Foto: Srdjan Stevanovic

Kada je i drugi test pokazao da je negativan, Stefan Marković je mislio da su završene muke sa koronavirusom koji ga je "zakačio" krajem juna.

U dogovoru s klubom, bolonjskim Virtusom, nekoliko nedelja pošto je dobio sva uverenja da je virus prošlost, proveo je izvesno vreme u Hrvatskoj, na putu ka Italiji. Naravno i tada je imao negativan rezultat, kao i prilikom testiranja po dolasku u Bolonju, neposredno pred početak klupskih priprema.

PROČITAJTE JOŠ

A onda odjednom, Virtus je saopoštio da je jedan od igrača pozitivan.

„Bio je slobodan dan i zovu me da dođem, jer sam, kako su rekli ‘malo’ pozitivan. Nije mi bilo jasno šta znači to ‘malo’. Ili jesam, ili nisam, a s druge strane kako je uopšte moguće da sam pozitivan posle toliko vremena i eto saberite koliko negativnih testova“, priseća Marković se za Nova.rs

Morao je srpski internacionalac i član generacije koja je posrebrila put našoj košarci na Evrobasketu 2009, Svetskom kupu 2014. i Olimpijskim igrama 216. godine opet da prolazi kroz izlaciju.

„Nije bilo ni malo prijatno, jer ne znate o čemu se zapravo radi. Čujete sa strane, kao svi ljudi, da virus ne može da se vrati, pre toga razgovrate sa infektologom koga je klub angažovao i koji kaže da je sve u redu, a opet saopšte vam rezultat koji kaže da ste ‘malo’ pozitivni. Idete u karantin, svakodnevno radite testove, dok ostatak ekipe takođe mora da prođe kroz sve to.“

Na kraju, sve se dobro završilo…

„Hvala Bogu, sada je sve u redu. Razumem da još niko zapravo ne može da uhvati ‘nit’ virusa, pa su svi izuzetno oprezni, čim se pojavi neka sumnja, iako možda nije opravdana, usledi, hajde ka kažemo standardna reakcija. Teško je da se preuzme odgovornst za nešto što niko ne zna. Još smo kao svet u uvodnoj fazi ispitivanja…“

U uvodnoj fazi ispitivanja kako da se nosi sa virusom je i košarka, na globalnom nivou. Samo u tri zemlje su odigrane brzopotezne završnice prošle sezone (Nemačka, Španija, Izrael), i to u specifičnim uslovima. S druge strane, bar na papiru, očekuje se da naredna sezona izađe iz „izolacije“.

„Trebalo bi mi da krenemo sa Superkupom Italije krajem avgusta. Teško je davati bilo kakve prognoze, jer kao što sam rekao za sve nas je sve ovo nepoznanica.“

Najduže u svemu tome je otišla NBA koja će „balon“ u Orlandu koristiti više tri meseca, a navodi se da bi u sličnim uslovima mogla da krene i u sledeću sezonu.

PROČITAJTE JOŠ

„Sa strane to, iz tehničkog ugla, izgleda odlično. Ali, mnogi zaboravljaju koliko će pojedini igrači biti izolovani. Ušli su u ‘balon’ početkom jula, a finale je u oktobru. Treba sagledati kakve su sve moguće posledice.“

Virtus, kako jedan od evropskih giganata uvek ulazi u sezonu sa najvišim ciljevima, posebno poslednjih godina kada je stao na zdrave noge… Ipak, sada, kao i ostali ima taj dodatni teret koji nose efekti koronavirusa.

„Teško je bilo šta u ovom trenutku da se planira na duge staze, ne pričam o našem timu, već košarci, sportu na globalnom nivou. Uspeh svih nas bio bi da krenemo sa sezonom, pa onda postepeno, korak po korak…“, realno Marković sagledava situaciju.

Maske obavezna svakodnevica

Nije imao Marković mnogo vremena, po povratku u Bolonju, da vidi da li se život u italijanskom gradu vratio u normalu posle prolećnog udara koronavirusa.

„Posle nekoliko dana smo krenuli na pripreme. Naravno, sada je bolja atmosfera nego prilikom udarnog talasa, s tim da sada je zaštitna maska postala obavezna, naravno razumljivo“, objašnjava Stefan koji se s timom nalazi u Folgariji, jednom od najpoznatijih italijanskih mesta za bazične pripreme, gde su se svojevremeno spremali i naši nacionalni timovi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar