi“, dodala je ona.

MOK je više puta naveo da mora biti neutralan i da se kloni politike.

„Mi nismo super-svetska vlada“, rekao je nedavno predsednik MOK-a Tomas Bah.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je „politizaciju sporta“ i navelo da je svaki bojkot „osudjen na neuspeh“.

U nedavnom izveštaju američkog Stejt departmenta navodi se da su se u proteklih godinu danas dogodili „genocid i zločini protiv čovečnosti“ nad Ujgurima i drugim manjinama u zapadnoj kineskoj oblasti Sindjijang.

Kina je negirala optužbe kršenja ljudskih prava Ujgura ili drugih manjina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar