Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Do isteka poslednjeg roka za formiranje nove Vlade Srbije ima još 24 dana. Iako je od izbora prošlo više od šest meseci, ona još nije formirana, uprkos tome što je vlast imala sve uslove da ovaj posao privede kraju. Dok se približava zvono za kraj, malo toga je javnosti poznato o sastavu ministara koji će sesti za sto u Nemanjinoj 11.

Od održavanja parlamentarnih izbora prošlo je 187 dana.

Ono što se do sad sa sigurnošću zna jeste samo ono što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je objavio da će mandatar nove vlade ponovo biti Ana Brnabić, da će deo nje biti i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i da će lider SPS Ivica Dačić biti prvi potpredsednik i koordinator službi bezbednosti.

Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. I to ukazuje poverenje koje imam u njih troje. Dačić, pored važnog ministarskog mesta, mesta zamenika predsendika Vlade Srbije imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, ispričao je Vučić.

Za Dačića, kako navodi naš izvor, pored vojske i policije, postoji opcija da preuzme mesto ministra spoljnih poslova, ali će to zavisiti od toga ko će još od socijalista biti deo nove Vlade Srbije.

Spekuliše se da bi SPS Ivice Dačića mogao da dobije ukupno četiri ministarska mesta. Pored Dačića, kao kandidati se spominju predsednik Izvršnog odbora SPS Vladimir Zagrađanin, članovi predsedništa Branko Ružić i Aleksandar Antić, zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević, i poslanik, bivši rukometaš Ratko Nikolić. Pretpostavlja se da će socijalistima ostati prosveta, spekuliše se da bi mogli dobiti i Ministarstvo za sport, ali i jedno ministarstvo bez portfelja, na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Novica Tončev.

BONUS VIDEO: Igrica koju Aleksandar Vučić godinama igra sa Ivicom Dačićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare