Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Napravite nešto od metala, istruliće pre ili kasnije, stvorite nešto od drveta, poješće ga neki termiti pre ili kasnije, ali ostvarite nešto veliko na svom polju i pamtiće vas jako dugo.

Foto: Nova.rs

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Kad pričamo o tome šta je za Srbiju veliko u fudbalu, posle mnogo godina razočaranja, to je svakako osmina finala Svetskog prvenstva.

Do nje imaju šansu da stignu izabranici Dragana Stojkovića Piksija, koji od 20 časova igraju poslednji meč grupe G u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ:

Rival je kompaktna, spremna i brza selekcija Švajcarske, koja je daleko nezgodnija od Kameruna, slabija od Brazila i veoma opasna u svakom slučaju.

Srbija će na teren jednog od najčudnijih stadiona na svetu izvesti najbolje što ima.

Dragan Stojković Piksi je poveo 26 igrača koji su u prvom kolu poraženi od Brazila, u ovom trenutku prejakog i prebrzog, u drugom kolu su nesrećno remizirali s Kamerunom i sada moraju da pobede Švajcarsku.

Foto: Nova.rs

Stadion 974 je mesto koje će već koji mesec ili godinu biti zaboravljeno. Napravljen je nedaleko od poslednje stanice zlatne linije metroa u Dohi, na obali mora u Ras Abu Abudu, desetak kilometara istočno od centra grada.

Stadion je specifičan po tome što je napravljen od brodskih kontejnera, što ih ima baš kao i u pozivnom broju za Katar – 974 i što će biti rasklopljen posle Mundijala.

Od njega praktično neće ostati ništa. To je ono što igrači Srbije mogu da promene. Jer, ako u ovom katarskom kontejneru koji može da primi 44.089 gledalaca, uspeju da pobede Švajcarsku – to će se sigurno pamtiti.

Deset igrača navijačkog tima Srbije uspelo je da se plasira u finale Mundijala za navijače u petak i poklekne prvi put tek pred Poljskom u finalu.

Foto: Nova.rs

Na hiljade Srba već je u satima pre meča sa Švajcarskom počelo da pravi šou kod hotela Srbije i po gradu.

To smo jednostavno mi. Prozivaćemo igrače posle svakog lošeg poteza na utakmici sa Kamerunom, bićemo utučeni posle Brazila, ali ćemo već nekoliko dana kasnije do odlaska u „katarski kontejner“ sve zaboraviti i vratićemo se onoj boljoj strani naše kolektivne navijačke ličnosti – loženju.

Neće nas zanimati ni što je Stadion 974 otvoren novembra 2021, ni što se nalazi tek nekoliko stotina metara od hotela „orlova“, ni što su ga kreirali ljudi iz „Fenvik Iribarena“. Ok, lep je, neka nam bude taličan i nećemo se buniti.

Foto: Nova.rs

Zaboravićemo i što su naši igrači mogli da izdrže šezdesetak minuta pre nego su primali golove i od Brazila i od Kameruna.

Bojaćemo se toga opet. Grickaćemo nokte, ne razmišljajući da će na 450.000 kvadrata prostora, posle nas možda biti samo zemlja i prašina.

Neće nas zanimati ni što je na njemu igrano samo 11 mečeva do našeg, niti što stadion ima četiri zvezdice zbog održivosti, jer, ko misli o ekologiji dok gleda meč godine?

Foto: Nova.rs

Bar nekoliko hiljada Srba koji će se na tribinama naći sigurno ne razmišlja tako. Oni koji su smešteni bliže centru, poput „Džentlmena“, kreću i tri sata ranije da slučajno ne bi okasnili na meč koji po vremenu u Dohi startuje u 22 časa.

Svi sa jednim ciljem, da probaju da još jednom poguraju „orlove“, kojima je navijački tim Srbije dao lep domaći zadatak i uvertiru svojim finalom Mundijala.

Što se Piksijevih „orlova“ tiče, srpski fudbal ne sme da skonča Mundijal u kontejneru. Ne traži se finale, ali bar neka momci probiju maler i prođu do osmine finala, a posle šta bog da.

Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO: Slavlje reprezentacije navijača Srbije posle finala Mundijala u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar