Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Izuli su nas Švajcarci iz cipela i kao Pepeljuge bosonogi odlazimo kući. Plan je bio da Srbija uradi nešto veliko na Svetskom prvenstvu u Kataru, međutim, takmičenje smo završili kao poslednji u grupi, sa jednim osvojenim bodom i čak osam primljenih golova.

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Ono što boli više od eliminacije jeste činjenica da u Kataru nismo bili tim. Upravo ono što je krasilo Srbiju od kako je na klupu seo Dragan Stojković na Svetskom prvenstvu se nije videlo. Nismo bili niti jedno telo, niti jedna duša i zato „orlovi“ napuštaju Dohu.

Kada ima sve zdrave igrače, selektor Dragan Stojković nema potrebu da eksperimentiše, pa je meč sa Švajcarskom počeo očekivani tim, s dva napadača, jer je uz Aleksandra Mitrovića zaigrao i dugo očekivani Dušan Vlahović. „Orlovi“ su odlučujućiu meč počeli s najjačim timom i vrlo ofanzivno, jedino se Sergej Milinković-Savić odmakao od gola jer je imao obavezu i da pomaže defanzivnom vesisti Saši Lukiću.

Ni Švajcarci se, međutim, nisu zatvorili, naprotiv, nije ih uplašila postava Srbije, tražili su šansu u kontrama i nažalost u prvom poluvremenu imali su dosta prostora za kombinovanje.

PROČITAJTE JOŠ

Početak utakmice i dva odbranjena šuta u 20 sekundi Vanje Milinković-Savića pokazao je da nam centralna linija nije ušla baš „zategnuta“ u ovaj susret.

Odbrana, dakle, nije delovala najuigranije, štoperi su dosta „visili“, mnogo lopti prošlo im je iza leđa, što su golovima znali da kazne Šaćiri i Embolo. Milenković, Pavlović i Veljković se jesu žestoko borili, ali utisak s tribina je bio da su u par navrata kasnili na loptu ili udarac, što za posledicu ima dva nova primljena gola na ovom šampionatu.

„Orlovi“ su ponovo, kao i protiv Kameruna imali uzlete i padove, nisu svih 90 minuta bili konstantni i skoncetrisani. Ipak, ceo tim je uložio i potrošio mnogo energije u prvom delu meča, pa čak i selektor Stojković koji je u par navrata i sam pored aut linije trčao uporedo sa igračima.

Kapiten Dušan Tadić bio je odličan u prvom delu igre i s dve majstorske asistencije ostavio je Srbiju u igri za prolaza u osminu finala.

U drugom poluvremenu su do izražaja došle sve mane srpskog tima. Pokušao je selektor Piksi Stojković izmenama da razmrda ekipu, ali u Srbiji nije bilo ni krvi, ni energije, a ni snage za još jedan preokret.

Srbija Švajcarska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ (do 68.) 6

Zaustavio je dva udarca u 20 sekundi na početku utakmice, kada je cela odbrana ispala posle „flipera“ u našem kaznenom prostoru u 1. minutu. Kod golova nije ništa specijalno mogao da uradi, ali tri lopte u mreži svakako ne ostavljaju dobar utisak.

NIKOLA MILENKOVIĆ 5

Kod drugog gola Švajcaraca lopta je putovala pored svih odbrambenih igrača, pa i isped Milienkovića, te ju je Embolo spakovao u mrežu. I kod trećeg gola Švajcaraca kasnio je na blok.

MILOŠ VELJKOVIĆ (do 54.) 5

Žalio se na povredu, pitanje je bilo i da li će moći da igra ovaj meč, a na kraju se ispostavilo da nije bio dovoljno spreman. Šaćiri je kod prvog gola šutirao između Veljkovića i Pavlovića i nijedan nije uspeo da ga izblokira. Do kraja prvog poluvremena Šaćiri je još jednom ostao iza leđa Pavlovića i Veljkovića, ali je na sreću Strahinja uspeo naknadno da ga izblokira.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 5

Strašno je bio motivisan kao i na ostalim utakmicama na ovom šampionatu, ali nije uspeo da zaustavi udarac Šaćirija kod prvog gola. U još par navrata su mu protivnički igrači ostajali iza leđa, kao recimo pre gola Embola u 44. minutu.

Srbija Švajcarska Foto:EPA-EFE/Ronald Wittek

SAŠA LUKIĆ 5

Grešio je Lukić ovog puta više nego u prethodnim utakmicama. U meču sa Švajcarcima bila nam je potrebna njegova igra na mnogo višem nivou.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (do 78.) 5,5

Mnogo problema pravio mu je Vargas, često je morao da ga sustiže. Utisak malo popravlja stativa koju je pogodio u 10. minutu posle sjajnog šuta. U ostalom delu utakmice uglavnom daleko od gola Švajcaraca.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 6

Solidno je odigrao, zatvarao je prilaze ka našem golu, a moguće je da je izmena pre bila posledica povređenog zgloba u utakmici s Kamerunom nego što je Stojković bio nezadovoljan igrom.

FILIP KOSTIĆ 5,5

Skroman učinak Kostića, teško da bismo mogli da izvučemo neki detalj koji je vredan pomena. Uklopio se u lošu energiju ostatka tima.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Alberto Lingria

DUŠAN TADIĆ (do 78.) 7

Kapiten je možda i jedina svetla tačka ovog meča uz intervencije našeg golmana. Sjajno uposlio Živkovića pre nego što je ovaj pogodio stativu, a posle je asistirao još dva puta, ali za golove Mitrovića i Vlahovića.

DUŠAN VLAHOVIĆ (do 54.) 6,5

Šutirao je iz teške pozicije u jedinoj šansi koja mu se ukazala i uspeo je da upiše 10. gol za Srbiju. Selektor je ipak odlučio da ga zameni kako bi uveo svežijeg napadača Luku Jovića.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 6,5

Uradio je ono što se od njega očekivalo, a to je da postigne gol. Inače, delovao je dosta nervozno, a u pojedinim trenucima i umorno.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Carl Recine

LUKA JOVIĆ (od 54.) 5

Izašao je na teren kada je igra počela da se raspada. Bez konkretnog učinka.

NEMANJA GUDELJ (od 54.) 6,5

Zategao je malo odbranu. S njim je sve delovalo malo sigurnije. Uvek je bio na lopti, uštopovao je malo napadače Švajcarske.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ (od 68.) 5,5

Nije mohgao mnogo da popravi igru Srbije. „Orlovi“ su napadali u talasima, bez neke organizovane igre.

NEMANJA RADONJIĆ (OD 78.) –

FILIP ĐURIČIĆ (OD 78.) – 

BONUS VIDEO Navijače Švajcarske teraju sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare