Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER, Profimedia

Više prava za popravni nemamo. Sve staje u 90 minuta protiv Švajcarske, a to će biti razlika između dočeka fudbalera kao heroja ili kao tragičara. Ipak, moraju i stvari da budu postavljene kako bi trebalo.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Srbija u petak od 20.00 igra najvažniji meč u poslednjih nekoliko godina. Kao i pre četiri godine odluka pada na meču sa Švajcarskom, a sada sa mnogo više samopouzdanja čekamo taj duel. Ipak, neke stvari bi i te kako trebalo promeniti.

PROČITAJTE JOŠ

Od dolaska Dragana Stojkovića Piksija „orlovi“ imaju fantastičan, napadački fudbal, ali u odbrani često imamo neočekivano mnogo problema. Tako je i bilo i protiv Kameruna kada je počelo da „duva“ na sve strane od trenutka kada se povredio Strahinja Pavlović i kada je trebalo pospremiti zadnju liniju.

Umesto Pavlović na poziciju levog štopera ulazi Stefan Mitrović, iako je Srđan Babić bio nacrtan za to mesto, jer je po karakteristikama najsličniji najmlađem reprezentativcu.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Mitrović, iskusni štoper koji je bio jedan od zaslužnijih za plasman na Mundijal, nije izgledao kao neko ko će voditi odbranu. To se najbolje videlo u dve situacije kada je Srbija primila gol na sličan način. Oba puta je poslednja linija ostala tri na tri sa napadačima Kameruna, dva puta je Nemanja Maksimović prvo markirao igrača, pa čuvao prostor, a onda ispadao i kasnio za Abubakarom.

Oba puta Nikola Milenković nije znao da li se čuva prostor ili igrač i propuštao je priliku da napravi ofsajd zamku.

Uostalom, nije bilo jasno zbog čega je Srbija odlučila da toliko daleko drži ofanzivnu liniju, iako bi to bilo opravdano da su Sergej Milinković-Savić ili Aleksandar Mitrović pogodili i drugi put na meču pri rezultatu 3:1. U napadu je sve funkcionisalo odlično, uostalom postigli smo tri pogotka i mogli još barem toliko, a Andrija Živković je uvršten i u idealni tim drugog kola.

PROČITAJTE JOŠ

Taj koncepcijski rizik sa ofsajdima, sa ukazanim poverenjem Maksimoviću pre nego Gudelju (ima žuti karton iz prvog meča), rizik sa neadekvatnim odgovorima na probleme sa defanzivnom linijom se jednostavno nije isplatio.

Ipak, za Srbiju ne postoji velika razlika u tome šta bi trebalo da uradi u poslednjem kolu. I da je pobedila Kamerun jednim golom razlike, opet bi morala da pobedi Švajcarsku da bi izborila mesto u nokaut fazi.

Sada Piksi ima pravi sijaset enigmi. Najpominjanija je da li će konačno dati Dušanu Vlahoviću da igra (iako i Luka Jović predstavlja odličnu opciju koja nije korišćena na ovom Mundijalu). Dok selektor uporno govori „da nije spreman“, Vlahović objavljuje slike sa porukom: Uvek spreman.

Uz to kao da je hteo da pokaže da je trebalo da igra protiv Kameruna tako što je trčao nasred terena odmah po završetku susreta.

Foto: Fabio Ferrari / LaPresse / Profimedia

Pitanje je da li će Gudelj ponovo dobiti priliku u startnoj postavi umesto Maksimovića koji nije mogao da zakrpi sve rupe koje treba. Ruku na srce i Gudelj je u drugom minutu u Portugalu izgubio loptu koju nikako nije smeo…

Enigme tri i četiri će direktno odlučiti kako će izgledati odbrana. Niko nije siguran da će Pavlović i Veljković biti spremni da zauzmu mesto u zadnjoj liniji. Koliko je značajan Pavlović najbolje se videlo po potopu nedugo nakon što je napustio igru protiv Afrikanaca. Dobio je osam od 10 duela, šest od šest u skoku, četiri puta vratio loptu, uspešno je dodao u 26 od 33 puta.

I velika glavobolja je pitanje da li će moći da se skine otok Sergeja Milinković-Savića i da li će onaj ožiljak napraviti dodatni problem Srbiji pred odlučujući meč Mundijala. Sergej je imao čak 12 dodavanja u završnoj trećini, osvojio je 11 puta loptu, 10 u duelima, izvukao je četiri faula, šutirao je tri puta, tri puta je uklizao i postigao je gol. Nijednom ga niko nije predriblao i kaže da će biti spreman za najvažniju bitku u Kataru.

Ukoliko Piksi bude uspeo da reši ili dovoljno „zakrpi“ ove probleme biće slavljen kao genije, ukoliko ne bude uspeo biće… Granica je uvek bila tako tanka, pogotovo kod najvećih.

BONUS VIDEO Dušan Vlahović trči nakon utakmice sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar