Foto: HUBERT BOESL / AFP / Profimedia

Vozila je automobil brzinom od 160 kilometara na čas, a u saobraćajnoj nesreći je stradao jedan od najboljih košarkaša sa prostora Jugoslavije u istoriji.

Klara Šalanci je vozila „golf“ koji se zakucao u kamion koja je proklizala iz suprotne trake auto-puta u Nemačkoj tog 7. juna 1993. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša sa prostora Balkana, odabrao je da putuje kolima upravo da bi proveo vreme sa njom, a po izveštajima u tom trenutku je spavao na suvozačevom sedištu i nije bio vezan. Na zadnjem sedištu je sedela Hilal Edebal, Klarina drugarica.

Petrović je izleteo kroz prednje staklo zbog siline udarca i poginuo na licu mesta.

„Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na čas. Čak nije uspela ni da reaguje, da koči. I da je uspela da pokuša da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strahoviti udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevom mestu, poginuo“, rekao je „Slobodnu Dalmaciju“ policajac Binder koji je izvršio uviđaj.

Edebal je zbog povreda morala da ostavi košarku, a i danas ima problema sa pamćenjem. Klara je bila sedam dana na intenzivnoj nezi i imala je jednu ozbiljnu posekotinu.

Dražen Petrović saobraćajna nesreća
Foto: DPA / AFP / ProfimediaDražen Petrović saobraćajna nesreća

Ipak, procena policije i sudstva bila je da nije mogla da izbegne nesreću i zbog toga nikada nije odgovarala.

Klara se nakon tragedije vratila životu manekenke, radila je kao fotomodel u SAD i igrala košarku. Tri godine posle nesreće se njen život potpuno promenio.

Upoznala je Olivera Birhofa, legendarnog nemačkog fudbalera, a 2001. godine se udala za njega.

Dobili su ćerku 2007. godine, ali 2010. godine je doživela tragediju kada je izgubila dete u osmom mesecu trudnoće. Iste godine je doživela još jednu tragediju jer je preminuo njen brat Ladislav.

Klara se nikada javno nije izvinila zbog nesreće i nije govorila o toj temi. Nezvanično je nekoliko put posetila njegov grob, a majka Biserka Petrović nikada nije oprostila Klari.

„Klara je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nije je posećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt“, ispričala je Biserka jednom prilikom.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare