Foto: Takamoto Tokuhara / AFLO / Profimedia, Foto Olimpik/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oni su pisali istoriju na Mundijalu.

Svetsko prvenstvo u Kataru ostaće upamćeno kao jedno od najintrigantnijih dosad, ali će po njegovom završetku ostati zapisano i da su na terenima stadiona u bližoj i daljoj okolini Dohe postavljeni neki rekordi koji zavređuju da budu upamćeni.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je u Katar stigao nakon popriličnog haosa sa Mančester junajtedom, a sukob između Kristijana Ronalda i tima sa Old Traforda pretio da sam turnir baci pod senku, ubrzo je Ronaldo počeo da pažnju preusmerava na teren gde je briljirao, a iako mu je gol za vođstvo protiv Urugvaja prvo priznat, pa potom pripisan Brunu Fernandešu, to ga nije sprečilo da učvrsti mesto u večnosti pošto je pogotkom protiv Gane sa penala postao prvi fudbaler koji je postigao bar po gol na pet vezanih šampionata sveta.

Dosad je odigrao 18 utakmica, sedam puta zatresao mrežu rivala, i to protiv Irana (2006, Nemačka), Južne Koreje (2010, Južna Afrika), Gane (2014, Brazil) i Španije (het-trik protiv Španije). Pred duel poslednjeg kola grupne faze protiv Južne Koreje za čuvenim Euzebijom zaostaje jedan gol (1966. Euzebio postigao devet), a kako su Portugalci prošli u narednu rundu, čuvenog Portugalca očekuje prilika da po još jednom osnovu postane „broj jedan“ u svojoj zemlji.

I svetski prvaci Francuzi su u borbi za odbranu titule upisali svoje ime po jednom neobičnom aspektu. Naime, oni su na prve dve utakmice iskorisitli čak 24 fudbalera od 26, koliko ih je otišlo na Mundijal. Od svih koji su selektovani zasad, jedino ko nije dobio šansu su treći golman Alfons Areola i Karim Benzema, koji je još uvek deo tima, iako je povređen. Oni su tako postali prva reprezentacija sa preko 23 igrača, pošto je tek od ovog Mundijala dopušteno selektorima da računaju na 26 fudbalera.

No, nisu samo oni na putu ka istoriji – i Olivije Žiru je poravnao rezultat Tijerija Anrija, a ukoliko postigne bar još jedan pogodak, preteći će legendu Arsenala sa 52 gola u dresu nacionalne selekcije.

Urugvajci sa druge strane ne briljiraju pred protivničkim golom, ali su zato sjajni u defanzivi. Nakon što je utakmica protiv Južne Koreje okončana bez golova, broj minuta u grupnoj fazi koje su odigrali bez primljenog gola popeo se na 450, mada je to prekinuo Bruno Fernandeš. Prethodno, Urugvajci su primili gol u 75. minutu meča protiv Engleske 2014. godine, turnir u Rusiji su okončali bez primljenog gola od Egipta, Saudijske Arabije i Rusije. To znači da su Urusi svoju mrežu sačuvali tačno 521 minut fudbala.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Svoje ime je u istoriju upisao u Luka Modrić, koji je postao prvi fudbaler u istoriji koji je odigrao utakmice i na prvenstvu Evrope i na prvenstvu Sveta u tri različite decenije. To isto je, samo dan kasnije, uradio i Ronaldo, koji se po još jednom parametru upisao u večnost – prvi fudbaler koji je nastupio na deset najvećih fudbalskih turnira uzastopno, po pet šampionata Evrope i pet Mundijala.

Svoje ime u fudbalskoj večnosti upisao je i Džud Belingem pošto je postao prvi fudbaler rođen posle 2000. godine koji se upisao u strelce.

BONUS VIDEO Vlahović: Sve što se priča su gluposti i nebuloze