Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia; MUSTAFA SEVGI / Sipa Press / Profimedia; ; Michael Kemp / Alamy / Alamy / Profimedia; SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia; printscreen RTS Oko magazin

Ovim pitanjima iz naslova moglo bi da se pridoda i zna li se čiji je Krim, zašto su sve boje dobrodošle osim "dugine", zašto se zviždalo onima koji kleče, zašto je u redu da provocirate Srbe, zašto ne brinemo o klimi, zašto nema hrane za sve i još sto drugih pitanja...

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Političke i kulturološke razlike dovode do nesuglasica, a epilog je lavina koja se obrušila na fudbal, koji je postao poligon za izražavanje stavova, iskazivanje nezadovoljstva, ali i za rasizam, nacionalizam, šovinizam.

Ono što smo imali prilike da gledamo, na primer, na Evropskom prvenstvu 2021. godine, sada je samo mutiralo, jer promenile su se okolnosti, stigle su nove teme, ali je suština ostala ista.

UEFA i FIFA pokušavaju da budu politički korektne, malo bi da podrže akcije, malo ne bi, čas ih promoviše, čas ih sputava, pa u tom lutanju ostavljaju prostor i fudbalerima na terenu, ali i navijačima na tribinama da mitinguju i rade korisne stvari, ali i potpune besmislice.

PROČITAJTE JOŠ

Sećate se verovatno kako su igrači tokom Evropskog prvenstva klečali u znak solidarnosti s onima koji podržavaju pokret „Black Lives Matter“ (Životi crnaca su važni), a onda su ruski navijači u Sankt Peterburgu jezivo izviždali i španske igrače i belgijskog sudiju koji su klekli pred početak meča. Za to vreme ruski fudbaleri su ostali na nogama.

Ukrajinci su zbog ruske aneksije Krima odlučili da na dres stave mapu zemlje za odvojenim delom svoje teritorije, ali je UEFA, koja je prethodno odobrila dresove, tražila da se oprema hitno promeni kako ne bi provocirala Ruse, jer je na dresovima pored mape pisalo i „slava Ukrajini, slava herojima“. Za UEFA je jedino sporno bila poruka „slava herojima“. Dakle, manje provokacije su dozvoljene, ali nemojte baš da preterujete.

Ovo malo podseća na zabranu alkohola u Kataru. On ovde, naime, nije dozvoljen, osim ukoliko malu flašu piva ne platite 15-20 evra. Onda alkohol jeste dozvoljen. Slično je uradila i UEFA.

Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

I da ne dužimo o Evru, spomenućemo samo zabranu zastava duginih boja, utrčavanje navijača s upravo tom zastavom tokom intoniranja himne Mađarske u Minhenu u meču s Nemcima, kapitensku traku duginih boja Manuela Nojera… Setite se i padobranca iz „Grinpisa“, koji je umalo izgubio glavu dok je pokušavao da pošalje poruku o uništavanju životne sredine, pa Ronalda koji je sklonio flašicu „koka-kole“ i poručio: „Samo voda“, Pola Pogbe kojem je zasmetalo pivo, te je flašu sputio ispod stola. I UEFA je ćutala, dok se nisu pobunili sponzori. A, onda je naravno zapretila igračima kaznama ako se trend nastavi.

Više puta smo do sada pisali šta se dešava u Kataru. Ono što ste videli jesu poruke i Nemaca (ruke preko usta) i Iranaca (nisu hteli da pevaju himnu) uoči utakmica, videli ste i želju Engleza da Hari Kejn nosi kapitensku traku duginih boja, zatim ogroman pritisak FIFA da se to ne učini, pretnje kaznama, pa hrabru novinarku koja je uživo u prenosu imala spornu kapitensku traku…

Ono što nije moglo da se vidi u direktnim prenosima jeste rasizam i šovinizam na tribinama. Uvrede dela hrvatskih navijača na račun Milana Borjana, golmana Kanade, i njegove supruge, bile su jezive, neljudske i van svake pameti. Zastave sa traktorima, ocene da je njegov bio najbrži, aludiranje na proterivanje Srba iz Krajine, užasne uvrede na račun jedne žene, poruke su koje nemaju veze s mozgom, a još manje s fudbalom.

Fudbaleri Švajcarske, Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, za razliku od turnira u Rusiji, „spustili su loptu“ i do sada nije bilo provokacija na račun Srbije, čak je kapiten Švajcaraca u razgovoru sa izveštačima iz Srbije isticao da ga zanima samo fudbal i kako da pobedi Srbiju.

Ali situacija na tribinama nije tako ružičasta. Na utakmicama reprezentacije Švajcarske pojavljuju se navijači sa zastavama Kosova, koji sigurno neće propustiti priliku da prisustvuju i utakmici sa Srbijom.

Na kraju i reč o nama. Kačenjem zastave „Nema predaje“ u svlačionici pred utakmicu sa Brazilom dali smo povod da reaguje FIFA i pokrene disciplinski postupak. I ne samo to, već da nas svi izjednače sa ostalim „prestupnicima“ na ovom Mundijalu. Ostaje samo dilema da li su Miloš Veljković i Andrija Živković sami okačili zastavu ili je to učinio neko umesto njih. U svakom slučaju fotografiju je napravio onaj koji ima dozvolu za ulazak u svlačionicu, a to je neko iz srpskog tima.

Možemo i da pretpostavimo ko je to uradio, ali ne možemo da dokažemo. A, uostalom nije ni bitno. Problem je već napravljen, tamo gde nije trebalo da ga bude.

BONUS VIDEO Trening fudbalera Srbije pred meč sa Švajcarskom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar