EPA-EFE/Noushad Thekkayil
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Sve zanimljive detalje sa utakmice pročitajte u blogu Nova.rs

Fudbaleri Argentine plasirali su se u polufinale Mundijala u Kataru nakon što su u penal seriji bili bolji od Holandije sa 4:3, pošto je nakon 120 minuta rezultat bio 2:2.

„Gaučosi“ će u polufinalu igrati protiv Hrvatske, koja je ranije tokom dana savladala Brazil takođe nakon penala sa 4:2 (pre toga bilo 1:1).

PROČITAJTE JOŠ:

Heroj Argentine je golman Emilijano Martinez koji je odbranio dva penala, a odlučujući pogadak bio je delo Lautara Martineza, kome noga nije zadrhtala u ključnim trenucima.

Argentina je bila bolja na startu meča, ali nije uspela ozbiljnije da zapreti sve do pred kraj prvog poluvremena.

Holandija je jedinu pravu šansu imala u 24. minutu kada je Stiven Bergvajn šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je njegov pokušaj završio pored gola.

Prednost „gaučosima“ doneo je Nahuel Molina u 35. minutu kada ga je Lionel Mesi proigrao neverovatnom asistencijom.

Mesi je krajem prvog dela pokušao i sam da završi jednu akciju, ali je Andres Nopert bio dobro postavljen i bez problema odbranio.

EPA-EFE/Mohamed Messara

Pretila je Argentina i u drugom delu više nego njen rival, a u 71. minutu Mesi je dobio šansu da sa penal auveća prednost. To je i učinio i to na rutinski način, pa se činilo da je Argentina već na pragu polufinala.

Ipak, u 78. minutu u igru je ušao Vut Veghorst, koji je sa dva gola do kraja regularnog dela uspeo da izbori produžetke. Najpre je u 83. minutu skočio i glavom prevario Martineza, a asistirao mu je Stiven Berhuis.

U 89. minutu došlo je do opšteg sukoba na terenu, pošto je Leandro Paredesa reagovao nesportski prema klupi Holandije, ali je sankcionisan smao žutim karotnom.

To nije poremetilo Holanđane, koji su u poslendjim sekundama utakmice izveli akciju za pamćenje. Kupmajners se nameštao na šut sa 20-ak metara iz slobodnog udarca, ali je umesto toga proigrao Veghorsta koji je matirao Martineza za 2:2.

EPA-EFE/Rungroj Yongrit

U prvom produžetku nije bilo previše uzbuđenja, ali je drugi bio znatno zanimljiviji. Mesi je zapretio šutem sa distance, a Martinez je mogao da bude heroj, ali je njegov šut izblokirao Van Dajk. Nakon toga je Enco Fernandez šutirao dva puta sa distance, jednom je pogodio staticu, a Di Marija je probao iz kornera da pogodi mrežu. Kako ništa od toga nije prošlo, pristupilo se izvođenju penala.

Van Dajk i Berhuis bili su neprecizni u prve dve serije za Holandiju, a Martinez je izrastao u pravog heroja na golu, iako se već ranije znalo da je specijalista za penale.

Mesi, Paredes i Montrijel su pogađali za Argentinu, sve do promašaja Fernandeza. Holandiji su izjednačenje doneli Kupmajners, Veghorst i De Jong, ali je penal Lautara Martineza rešio dramu i odveo Argentinu u polufinale.


Holandija – Argentina 2:2, nakon penala 3:4

(Veghorst 82, 90+10 – Molina 35, Mesi 73)

Stadion: Lusail, Doha, Katar. Sudija: Marija Lahoz.

Holandija: Nopert, Timber, Van Dajk, Ake, Blind (od 46. De Jong), Damfris, De Jong, De Run (od 46. Kupmajners), Depaj (od 78. Veghorst), Gakpo (od 113. Lang), Bergvajn (od 46. Berhuis). Selektor: Van Gal.

Argentina: Maritnez, Akunja (od 78. Taljafiko), Martinez (od 112. Di Marija), Otamendi, Romero (od 78. Pecela), Molina (od 106. Montijel), De Pol (od 67. Paredes), Mekalister, Fernandes, Alvarez (od 82. Lautaro Martinez), Mesi. Selektor: Lionel Skaloni.