Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korišćenje sporta u marketinške i političke svrhe... Od davnina poznat princip "hleba i igara" posebno je utvrđen na ovim prostorima, gde su igre dobile i daleko veći ulog, dok se o hlebu sve manje razmišlja.

Poslednja u nizu „akcija“ je odluka predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da postane student, po drugi put, s namerom da dobije diplomu košarkaškog trenera.

PROČITAJTE JOŠ

Vučić je svoju ideju izneo nešto ranije, navodeći da će se time baviti kada izađe iz politike, ali kako su sve njegove najave uglavnom donosile suprotne rezultate, vrlo je verovatno da će i ova ostati na tome.

Uz to, da li je realno da čovek sa tolikim obavezama, kako i sam govori, „koji ne spava i ne jede“, jutrom uči ruski jezik, a noću čita knjige o genocidima ili obilazi zatvorene knjižare, može da se kvalitetno posveti akademskom obrazovanju?

„Mislim da je to sve zapravo marketing i da nema toliko veze sa sportom. Sportske aspiracije je imao i predsednik Turkmenistana, koji se takmičio u trkama, učestvovao je pa je pao sa konja… Naredni predsednik Turkmenistana je nastupao kao zabavljač, pisao je pesme. Imate te populističke vođe koje iz nekog razloga žele da ostave utisak da su svemogući, da se u sve razumeju. Nažalost, institucije su urušene, ova vlast je urušila institucije i ostavila predsedniku dovoljno prostora da se prikazuje kao takav“, kaže za Nova.rs psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković.

Vučić je godinama uključen u sport. Odnosno, uključuje se. Kao apsolutno najznačajnije njegovo pojavljivanje izdvaja se ponoćna konferencija za medije na stadionu u Ljutice Bogdana, kada je praktično preuzeo na sebe akciju očuvanja fudbalske sekcije Crvene zvezde.

Vučić
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Svi ti potezi i sa sportom i sa svim drugim stvarima, na moju žalost, podsećaju na Turkmenistan, koji je imao jednu od najgorih diktatura predsednika. Njegovo ponašanje zaista liči na to, to je čist marketing, samopromocija. Jedan deo birača pozitivno reaguje na to, što je on prepoznao i radi“.

Čak i da se sve stavi po strani, ne deluje da je ono što Vučić radi zaista iskreno, iako bi realno moglo da se poveruje da on zaista voli sport.

Moguće je, hteo je da bude sportista, nije u tome uspeo, ali je stigao do pozicije praktično apsolutne vlasti što znači da je u mogućnosti da bude istovremeno i igrač i trener i selektor.

PROČITAJTE JOŠ: Bio je neki Juda u Partizanu i zato sada Vučić želi diplomu

Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

„I dalje mislim da je sve to marketing, da pokušava da kopira uspešne vođe ili autokratske vođe, da je svemoguć, da je u dobroj formi kao recimo Vladimir Putin. Mislim da pokušava da iskopira to, deo njegovog biračkog tela pozitivno reaguje na sve to. On želi da se na neki način okaže da je kul, da je sposoban i mislim da je sve to deo marketinga“.

Sport je nešto što pored dobre hrane i pića, najviše na svetu zanima prosečnog građanina Srbije, što je Vučić, prema rečima našeg sagovornika, dobro prepoznao i koristi za svoju promociju.

„Zašto je usmeren ka sportu, a ne ka muzici, na primer? Tu Ivica Dačić ima više sklonosti ka muzici, Vučiću je sport bliži, govorio je da je bio blizak navijačima, da je to njegovo interesovanje. On pokušava da pohvata poene, svi ti potezi su čist marketing… Ako Putin može da se rve sa medvedom, on može da izbije loptu Drobnjaku“, zaključio je Tošković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram