Iran
Iran; Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Otkrio je do detalja kako se oseća.

Mim

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Fudbaleri Irana nisu uspeli da se plasiraju u nokaut fazu Mundijala, koja se igrala u utorak. Poraženi su od Sjedinjenih Američkih Država minimalnim rezultatom (1:0), a čovek odluke bio je fudbaler Čelsija Kristijan Pulišić.

Pročitajte još

Mnogo problema potresa iransku reprezentaciju, a i Iran kao državu. Protesti, odbijanje pevanja himne, pretnje vlasti, povrede…

U prvoj utakmici protiv Engleske, u kojoj su ubedljivo poraženi 6:2, fudbaleri Irana odbili su da pevaju himnu, što je predstavljalo znak podrške protestima u njihovoj zemlji, koji su, podsećamo, usledili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je prvobitno bila uhapšena zbog nenošenja hidžaba.

Nakon toga, igračima su upućene pretnje zatvorom i mučenjem njihovih porodica ako se ne budu ponašali „kako treba“, odnosno ako nastave sa bojkotovanjem himne. Igrači nisu imali drugog izbora, te su pevali himnu protiv Velsa (slavio je azijski predstavnik sa 2:0) u drugoj utakmici.

Iranski selektor Karlos Keiroš posle bolnog poraza od Amerikanaca nije mogao da se ne dotakne svih dešavanja tokom boravka Iranaca u Kataru. Istakao je kako igrači nose veliki pritisak. Jednog dana su heroji, sledećeg im prete.

„Nije lako živeti s pretnjama. Jedan dan su heroji, a drugi dan ih žele ubiti. Moramo doneti osmeh i sreću“, poručio je Keiroš.

Iran je Mundijal završio na trećem mestu u grupi, sa tri osvojena boda. Engleska je pobednik sa sedam, Sjedinjene Američke Države su prošle dalje kao drugoplasirani tim sa pet bodova, dok Vels nije predstavljao ozbiljniju konkurenciju budući da su osvojili samo jedan bod.

BONUS VIDEO Navijači odlepili za jednom rečenicom, svi je ponavljaju u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar