Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su ekipu Majami Hita u trećoj utakmici velikog NBA finala sa 109:94 i tako su vratili prednost u seriji na 2-1.

Srpski košarkaš Nikola Jokić je zabeležio istorijski tripl-dabl od 32 poena, 21 skok i 10 asistencija i tako je postao prvi igrač koji je to uradio u finalu.

PROČITAJTE JOŠ

Pratili su ga Džamal Marej, koji je takođe zabeležio tripl-dabl, sa 34 poena, 10 skokova i 10 asistencija i Kristijan Braun sa 15 poena, dok su u redovima Majamija blistali Džimi Batler sa 28 i Bem Adebajo sa 22 poena.

Od samog starta vodila se velika borba između dva tima, a Majami je stigao do početne prednosti nakon što je Bem Adebajo nastavio tamo gde je stao u drugoj utakmici.

Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Jedini raspoloženi u tim momentima kod Denvera bio je Džamal Marej i to je na neki način moglo da raduje ekipu Majka Melouna.

Postigao je za tri minuta Marej šest poena, ali je Majami vodio 9:8. Usledila je serija promašaja oba tima i na prvom tajm-autu koji je tražio trener Majamija Erik Spolstra domaćin je držao tu blagu prednost (14:12).

Ipak, Nikola Jokić je nakon toga ušao u neverovatnu seriju, nizao je skokove i polaganja, da bi prvi put doneo Denveru prednost. Gejb Vinsent je pogodio dva od tri slobodna bacanja nakon faula Brusa Brauna, ali je Džimi Batler vratio egal u meč.

Vezao je šest poena, dok je u tim trenucima stao napad Denvera. Prvi put se na terenu našao i plej Nagetsa Redži Džekson, koji je promašio trojku u poslednjoj sekudni četvrtine. Jokić je prvu deonicu završio sa 10 poena, sedam skokova i tri asistencije.

Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Dobro je klupa Denvera otvorila drugu četvrtinu trojkom Brusa Brauna i polaganjem Džefa Grina, da bi Bem Adebajo sa pet vezanih poena ponovo izjednačio.

Ipak, istopila se ta mala prednost Jokićevog tima nakon što je Kejleb Martin postigao osam vezanih poena i zbog toga je sada Majk Meloun morao da zatraži tajm-aut.

Presudan momenat bila je trojka Džamala Mareja na isteku napada koja nije dozvolila Majamiju da stekne osetniju razliku.

Jokić je bio na tragu novog tripl-dabla posle prvog polubremena, ali je Džamal Marej bio glavni razlog zbog koga je Denver imao prednost.

Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Pogodio je nekoliko izuzetno teški šuteva, da bi se na drugoj strani Majami izuzetno mučio. Batler je serijom promašaja upropastio dobar procenat šuta, dok su se obe ekipe mučile da stignu do ofanzivnih skokova.

Jokić je u jednom trenutku raskrvario nakon čega je utakmica morala da se prekine.

Ono što je usledilo u drugom poluvremenu bilo je zaista magično. Nagetsi otvaraju treću deonicu serijom 6:0, stižu do dvocifrene prednosti koju do kraja meča nisu ispustili.

Prve poene je postigao Jokić, da bi zatim asistirao Gordonu koji je zakucao, a u stilu Jokića, Džamal Marej je isto uradio nakon čega je Erik Spolstra morao da traži tajm-aut.

Batler je pokušavao da vrati Majami u igru, ali mu to nije polazilo za rukom.

Prštalo je na sve strane na polovini treće deonice u momentima kada je Batler pogodio trojku, da bi Jokić odgovorio istom merom momentalno. Stigao je i da blokira srpski košarkaš Adebaja i pogodi jedno od dva slobodna bacanja.

Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell

Batler je sa poludistance pocepao mrežicu, da bi Brus Braun izgubio loptu u napadu. Usledila je velika serija Denvera koju je predvodio Kristijan Braun.

On je sa klupe doneo veliku energiju Denveru koji je stigao do 19 poena prednosti. Braun se u tim momentima bukvalno „razgoropadio“. Momak koji je u svojoj prvoj godini u NBA ligi stigao do 15. poena u finalu, tada je gotovo rešio dileme oko pobednika.

Nije ni Jokić stao da blista, pošto je postigao četiri vezana poena. Majami je napravio mini-seriju i smanjio je maksimalnu prednost Denvera od 21 poen, na 15, ali to nije bilo dovoljno.

Do kraja meča Denver je uspeo da održi prednost i da ubedljivo dođe do brejka. Na kraju duela šansu da zaigra dobio je i srpski košarkaš Nikola Jović.


Majami Hit – Denver Nagets 94:109 (24:24, 24:29, 20:29, 26:27)

Dvorana: Kaseja Arena, Majami; Sudije: Toni Braders, Džoš Tiven, Kevin Skot;

Majami: Vinsent 7, Lauri 9, Martin 10, Batler 28, Robinson 9, Adebajo 22, Štrus 3, Hajsmit, Jović, Zeler, Jurceven, Lav 6, Hezlem; Trener: Erik Spolstra;

Denver: Marej 34, Kaldvel-Poup 6, Porter Džunior 2, Gordon 11, Jokić 32, B. Braun 5, K. Braun 15, Grin 4, Votson, Džekson, Čančar, Nadži, Brajant; Trener: Majk Meloun;


Majami - Denver - 109:94

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar