Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Igokeu rezultatom 76:53 u trećem meču poufinalne serije ABA lige i tako se plasirala u finale regionalnog takmičenja.

Iako je početak utakmice protekao u, fudbalskim žargonom, „početnom ispitivanju snaga“, najviše zahvaljujući sjajnom Džekiju Karmajklu, koji je vezao šest poena, ali je Zvezda nakon 9:8 ušla u seriju i stigla do 18:11, a trojkom Ognjena Dobrića, te zakucavanjem Lendrija Noka uz faul stigli i do 12 poena viška nakon prvih deset minuta.

PROČITAJTE JOŠ...

Početak druge četvrtine protekao je u Zvezdinoj dominaciji, nakon trojke Dejana Davidovca (27:12), potom i dvojke razlika je povećana na +17, ali je Igokea uspela da se vrati, pre svega dobrim izvođenjem penala, da bi asistencija Entonija Klemonsa za alej-up Dalibora Ilića označila i prilazak na minus od devet poena (40:31).

No, seriju Igosa od 9-0 prekinuli su Marko Simonović i Davidovac, dok su Aleksa Radanov i Džordan Lojd pogocima nakon prodora, te Klemons trojkom postavili konačnih 48:35 nakon prvih 20 minuta igre.

U trećoj deonici Igosi su zaigrali znatno bolje, Zvezda pala, te su gosti uspeli da priđu na 54:50. Mogao je Karmajkl da donese i preokret, ali je neshvatljivo loše šutirao u tim trenucima, pogotovo sa poludistance, pa je pred završnu deonicu Zvezda uspela da uđe sa 57:51.

Sve do sredine četvrtine Igokea je uspevala da održi priključak, kada se razigrao Dejan Davidovac. Prvo je ukrao loptu i pogodio iz kontre, zatim je u narednom napadu bio precizan za tri poena, nakon što je izvedena lopta presekao je pas Jošila, uposlio Lojda koji je dodao do Dobrića, a nakon još jedne sjajne odbrane Davidovac je pogodio još jednu trojku i potvrdio pobedu crveno-belih.

Radonjićevi momci su bez problema sačuvali tu prednost i zabeležili pobedu vrednu plasmana u finale. Igokea je inače odigrala jednu od najgorih četvrtina u istoriji ABA lige, a gotovo sigurno najgoru u doigravanju za titulu, pošto su za deset minuta igre ubacili samo dva poena.

Zvezdu je predvodio Davidovac sa 22 poena, Lojd je ubacio 15, dok su Dobrić i Noko imali po 11. Sa druge strane, Klemos sa 15 i Karmajkl sa 12 su bili jedini dvocifreni.

Treća utakmica polufinalne serije ABA lige

Crvena zvezda – Igokea 76:53 (24:12, 24:23, 9:16, 19:2)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Poseta: Bez publike; Sudije: Ilija Belošević, Matej Boltauzer, Sašo Petek

Crvena zvezda: Hol 4, Volden 7, Lojd 15, Uskoković, Davidovac 22, Lazić, Rit, Radanov 2, Dobrić 11, Simonović 2, Kuzmić 2, Noko 11

Igokea: Vulić, Klemons 15, Atić 1, Jovanović 7, Grej 3, Jošilo 6, Talić, Ilić 5, Pot 2, Karmajkl 12, Fundić 2, Kondić

Kraj!

Crvena zvezda je u finalu!

38′ Konačno Lojd za tri

Zvezda je otišla na +21.

37′ Zvezda ponovo na +18

Novi sjajan potez Davidovca, kreacija i pas za Hola, poeni iz reketa, čini se da je pitanje pobednika rešeno.

36′ Veliki promašaj Kuzmića

Odlično su crveno-beli organizovali napad, Kuzmić dobio loptu od Dobrića ispod koša, ali je centar Zvezde očajno izveo horog.

35′ Ponovo Davidovac zaustavlja napad Igosa 

Poklonio je loptu Pot Davidovcu, nije Zvezda uspela da poentira, ali vreme polako teče, što igračima tima sa Malog Kalemegdana itekako odgovara.

33′ Davidovac za tri, pa krađa, nova trojka, Zvezda na +16!

Loš napad Igosa, brza akcija Zvezde, Davidovac je ostao sam na šutu za tri, pogodio. Odmah potom Davidovac je uspeo da ukrade loptu nakon tajm-auta Jošilu, Lojd je asistirao Dobriću za alej-up, a fantastičnu seriju Davidovac je završio novom trojkom za 69:53.

32′ Lep koš Lojda

Dribling, korak unazad i šut sa poludistance – Zvezda je otišla na 61:53.

31′ Konačno Zvezdina kontra

Davidovac je prvo napravio faul pri skoku u odbrani, potom se „izvukao“ sjajnom odbranom i kontrom. Pogodio je i Jovanović iz reketa.

30′ Zvezda na +6 pred završnih deset minuta

Nije ovo utakmica Džordana Lojda. Upao je u krizu Zvezdin bek kad je to najmanje bilo potrebno, pogodio je tek po jedan šut za dva i za tri od deset šuteva. Nadovezao se Noko promašajima, dok kod Igokee Pot nije imao sreće da pogodi o tablu. Izašla je lopta iz koša, pa je Zvezda dobila šansu da dođe do poena u poslednjem napadu. Lojd je preuzeo odgovornost, probio odbranu, uposlio Noka kog je faulirao Pot.

Nakon burne reakcije klupa Igosa je dobila tehničku grešku, Lojd je pogodio svoje jedno, Noko promašio oba, pa crveno-beli imaju šest poena viška pred završnih 10 minuta.

27′ Serija Zvezdinih skokova u napadu

Ispromašivali su se igrači Zvezde nakon dva vezana skoka u napadu, nisu precizniji bili ni Jošilo i Grej pri pokušajima za tri poena, dok je Davidovac nakon faula Pota iskoristio oba penala, 56:50.

Foto: Starsport

26′ Tehnička greška Lazića

Branko Lazić je na isteku napada šutnuo trojku, pogodio obruč. Noko je uspeo da se izbori za loptu i sačuva je u Zvezdinom posedu, ali je Zvezdin kapiten umesto učešća u akciji odlučio da uđe u duel sa sudijama, zbog čega je dobio tehničku, pa je Atić sa penala smanjio na četiri poena.

25′ Dve trojke Dobrića

Mnogo puta dosad Dobrić je pogađao trojke u serijama, vezao je dve i u trećoj ćetvrtini. Sa druge strane Ilić za tri, potom i Karmajkl za dva, pa Zvezda ima 54:49.

23′ Zvezda još uvek bez poena u trećoj deonici

Još jedan konfuzan napad Zvezde pokušao je da reši Radanov, izblokirao ga je Karmajkl, potom je pogodio sa poludistance, pa Igokea ima samo četiri poena minusa nakon serije od devet vezanih poena.

22′ Problem za Igokeu, problemi i za Zvezdu, serija gostiju 7-0

Klemons je povrede morao da napusti igru, ali je Igokea uprkos tome uspela da dođe do poena preko Jošila, kog je tom prilikom faulirao Lojd. Promašio je penal, Simonović napravio faul, ali nisu iskoristili novu šansu Igosi. Ipak, dobili su još jednu priliku pošto je Zvezda ponovo organizovala očajan napad, iskoristili je i prišli na -6.

Foto: Starsport

21′ Dobar početak Igokee

Odbranili su prva dva Zvezdina napada, sa druge strane Klemons je bio precizan za tri poena, pa je Igokea prišla na deset poena minusa. Mogao je Klemos još da smanji, ali je prilikom prodora napravio faul nad Nokom,

Ključ Zvezdine prednosti

Igrači Dejana Radonjića imaju tri skoka više (12:9), bolje utiraju za tri poena (5/13, naspram 2/9), ali je ključ u poenima iz reketa (24:18) i iz druge šanse (9:3).

20′ Kraj poluvremena, Zvezda na +13

Dugom trojkom Klemons je primakao Igokeu na 46:35, ali je uzvratio Lojd dvojkom, pa crveno-beli na poluvremenu imaju 13 poena viška, 48:35.

19′ Serija promašaja Karmajkla sa penala

Pogodio je tek dva od šest pokušaja, poentirao je Radanov sa druge strane, 46:32.

18′ Alej-up, Igokea na jednocifrenom minusu

Devet poena su vezali igrači Igokee, a posebno lep bio je upravo poslednji u nizu, kada je Klemons sa gotovo pola terena pronašao Ilića za alej-up. No, nakon dva nešto slabija napada Igosa, te poena Simonovića pod košem i Davidovca sa penala, razlika je ponovo dvocifrena, 44:31.

 17′ Simonović u kontra-ritmu

Upala je Zvezda u blagu krizu, Igokea uspela da priđe na 40:27 najpre poenima sa linije penala. Nije Zvezda stigla do poena ni nakon što je Lojd probao za tri, pošto je Amerikanac po drugi put na meču promašio čitavu konstrukciju.

Foto: Starsport

16′ Jovanovićeva „rampa“ za Lojda

Krenuo je Amerikanac na prodor ali ga je bivši centar Zvezde sjajno sačekao i sprečio da poentira „ispod ruke“. Noko je uspeo da dođe do lopte, vrati je u igru, ali ne i da pronađe nekog od saigrača.

15′ Zvezdin tihi heroj, Dejan Davidovac

Nova trojka Zvezdinog Zrenjaninca, 38:20 za crveno-bele. Uzvratio je Ilić poenima iz reketa. Davidovac je u dosadašnjem toku meča ubacio 10 poena, pa je pomalo neprimetno došao do pozicije drugog najboljeg strelca Zvezde.

14′ Potencijalan problem za crveno-bele

Nakon samo 14 minuta igre Ognjen Dobrić je došao do treće lične greške, pa je morao da napusti igru. Nije Igokea iskoristila šansu, Potu je lopta pobegla u aut, a Lojd asistencijom za Davidovca crveno-bele odveo na +17.

13′ Lojd se razigrao, Zvezda čuva prednost

Krenuo je Džordan Lojd da zakuca, fauliran je, pa je stao na liniju za slobodna bacanja, pogodio oba, a Zvezda ponovo otišla na 15 poena viška. Nakon nove sjajne odbrane Lojd je ponovo fauliran, ali je Lengston Hol izgubio loptu nakon što se okliznuo, Grej fintom „navukao“ Dobrića na faul, pa su gosti dobili novo vreme za napad.

Foto: Starsport

12′ Serija Igokee, Zvezda odgovorila

Opusitli su se crveno-beli, Igokea nakon prvo asistencije Pota za Jovanovića, a potom i kontrom nakon loše lopte Simonovića ispod koša koju je plej gostiju završio polaganjem na drugi obruč prišli na 27:16, što je Radonjića nateralo da zatraži minut odmora. Isplatilo se, pošto su sa dva pasa došli do koša a Kuzmić lako poentirao. Nakon promašaja Greja i kontre Davidovac je poentirao. Uzvratio je Talić asistencijom za Fundića, 31:18.

11′ Trojka Davidovca za +15

Odlično je započela Zvezda i drugu četvrtinu, pogodio je Davidovac trojku, pa crveno-beli imaju 27:12.

Kraj prve četvrtine

Crvena zvezda ima 12 poena viška, a najefikasniji nakon prvih deset minuta je Lendri Noko. Ubacio je tek poen manje od Igosa, 11, uz četiri skoka. Sa druge strane Karmajkl prednjači sa šest poena.

Foto: Starsport

10′ Dobrić za tri, Zvezda ima 12 poena prednosti

Sjajnu akciju izvela je Igokea, ali je Jošilo promašio čist zicer. Neumoljiva je bila Zvezda, usledila je kazna u vidu sjajnog protoka lopte, asistencije Davidovca i trojke Dobrića, 21:12. Nakon što je Volden faulirao Karmajkla, a igrač Igokee promašio oba penala, Noko je zakucao uz faul Karmajkla, pa je Amerikanac napustio igru, a Noko bio precizan sa penala za 24:12. Tim rezultatom je završena prva deonica, pošto su Davidovac sa jedne, odnosno Pot sa druge strane propustili šansu da poentiraju.

8′ Serija Noka od četiri poena

Pogodio je prvo iz reketa nakon ofanzivnog skoka, zatim je Jošilo promašio trojku, a Noko sjajno izveo poluhorog i povećao razliku na sedam poena.

7′ Zvezda propustila šansu da se odlepi, Grej kaznio

Atić je šutirao za tri poena, promašio, pa su crveno-beli dobili priliku da dodatno povećaju prednost, ali je Simonovićev pas ka Noku presekao Karmajkl, a Grej pogodio prvu trojku za goste.

6′ Lazić iznudio „mrtvu loptu“

Uspeo je kapiten Zvezde da natera Klemonsa na grešku, a nakon što su obojica pri prvom podbacivanju promašili loptu, nakon drugog najprisebniji je bio Lojd, došao do lopte i započeo akciju koju je Volden okončao dugom trojkom, 14:8.

5′ Upisao se i Jošilo

Prvo je Volden lepim prodorom vratio tri poena viška domaćem timu, uzvratio je Jošilo, koji je postao prvi košarkaš sem Džekija Karmajkla koji je pogodio koš Zvezde, i to flouterom uz dosta osećaja, 9:8. Zvezda je šansu da se odlepi dobila nakon nesportskog prekršaja Karmajkla nad Nokom prilikom borbe za loptu. Kamerunac je pogodio oba penala, a napad koji je usledio Lazić nije završio trojkom, pa je ostalo 11:8.

4′ Karmajkl u odličnoj seriji

Postigao je sve poene u dosadašnjem toku meča za Igokeu, pa crveno-beli imaju poen viška nakon novih poena Amerikanca.

3′ Sjajna rampa Lazića

Uspeli su Igosi da preseku jednu loptu, ali je Lazić sjajnom rampom sprečio poene, a Noko sa druge strane doneo 7:4.

2′ Lojd – Karmajkl 5:4

Nakon pogotka sa poludistance Karmajkla, Lojd je uzvratio trojkom.

1′ Dobra odbrana na obe strane, Karmajkl prvi pogodio

Ni domaći ni gosti nisu uspeli da dođu do poena u prva dva napada. Crveno-beli su dva puta odigrali sjajnu odbranu., ali nisu uspeli i treći put pošto je Karmajkl zakucao. Uzvratio je Lojd takođe zakucavanjem, 2:2. Prethodno, Džordan Lojd je promašio čitav koš pri šutu za tri poena.

Dobro došli na prenos trećeg meča polufinalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Igokee na portalu Nova.rs!

Prvi napad ima Igokea.

18:29 Zvezda bez jednog stranca

Podsećamo, crveno-bele je napustio Kino Kolom, koji je karijeru nastavio u Basokniji.

18:27 Termini finalne serije

Prva utakmica je zakazana za 16. maj, druga za 18, a treća za 22. Ukoliko bude potrebe, četvrti susret biće odigran 24, dok je peti meč, majstorica, zakazan za 28. maj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar