Fudbalska reprezentacija Belgije,
Foto: EPA-EFE/Wolfgang Rattay / POOL

Otkriven uzrok problema.

Mim
.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Bili smo svedoci loše atmosfere u reprezentaciji Belgije tokom Svetskog prvenstva u Kataru. To se moglo videti na terenu neubedljivim partijama protiv Kanade koju su teškom mukom pobedili minimalnim rezultatom, a potom i protiv Maroka od kog su izgubili 2:0, takvi rezultati a posebno igra, svakako ne priliči ovoj reprezentaciji koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu.

Van terena situacija je takođe loša, što je privuklo posebnu pažnju. Setimo se sukoba između kapitena Edena Azara i defanzivca Jana Vertongena u kojem je došlo i do fizičkog obračuna, morali su da se umešaju i Kevin de Brujne i Romelu Lukaku kako situacija ne bi postala još teža. Azar i golman Tibo Kurtoa kasnije su demantovali da je uzavrela atmosfera među igračima.

Pročitajte još

O situaciji sa belgijskim igračima govorio je i psiholog tima Džef Brauvers. Njegovo zapažanje je da igrače ne ispunjava igranje za reprezentaciju, da nisu ponosni što nastupaju za Belgiju. Predložio je da se pusti snimak gola Nasera Šadlija iz 94. minuta osmine finala Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kojim je Belgija s 3:2 pobedila Japan i otišla u četvrtfinale, kako bi se igračima ulilo malo samopouzdanja i volje.

„Bilo bi naivno tvrditi da je sve u redu kada nije. Amerikanci su ponosni što igraju za svoju zemlju, Španci takođe, kao i Ganjani, ali Belgijanci nisu. Ima pretencioznih igrača. Saigrači se međusobno komentarišu jer nemaju poverenja jedni u druge. Ljudi se svađaju nakon faze koja bi inače trebalo da bude podsticaj ekipi“, rekao je Brauvers.

Veruje da je moguće preokrenuti situaciju ako bi igrači počeli da razmišljaju drugačije.

„Pomoći može samo stvaranje pozitivne atmosfere. S ekipom kakva je bila protiv Kanade i Maroka, to neće ići. Ekipu treba podsetiti na dobre trenutke. Zato sam predložio prikazivanje snimka Šadlijevog gola protiv Japana. To je savršen prikaz svega što je fudbal. Mnogo je nesvesne napetosti na takvom turniru. Trener i igrači moraju međusobno da razgovaraju i na sto stave što imaju da kažu“, objasnio je Brauvers.

On je to potom dodatno objasnio.

„Reč je o međusobnom poverenju. Važno je voditi profesionalno dug razgovor. Sada je najvažnije govoriti o fudbalu i ispraviti rezultate. Možete uspeti samo ako igrači imaju strast, ako su uporni i istrajni“, dodao je reprezentativni psiholog.

Sa tri boda, Belgija se nalazi na trećem mestu Grupe F, dok Hrvatska i Maroko imaju po četiri.

Belgiji je za prolaz u osminu finala potrebna pobeda nad vicešampionom sveta Hrvatskom.

BONUS VIDEO Različiti kriterijumi FIFA?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar