Foto: Nova.rs/Miloš Ljubisavljević

Ima ih na svakom koraku, ne znate kakvim sistemom raspolažu i podsvesno vas teraju da vodite računa o svakom svom pokretu.

Foto: Nova.rs

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim

Kada nekoliko dana provedete u Dohi, već počnete da ih primećujete.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako vreme prolazi postaju vam sve upadljivije dok ne shvatite da vas oko kamere snima i prati i dok prelazite ulicu na pešačkom prelazu.

Zelena lampica postane crvena kad vas spazi, ali se svejedno desi da vidite kako lokalci povremeno pređu ulicu i kad je semafor zatvoren.

Nema sumnje da su kamere deo razloga zbog kog se na Mundijalu osećate bezbednije nego u Beogradu, tim pre što svi znaju kako strogi umeju da budu katarski domaćini kad im se krše pravila.

Foto: Nova.rs/Miloš Ljubisavljević

Drugi deo razloga je činjenica da u Kataru ljudi uglavnom imaju novca i onda je stopa kriminala niska.

Međutim, jasno je i da se kao navijač ili stanovnik Dohe odričete velikog dela svoje privatnosti kada je sve pokriveno video nadzorom kao ovde u zemlji, domaćinu Mundijala.

Posebno zbog činjenice da većina gostiju oko vrata nosi „Hayya“ karticu u fizičkom obliku i na njoj broj pasoša, ime, prezime i nacionalnost. Tu je i vaša fotografija, koja i nije potrebna jer vam sistem biometrijski može prepoznati crte lica.

Foto: Nova.rs/Miloš Ljubisavljević

Zbog sistema za prepoznavanje lica i povećanja stepena nadzora su se građani u Beogradu u više navrata žalili, opravdano strahujući da je to metod kontrole, a ne sistem zarad njihove bezbednosti.

Srpski MUP je nabavljao sisteme za nadzor, a obaveza mu je bila da uradi procenu u kojoj će meri to uticati na zaštitu podataka o ličnosti, jer je svakako reč o intruzivnoj tehnologiji.

Foto: Nova.rs/Miloš Ljubisavljević

U Kataru o tome ne razmišljate previše, ako tu ne živite, a poznato je da je novinarka iz Argentine odžeparena usred programa uživo.

Ovdašnje vlasti su odmah reagovale i zbog kamera pronašle počinioca, s tim što su Argentinki dali mogućnost da bira hoće li lopovu izreći kaznu zatvora ili deportacije.

BONUS VIDEO Različiti kriterijumi FIFA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar