Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda i Partizan odigrali su jedan od mnogobrojnih derbija ove sezone i prikazanim na parketu nisu razočarali

Košarkaši Crvene zvezde slabo su ušli u sezonu, ali su dolaskom Duška Ivanovića na klupu dobili novu energiju, koja im je donela i pobedu protiv Partizana sa 90:74 u prvom ovosezonskom derbiju u regionalnoj ligi.

Velika borba viđena je u prvom poluvremenu, na tribinama je i te kako bilo burno, ali je konačna presuda pala u drugom poluvremenu, gde su crveno-beli bili bolji rival u gotovo svim parametrima.

PROČITAJTE JOŠ:

HAOS SA NAVIJAČIMA

Kada je postalo poznato da će Damir Javor suditi četiri derbi, odmah je bilo jasno da će teško proći bez skandala i vređanja. Navijači Zvezde nikako ne simpatišu pomenutog sudiju, koji ima istoriju sukoba sa njima. Tako je bilo i sada.

Već na kraju prve deonice, Javor se našao na udaru navijača, koji su ubacivali razne predmete na teren, pa je zbog toga utakmica prekinuta. Takve scene podsetile su nas na finalnu seriju ABA lige prošle sezone i višesatne prekide i isterivanja navijača iz hale.

Ovoga puta problem je rešen pražnjenjem samo jedne tribine, prekoputa Zvezdine klupe, a prekid je trajao nešto duže od pola sata. Ipak, ni jedan ni drugi trener nisu gubili fokus, izgledalo je kao da su igrače pripremili za takve scene, pa je meč nastavljen isitm intenzitetom kojim se igralo i pre haosa.

Pražnjenje jedne tribine uticalo je na to da se ostatak hale napuni, pa atmosfera nije ispaštala, a do kraja utakmice navijalo se sportski, bez ubacivanja predmeta na teren.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Celokupan ambijent je svakako pomogao Zvezdi, Nemanja Nedović je više puta „palio“ navijače svojim potezima, jednom čak i ispred klupe Partizana, a crveno-beli su nastavili i jednu neverovatnu seriju.

Naime, Zvezda je poslednji put od Partizana u ABA ligi na svom terenu izgubila davne 2015. godine, a od tada je vezala čak 12 trijumfa.

Nadamo se da ćemo u nastavku sezonu videti rekordan broj derbija (18), ali da će svi oni proći bez nereda i da će košarka biti u prvom planu. Jedan od novinara na kraju utakmice istakao je da je ovo bio jedan od kvalitetnijih debrija u poslednje vreme i reklo bi da se da u toj oceni nije pogrešio.

STATISTIČKI PODACI

Dva statistička parametra jasno pokazuju gde je Zvezda napravila prevagu u odnosu na Partizan. Prvi je broj poena iz reketa, gde je Zvezda dominirala sa 42:18. Niko od Zvezdinih igrača sa unutrašnjih pozicija nije bio dvocifren, ali su se u strelce upisali svi sem Ognjena Kuzmića, koji je odigrao svega minut. Osim za njih, reket se otvarao i za prodore Vildoze i Nedovića, koji su to maksimalno koristili i na kraju bili najefikasniji pojedinci na susretu.

Drugi podatak je da su crveno-beli iz izgubljenih lopti rivala (14, Zvezda imala samo sedam) postigli čak 25 poena, dok je Partizan u tom segmentu stao na osam poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

To je posebno napravilo prevagu u završnici, kada je Partizan naivno izgubio tri lopte, a Zvezda lako poentirala, što je istakao i Željko Obradović kasnije na konferenciji.

Partizan je u nekoliko navrata izgledao nezrelo i neorganizovano, dok je Zvezda imala sve u svojim rukama u drugom poluvremenu kada je prevagnula na svoju stranu.

Valja napomenuti i da su izabranici Duška Ivanovića imali više asistencija – 19 naspram Partizanovih 12.

STAMENA ODBRANA

Duško Ivanović je u prvom poluvremenu shvatio da sa Partizanom ne može da se igra koš za koš i da crno-beli s pravom važe za jedan od napadački najpotentnijih ekipa u Evropi.

Zbog toga je Crnogorac na poluvremenu zategao redove svog tima, a Partizan nije uspeo da pronađe dobra rešenja u napadu kao u prvom delu utakmice.

Zvezda je uglavnom sve stizala u odbrani, nije imala rupe u reketu, udvajala je na niskom postu, pa je čak i fizički nadigrala večitog rivala.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Posebno dobra odbrana viđena je u poslednjoj deonici, kada je Zvezda dopustila Partizanu svega devet poena, a ni blagi deficit i skoku (26:24 za crno-bele) joj nije smetao da slavi.

„NEDOZA“ – tandem za velika dela

Možda Partizan ima veoma moćan napad, ali su u prvom derbiju Nedović i Vildoza pokazali zašto su lideri svog tima. Zajedno su ubacili 36 poena, podelili 10 asistencija, a praktično nijednom nisu zasrljali ili forsirali u napadu.

Navijači su već počeli da ih nazivaju „Nedoza“ kombinujući njihova prezimena, a ključevi tima su im evidentno dati u ruke ove sezone.

Obradović je i na konferenciji istakao da je spremao igrače za to, ali da jednostvno individualno nije nađeno rešenje da se sačuvaju srpski i argentinski bek, bar u ovom meču.

Partizan na spoljnim pozicijama svoje adute ima u strancima i Dnailu Anđušiću, pa ostaje da se vidi čiji će bekovi do kraja sezone biti uspešniji.

POVREDE I JEZIV PAD IVANOVIĆA

Razlog blede partije Obradvoićevog tima može se naći i u povredama, koje su u poslednje vreme veliki problem tima iz Humske. Matijas Lesor nije bio na svom nivou zbog bolova i manjka treninga u poslednjih nekoliko dana, Alen Smailagić je igrao na sopstvenu odgovornost, dok su van stroja Aleksa Avramović i Balša Koprivica.

Izostanci su se pre svega osetili u snazi pod košem, gde je Zvezda bila daleko bolja, te je pronalazila i kvalitetnija rešenja u napadu, pa je imala i unutrašnju i spoljašnju igru na dovoljno visokom nivou da ubaci 90 poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nažalost, tokom utakmice videli smo i jednu tešku povredu Nikole Ivanovića, koji je slomio jedno rebro, dok mu je drugo naprslo.

Ivanović je pao nakon faula u prvoj četvrtini, počeo je da se previja od bolova i odmah je bilo jasno da se radi o nečemu ozbiljnom. Kasnije se saznalo o čemu se radi, što znači da će pauza biti bar mesec i po ili dva. Do povrede je došlo nakon što se Ivanović dočekao na koleno Zeka Ledeja, koji u prvih mah nije shvatio šta se desilo. Ivanović je izgubio vazduh, ali su doktori reagovali na vreme i brzo mu je ukazana pomoć.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezdin bek je od dolaska novog trenera dobio na samopouzdanju, konačno je pronašao pravu formu, a pitanje je koliko će ga ova povreda poremetiti u nastavku sezone.

Izostanak Ivanovića do kraja utakmice se nije osetio, ali je sigurno da će faliti Zvezdi u narednom periodu, što će verovatno značiti više minuta za Stefana Markovića, a u ABA ligi verovatno i za Nikolu Topića.

Tek nas čeka haos

Zvezda i Partizan su bez sumnje favoriti u ABA ligi, a na terenu pokazuju da su bar za klasu bolji od ostalih. Uz to, gledaćemo i najmanje dva evropska večita derbija, a oba tima mogla bi da čeka i borba za Top 8 u Evroligi. Stoga je jasno samo jedno – u nastavku sezone nas čeka kvalitetna košarka i potpuni haos za ljubitelje igre pod obručima, bar kada je reč o večitim rivalima.

BONUS VIDEO Neverovatna završnica, neshvatljiva greška i pobeda Zvezde, na tribinama haos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar