Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Japanci su zaista svet na sebe, a taj pozitivan pogled na život uspeli su da prenesu na čitavu planetu.

Selektor Hadžime Morijasu se poklonio pred navijačima Japana nakon poraza od Hrvatske u osmini finala Svetskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je ovo jedinstveni način da kaže „Hvala vam“ i „Izvinite“, a kada se zna koliko u ovoj zemlji znači kultura naklona postaje jasno zbog čega je to učinio. Nakloni znače različite stvari u zavisnosti u kojoj meri se osoba klanja, može da predstavlja nezvanični pozdrav, ali i pozdrav posetiocima ili prijateljima.

Bio je ovo jedna od najemotivnih trenutaka Mundijala, ali to ne znači da su svi to doživeli na isti način. Jedno pitanje na konferenciji za medije je Morijasu doživeo kao čistu provokaciju.

„Jeste li igrali na 0:0, koji je bio plan?“, upitao je jedan novinar.

Onda je usledilo najpre kratko.

„Možete da mislite šta hoćete i da pitate šta hoćete“, ljutito je uzvratio Morijasu.

Onda je nastavio.

“Igračima sam rekao da pokušaju da ne prime gol u prvom poluvremenu. Naše tranzicije iz odbrane u napad bile su dobre. Hteo sam da poboljšamo posjede i mislim da smo to dobro odradili. Zato smo i preživeli 120 minuta. Igračima sam rekao da što više pokušaju da imaju posed. Poveli smo 1:0 i imali smo neke dobre mogućnosti. Hrvatska je jaka ekipa i ima brzu kontru, to smo morali osujetiti. Možete imati dojam da se moglo drugačije igrati. Imali smo iskustvo SP u Rusiji i onog poraza od Belgije. Nismo to hteli da ponovimo“, iskren je bio Japanac.

Ipak, ono što je sve raspametilo bila je činjenica da su fudbaleri pravili origami dok su navijači skupljali đubre sa tribina. Origami u japanskoj kulturi predstavlja dobru sreću i zahvalnost na gostoprimstvu.

BONUS VIDEO Trening reprezentacije Srbije posle meča sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar