Zlatko Dalić
Zlatko Dalić; Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Hrvatska je drugi put zaredom stigla do polufinala Svetskog prvenstva, a selektor Zlatko Dalić je sada odlučio da otvori dušu.

Mim
.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

„Vatreni“ bi pobedom Argentinom u utorak od 20.00 mogli da drugi put zaredom stignu do finala Mundijala što se retko kada dešavalo u istoriji Mundijala.

I dok je država zaokupljena proslavom, dok igrači već razmišljaju o oporavku, Dalić je odlučio da otvori dušu i kaže sve što ima.

PROČITAJTE JOŠ

Očekivano, najmanje spontani deo bio je početak obraćanja.

„Osećam ponos. Ponos do neba što je Hrvatska među četiri na svetu. Sjajna noć za hrvatski narod. Ceo svijet nas je gledao i divio se našem kvalitetu. Kad izbacite Brazil, morate biti srećni i ponosni. Umoran sam, ali srećno umoran. Treba uživati u ovome, ali ne puno. Danas kreće priprema za Argentinu“, počeo je Dalić.

Vratio se na period kada je postao selektor.

„Pre pet godina situacija je bila nezahvalna i loša. Negativna klima, prazni stadioni, ne smeš da igraš u svom gradu u Hrvatskoj. Kad sam preuzimao reprezentaciju, razmišljao sam samo o Ukrajini, ali znao sam što ću uraditi ako dobijem uzde u ruke. Tada nije bilo mnogo vere u mene, bilo je samo da se to odradi. Kako je vreme prolazilo tako sam se i ja učio i sad smo tu gde jesmo. Najvažnije je da sam im uneo povjerenje, dao slobodu i da su me oni prihvatili. Grešio sam, ali sam radio u najboljoj nameri. Njihov kvalitet je razlog što smo tu gde jesmo, ne samo zbog mene ili onog što radi stručni štab. Svako daje svoj deo. Na okupljanje se dolazi s osmehom. Nisam ja šef, ja ne naređujem i ne insistiram, a ljudi sve poštuju“, poručio je, pa pojasnio kako izgleda okupljanje reprezentacije.

Zlatko Dalić/Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

„Nikad im nisam ušao u sobe. Povjerenje vlada. Vodi nas vera jer znamo da smo kvalitetni i da možemo. Nismo bahati, bezobrazni i nikog ne podcjenjujemo. Rekao sam, ovo je najuređenija reprezentacija na svetu. Po svemu. Da mi je neko pre pet godina rekao da će biti ovako… Nisam to mislio. Mislio sam samo na Ukrajinu.“

Onda je poentirao kako je to retko radio, ali je sa punim pravom to poručio.

„Setićete se što se radilo protiv mene. Hteli su da me sruše. Nisu uspeli. To je moja snaga. Mnogima to smeta, ova reprezentacija je mesto domoljublja, zajedništva, ljubavi i hrvatske zastave. Nekima smeta što je Hrvatska – Hrvatska, ali ne damo se. Bogu hvala na snazi koju mi je dao kad sam pokleknuo. Trebalo je snage da se ovo prođe“, iskren je Dalić.

BONUS VIDEO Brazilci prozivali Hrvate i njihove dresove