Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

"Zašto svaki večiti derbi ne bi bio kao ovaj u Evroligi?", pitanje je koje postavlja svaki iskreni ljubitelj košarke.

U četvrtak je odigran prvi evropski derbi u istoriji, a po prvi put nakon dugo vremena duel Partizana i Crvene zvezde protekao je bez prekida, incidenata, haosa, sukoba…

Iako je samo dan pred meč bio izuzetno buran u taborima oba tima, zbog prepucavanja oko toga da li će gostujući navijači moći da uđu u „Arenu“, na dan utakmice nije bilo nikakvih nemilih scena, pa se moglo uživati isključivo u košarci, a svetu je poslata lepa sportska slika.

Prvi ovosezonski derbi odigran je u ABA ligi, Zvezda je bila domaćin, a njeni navijači gađali su i vređali sudiju, koji je sa svojim kolegama prekinuo meč na više od pola sata. Svi su se tada setili agonije u finalu ABA lige prošle sezone, kada su mečevi trajali duže od tri sata, kada su se praznile tribine, kada je reagovala policija…

PROČITAJTE JOŠ:

Pred prvi derbi u Evroligi teško je reći da nije bilo zabrinutosti, ali konačno smo dobili ono što želimo da vidimo – zdravu atmosferu i sportsko navijanje, pa neka bolji pobedi.

Zvezda je slavila u Evroligi sa 76:73 i tako produbila probleme Partizana, ali njegovi navijači su tokom meča napravili atmosferu za pamćenje.

Beogradska „Arena“ bila je puna do poslednjeg mesta, Zvezdinih navijača bilo je svega oko 600, dok su Partizanovi očekivano ispunili ostatak hale i bili glasovno daleko nadmoćniji. Možda crno-beli nisu uspeli da pobede na terenu, ali to nije podstaklo navijače da naprave bilo kakav haos.

„Jeste specijalno. Igrao sam i u Španiji i Grčkoj, ali ovo je specijalno. Čestitao sam navijačima Partitana, bilo je pravo navijanje. Što se tiče motivacije i pripreme, igrači se sami motivišu. Protiv Partizana svi hoće da igraju, ja moram da ih smirujem“, rekao je Duško Ivanović vidno impresioniran ambijentom u kojem je njegova ekipa uspela da upiše osmu pobedu zaredom.

Ako izuzmemo da je pred početak meča na teren doletelo dva ili tri predmeta, sve ostalo je proteklo u najboljem redu. Nije bilo nikakvog gađanja igrača i sudija, nije bilo kovanica, teških predmeta i upaljača, nije bilo tuča i prepucavanja… Pored svega toga bitno je napomenuti i ponašanje sudija i igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Evroligaške sudije Huan Karlos Garsija, Robert Lotermozer i Gitis Vilijus odradile su posao na vrhunskom nivou. Nije bilo mesta ni za kakve provokacije, nije bilo mnogo spornih odluka, a niko posle meča nije pričao o sudijama, što je najbolji pokazatelj koliko su dobro odradile posao. Ni tokom meča nije vršen pritisak na arbitre ni sa jedne ni sa druge strane, a kada su imali nešto da prigovore Ivanović i Obradović obično su to radili na veoma kulturan način.

Što se tiče igrača, možda njihovo ponašanje najbolje opisuje slika pre meča na kojoj su se zagrlili Ognjen Dobrić i Danilo Anđušić. Svakako da je na terenu bilo „vatre“, žestokih duela i velike borbe, ali nije bilo međusobnog koškanja, niti poteza koji bi mogli da izazovu burnu reakciju druge strane.

Čak ni posle odlučujuće trojke Nemanje Nedovića nije bilo ispada (setimo se Kalinića i Trifunovića u finalu ABA), iako se srpski bek tada našao ispred klupe crno-belih, a i sigurno da mu je ovo jedna od najdražih torjki u životu.

Ono što takođe treba pohvaliti je organizacija dolaska navijača pre meča. Na zajedničkom sastanku klubova sa snagama bezbednosti odlučeno je da pristalice Zvezde mogu da dođu na utakmicu, ali u periodu od 17 do 19 sati. Tako je i urađeno. Okupili su se navijači crveno-belih na vreme, a onda su uz pratnju policije sprovedeni do „Arene“, gde su bez problema ušli. Niko od navijača Partizana nije ni pokušao da im priđe, policija ja sve ogradila, a konačno da niko nije pričao o tučama i izičkim obračunima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Međutim, sada se postavlja pitanje zašto ovo može u Evroligi, a ne u ABA ligi? Zašto u regionalnom takmičenju stalno dolazi do nemilih scena, dok u Evropi nije napravljena ni najmanja greška? To su verovatno pitanja kojima treba da se pozabave čelnici ABA lige, ali i snage bezbednosti pred svaki naredni derbi.

„Pre svega sam ponosan na to što sam rekao da hoćemo da imamo ovakvu atmosferu, svi su videli da se ništa nije desilo. Ne znamo zašto se desilo u ABA ligi, a ne u Evroligi. Ovde nije bilo novčića, vode, papira. Pitanje je što se to dešava u ABA ligi, neka to poprave. Volim da pričam u pozitivnom tonu stalno, uvek koristim iste reči. Poštujem sve i nastaviću tako. Ja ne mogu drugačije“, istakao je Obradović nakon derbija u Evroligi.

Nije se tu zaustavio.

„Prelepa je slika poslata u Evropu, fenomenalna atmosfera, može da se uradi, zašto to bombardovanje u ABA ligi. To takmičenje mora da se drugačije ponaša. Moramo da izbacimo huligane iz dvorane. Je li ja pričam nešto različito? Nisam nikad! Svaki put čestitam, Zvezda je na kraju zaslužila da pobedi. Imali smo ceo napad, promašili smo, to je tako“.

Svakako da treba razmišljati unapred i o sudijama koje se delegiraju za utakmice. Naravno, veći problem od njih su huligani i divljaci na tribinama, kojima svakako mesto nije u sportskoj hali, ali na sve to treba znati voditi utakmicu i ne dolaziti u centar pažnje sumnjivim odlukama kojima se podgreva atmosfera.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Svako ko baci bilo šta na teren ne treba da bude u dvorani više nikada, jer tim činom može da povredi nekoga i to mora svako da zna. Tako i sudije takođe moraju da budu svesne odgovornosti koju nose, a pritiska je uvek bilo i uvek će ga biti. Onaj ko ne zna da se nosi sa njim i kontroliše situaciju, jednostavno ne treba da bude na derbiju.

Partizan i Zvezda dugo nisu imali konkurentnije timove, osam godina smo čekali da ih vidimo zajedno u Evroligi, pa se čini da će ova sezona na mnogim frontovima biti zanimljivija nego ikad. Navijači košarci mogu da pomognu samo tako što će se ponašati kulturno i zdravo, a ono što se dešava na terenu uvek treba da bude u prvom planu.

Odavno nismo imali priliku da gledamo bolju košarku na ovim prostorima, stoga je red da i kao gledaoci i obožavatelji isto to ispoštujemo. Svi!

BONUS VIDEO Navijači Zvezde prozvali Žoca, vikali da uzme Džordana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar