Adriana Vilagoš
Adriana Vilagoš; Foto: Screenshot Twitter World Athletics

Najbolja mlada srpska atletičarka Adriana Vilagoš podelila je utiske posle zlata na Svetskom prvenstvu u Kolumbiji.

Adrianu, najbolju srpsku kopljašicu do 20 godina niko nije mogao da ugrozi u finalu, jer, ako se posle Adrianinog hica od 58,87 metara u kvalifikacijama tome ponadala neka od rivalki – brzo se razočarala.

PROČITAJTE JOŠ:

Vilagoš je zablistala u finalu, „podebljala“ je zlato iz Kenije i naterala nas da se nadamo novim uspesima već na Evropskom prvenstvu u Minhenu, iako se starosna kategorija menja, a konkurencija postaje jača.

Usput su je zaobišli problemi sa trovanjem hrane u Kaliju, zbog kog su kroz pakao infuzije prošle Teodora Boberić i Zorana Rokavec, pa je Vilagoš bez prepreka mogla da izdominira.

„Bila sam jako motivisana i pre i tokom takmičenja. Želela sam da bacim lični rekord. Mnogo sam se spremala za ovo takmičenje. Cilj nam je bilo da odbranim titulu iz Kenije. Nakon povratka sa Mediteranskih igara odradile smo četvoronedeljne pripreme u Malom Iđošu. Stigla sam u Kali u jako dobroj formi“, rekla je Vilagoš za Nova.rs.

Otkrila nam je i kako se oseća kada je potvrdila sebi da je najbolja na svetu.

„Jako sam srećna zbog toga. Ova je potvrda da smo na dobrom putu. Već od 13. godine sam imala najbolje rezultate na svetu u svom uzrastu, samo nisam mogla da učestvujem na međunarodnim takmičenjima u početku, jer sam bila premlada, posle zbog korone, pa mi je jako drago da sam mogla da budem dva puta i svetska šampionka“, kaže Adriana.

Adriana Vilagoš; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Doduše, svesno konstatuje da je konkurencija ove godine na prvenstvu bila slabija, ali svejedno treba baciti najduži hitac.

Praktično se takmičila sama sa sobom pošto je čak četiri puta prebacila kopljem 60 metara. Najbolji hitac bio je 63,52 metra, dok nijedna od rivalki nije mogla da dobaci ni do 60.

„Ove godine konkurencija je bila mnogo slabija nego u Keniji. Moja najveća rivalka Elina Cengko je prerasla ovu uzrasnu kategoriju, a kubanska Baljar Rohas koja je jednom osim mene ove godine prebacila 60 metara nije došla, pa sam imala osim jednog takmičenja na svim ostalima (9) ove godine bolji rezultat od prisutnih devojaka 3-5 metara“, priča Vilagoš.

Taj trend prebacivanja brojke od 60 metara namerava i da nastavi, pošto zna da kvalifikacije prolazi – lagano.

Foto: Starsport

„Skoro na svakom takmičenju sam prebacila 60 metara, a u Kali sam došla za lični rekord i da pokušam da napadam svetski juniorski rekord. Kod kvalifikacija mi je bilo bitno da prebacim normu – 52,5, nije mi bilo toliko važan taj jedan hitac, pa sam samo odradila kvalifikacije i fokusirala sam se na finale“, veli Vilagoš.

Sledi joj takmičenje u Minhenu, a Edin Zuković, selektor kazao je Nova.rs da će tamo biti napravljen prelaz u seniorsku konkurenciju.

Čisto da takmičarke malo osete i tu kvalitet rivalki, pa da počnu da im se prilagođavaju.

„Ja idem bez pritiska u Minhen. Ovo će biti moje najveće takmičenje u seniorskoj konkurenciji, pa mi je cilj da za sebe bacam dobro“.

Adriana Vilagoš
Foto: Instagram screenshoot vilagos_adriana

S obzirom na to da je tu konkurencija najjača moguća, Adriana će i psihički morati da se pripremi da tu verovatno neće biti laganih pobeda. Bar ne na početku.

„Svakako neću biti ovako opuštena kao sada. Većinu takmičarki već poznajem sa mitinga, radi se o dobrim takmičarkama, koje su imale već duže hice od mene. Ako ću bacati oko ličnog rekorda, biću zadovoljna sobom bez obzira na to koji plasman ću ostvariti“, iskreno će Vilagoš.

A šta misli o tome da je mnogi ljudi, uključujući i novinare vide kao naslednicu Ivane Vulete i koliko joj je to breme?

„To ne stvara teret za mene. Druge su nam discipline Ivana skače udalj, ja bacam koplje i ne opterećujem se time“, zaključila je Adriana Vilagoš u razgovoru za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Konferencija posle uspeha Srbije na Svetskom prvenstvu za juniore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar