Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Igor Kokoškov zagolicao je maštu mnogim ljubiteljima košarke preliminarnim spiskom igrača za Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ

Rešio je Kokoškov da okupi najbolje što Srbija ima, a partije Vasilija Micića posebno su obradovale sve koji sa nestrpljenjem čekaju okupljanje reprezentacije.

Osvojio je Evroligu, postao MVP i ligaškog dela sezone i samog fajnal fora, a očekuje se da MVP priznanje pokupi i Nikola Jokić u NBA.

Srbija bi tako na Olimpijske igre otišla sa dvojicom MVP-ja najvažnijih klupskih takmičenja u Americi i Evropi, što bi bila lepa i jasna poruka svim rivalima.

Prvi korak ipak će biti kvalifikacije, nije izvesno da će svi moći da se odazovu u ovom periodu. Košarkaši Srbije će od 29. juna do 4. jula igrati na FIBA Olimpijskom kvalifikacionom turniru, gde će se boriti za prvo mesto i odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Turnir se održava u Beogradu, u dvorani „Aleksandar Nikolić“, a osim Srbije učešće će uzeti nacionalni timovi Italije, Portorika, Senegala, Filipina i Dominikanske Republike.

„Orlovi“ će se takmičiti u grupi A protiv Dominikanske Republike i Filipina, dok će se Portoriko, Italija i Senegal takmičiti u grupi B. Po dva tima iz svake grupe će se plasirati u polufinale, koje je na programu 3. jula.

Finalna bitka za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju biće održana dan kasnije, a izvesno je da će dobar deo juna u Americi provesti Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović.

Foto: EPA/JORGE ZAPATA

Jokić igra protiv Portlanda i trenutno je 2-2, ukoliko Denver pobedi, čeka ga susret sa Finiksom ili Lejkersima (2-2), dok je Bogdan Bogdanović na pragu pobede sa Atlantom protiv Niksa (3-1).

Nemanja Bjelica je završio sezonu u Majamiju sa 0-4 protiv Milvokija, dok Boban Marjanović igra sa Dalasom protiv Klipersa (2-2). Bjelica i Marjanović jesu igrači koji nemaju role poput Bogdanovića i Jokića, ali je sigurno da je sezona uzela danak.

Sa druge strane, Aleksej Pokuševski je već dugo u Novom Sadu i radi individualno, ali nije isključeno da prođe kroz letnji dril Oklahome, poput Nikole Jokića svojevremeno u Denveru.

Pored toga, nekoliko igrača je imalo vrhunske sezone u Evropi, pa će Kokoškov biti na ozbiljnim mukama ukoliko svi budu zdravi i svi se odazovu.

U tom slučaju skraćivanje spiska delovaće kao prilično nezahvalan zadatak, u kom verovatno neće presuditi kvalitet, već koncept igre za koji se Kokoškov odluči.

Spisak selekcije Srbije:

Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić.

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić.

Krila i krilni centri: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Aleksej Pokuševski, Alen Smailagić.

Centri: Filip Petrušev, Dalibor Ilić, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić.

Od NBA igrača, tu je i Alen Smailagić koji nije imao veliku minutažu u Golden Stejtu, ovu godinu mu je obeležila povreda, dok je Nikola Milutinov veliko ime koje izlazi iz teške povrede. Pod košem će biti ozbiljnih dilema i jer je Filip Petrušev imao sezonu iz snova, pokazavši potencijal da bude ozbiljan nosilac igre pod košem u budućnosti.

Što se krila i krilnih centara tiče, Pokuševski je plenio ove godine raznovrsnošću, bilo je sitnih povreda koje su mu pravile manje pauze, praktično mu samo konstantnost šuta nedostaje da se potpuno afirmiše u NBA.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Vladimir Lučić obeležio je sezonu u Evroligi, ušao u petorku godine, Nikola Kalinić napravio je idealan potez izabravši Valensiju i mogao bi da bude „x faktor“, kao nekada.

Osetilo se u Kini na Svetskom prvenstvu da on nedostaje, nije bilo prepoznatljive čvrstine i defanzive, što je surovo kažnjeno.

Nije tada bilo ni Nemanje Nedovića, bez objašnjenja je Aleksandar Đorđević precrtao obojicu, a sada bi mogli da se vrate i budu ozbiljni aduti „orlova“, ukoliko povrede ne budu prepreka.

Uz Micića i Teodosića, na poziciji pleja je i Stefan Jović, kome su povrede bile najveći problem u prošlosti. Sa druge strane, Jović od februara nije igrao, jer je napustio Himki zbog finansijskih problema kluba. Od igrača koje su povrede još ozbiljno mučile, tu su Jaramaz i Milosavljević.

Teodosić, Micić, Bogdanović, Nedović, Gudurić, Kalinić, Lučić, Bjelica, Milutinov, Petrušev, Marjanović i Jokić mogli bi da predstavljaju najjaču dvanaestorku, ukoliko Pokuševski leto posveti pripremama za novu odskočnu sezonu u NBA ligi, posle koje bi daleko više mogao da pruži u dresu Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram