Navijači Meksika
Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

FIFA razmatra promene, ali će sledeća fudbalska planetarna smotra sa 16 ekipa više biti posebna po mnogo čemu.

Na Mundijalu koji će se 2026. godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi gledaćemo potpuno drugačiji sistem takmičenja i čak 16 reprezentacija više.

Shvatila je odavno FIFA da joj Svetsko prvenstvo generiše najveći prihod, a najbolji način da se on dodatno poveća, pre svega od TV prava i prodaje karata, jeste povećanje broja utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Otud je odlučeno da se od 2026. godine na Mundijalu takmiči 48 umesto 32 reprezentacije koje se trenutno nadmeću za „boginju“ u Kataru.

U 21. veku je FIFA više puta pokazala gramzivost, a greh zarad sticanja bogatstva ih nije poljuljao u nameri da se uvede veći broj ekipa.

16 GRUPA SA PO 3 TIMA

Na turniru će biti 16 grupa, a u svakoj će biti po tri reprezentacije. Prolazak u nokaut fazu će obezbediti dve najbolje plasirane selekcije grupe, što teorijski znači da bi mogla da prođe ekipa sa samo jednim osvojenim bodom!

To bi dovelo do igranja čak 80 utakmica umesto dosadašnjih 64, što bi uvećalo prihod od Mundijala za 20 odsto.

Ipak, sa FIFA nije sve tako jednostavno. Naime, moglo bi da dođe do promene formata o čemu je govorio Arsen Venger, čuveni trener i trenutni šef globalnog fudbala.

Razmišlja se da umesto 16 grupa bude 12 od po četiri tima, prolazile bi dve najbolje uz osam najboljih trećeplasiranih. Nokaut faza bi takođe počela šesnaestinom finala…

Foto: EPA-EFE/AHMED JALLLANZO

Predloženo je i da se igraju dva mini turnira od po 24 selekcije. Dalje bi se plasirale dve selekcije iz šest grupa, a pobednik ovog mini turnira bi igrao u finalu protiv pobednika drugog mini turnira za titulu prvaka sveta.

To bi dodatno uvećalo broj mečeva na neverovatnih 104 na 16 različitih stadiona, što bi gotovo dupliralo prihod FIFA. Zvanično je Svetska kuća fudbala objavila da je samo od Mundijala u Kataru prihodovala 7,5 milijardi dolara, ali se pretpostavlja da je suma i veća.

FIFA se i dalje nalazi pod budnim okom FBI koji je tokom 2015. godine napravio pravu čistku zbog nameštanja glasanja za Mundijal, brojne afere pranja pare, podmićivanja i uplaćivanja na račune koji nisu zvanični već su registrovani u nekoj dalekoj zemlji.

Ovoliki broj timova znači da će kvalitet biti dodatno rasut i da ćemo gledati manje derbija u grupnoj fazi, a biće praktično nemoguće da se vide dve evropske selekcije u istoj grupi ukoliko se nešto ne promeni. Konačna odluka će biti doneta sledeće godine.

SAD ZA ISTORIJU

Što se tiče organizatora, SAD će postati prva država u istoriji koja je bila domaćin dva Mundijala za fudbalere i dva za dame. Biće 16 ekipa iz Evrope, šest iz Južna Amerike (od ukupno 10), šest iz Severne i Srednje Amerike, devet iz Afrike, osam iz Azije, te jedna iz Okeanije.

EPA-EFE/Neil Hall

To praktično znači da Australija ima garantovano mesto na Mundijalu, jer je teško očekivati da će Vanuati ili Tonga uspeti da je izbace, jedina prava pretnja je Novi Zeland koji je neuporedivo slabiji.

Još dva mesta će biti dobijena nakon interkontinentalnih kvalifikacija u kojima ne učestvuje Evropa, a sa svakog kontinenta se takmiči jedna selekcija.

KVALIFIKACIJE U MARTU 2025.

Još uvek nije poznato da li će domaćini imati direktno mesto na turniru, a to je još jedna odluka FIFA koja se čeka sa nestrpljenjem. Nije poznato gde će se igrati finale Mundijala, ali se očekuje da bude na jednom od dva čuvena stadiona u Dalasu ili Njujorku.

Ono što je za sada poznato jeste da će se Mundijal vratiti u letnji period, igraće se od 8. juna do 3. jula 2026. godine, što znači da će razlika između dva Svetska prvenstva biti ubedljivo najmanja.

Kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Americi počinju već marta 2023. godine, dok će u Evropi početi tek marta 2025. godine. Druge kontinentalne federacije još uvek nisu objavile rasporede.

BONUS VIDEO Ronaldo stigao do novog rekorda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar