Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Slegli su se utisci sa Mundijala, ohladila se glava, ali Srbiji predstoji žestok rad i popravljanje grešaka

Fudbalska reprezentacija Srbije podbacila je na Svetskom prvenstvu u Kataru, a nakon svakog od tri meča u grupnoj fazi moglo se videti mnogo razočaranja, tuge i pomalo besa kako na licu selektora Dragana Stojkovića, tako i na licima naših fudbalera.

Prvi deo takmičenja, „orlovi“ su okončali sa svega jednim bodom, te su prvim avionom morali za Beograd, gde se Piksi nije sakrio u mišju rupu, već je izašao pred javnost i novinare, gde je više od sat vremena pričao o utiscima iz Katara.

Na neka pitanja smo dobili odgovore, na neka baš i ne, a neke stvari su ostale da se pokažu na delu – poput onoga „idemo na Evropsko prvenstvo“ i „Srbija se vraća na pobednički kolosek“.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ono što se ne može osporiti da je Piksi po dolasku u Srbiju ponovo nabacio osmeh na lice, a u govoru je opet imao onaj optimistični ton i veru da će Srbija u budućnosti konačno napraviti neki zapaženi rezultat na velikom takmičenju.

Selektor je i sam istako da u Kataru nije bio onaj pravi, a kao razlog toga naveo je zabrinutost zbog povreda veoma bitnih igrača Srbije.

„Nisam neko ko će sesti u avion, otići negde, pa poslati saopštenje. Nisam taj čovek. Smatram sebe vrlo odgovornim i zato sam ovde. Dobra konstatacija, to nisam bio ja u Kataru. Postoje razlozi zašto je to tako. Ti razlozi kreću da me brinu početkom novembra, tačnije 14. novembra kada smo se našli ovde pred put u Katar. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača, neću praviti razliku da li je neko bitniji, ali za naš tim jako važne karike. Njihovo zdravstveno stanje bilo je tako, da ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da uopšte igraju“, istakao je Piksi.

Već nakon poraza od Brazila rezultatom 2:0 videlo se da je Piksi razočaran, da je očekivao više, ali je to bio maksimum naše reprezentacije u tom momentu. Remi sa Kamerunom dodatno je produbio nprobleme i rane, a poraz od Švajcarske bio je kao sipanje soli na ranu. Uz sve to, Piksi je morao da sačuva i dobru atmosferu u timu, što je bilo poprilično izazovno, pogotovo zato što se pričalo i o ljubavnim aferama i sukobima u reprezentaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Po prvi put se mogao videti cunami emocija kod Piksija, ali i pravi rolerkoster koji ga definitivno nije dobro zavrteo, ali ga je nečemu dobrom naučio.

Ovo je bilo prvo veliko takmičenje za Piksija kao selektora, ali ne i prvi veliki izazov. Sigurno da će selektor sa svojim saradnicima analizirati ono što se desilo, a svi u Srbiji se nadaju da greške neće biti ponovljene. Tu dolazimo do ključne stvari u ovom tekstu – gde je Srbiji bio plan B?

Koliko su povrede nekih od ključnih igrača uticale na neuspeh Srbije na Mundijalu više i nije toliko bitno, ali je važno da u budućnosti imamo i rezervni plan. Reprezentacija je već iz Srbije poletela u Bahrein osakaćena povredama, videlo se da pojedinci nisu 100 odsto spremni i to je jednostavno nešto što niko nije mogao da predvidi.

Povrede su, kao što svi znamo sastavni deo sporta, pa do njih može doći u bilo kom momentu. Baš zato, Srbija bi trebalo da ima adekvatne zamene na svakoj poziciji, te ne bi smela da dozvoli da je povrede toliko poremete da završi kao poslednja u grupi sa svega jednim bodom i osam primljenih golova.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Foto: Hasan Bratic / Sipa Press / Profimedia

Lako je sada pričati o tome da li je Luka Jović mogao da dobije više minuta, da li je Vlahović bio spreman za celu utakmicu protiv Švajcarske, da li je Kostić bio na 100% u dve utakmice… Međutim, to prepuštamo onima koji su za to zaduženi u reprezentaciji, ali utisak je da u Kataru karte jednostavno nisu bile dovoljno dobro promešane.

Naravno, nije sve tako crno, ali u ovom trenutku više pažnje treba posvetiti rešavanju problemu nego dobrim segmentima, jer samo tako možemo da napravimo iskorak. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sjajna su šansa za Piksija da isproba neke nove igrače, uvede ih u sistem, pokuša sa nekim novim tandemima i kombinacijama, te da zajedno sa momcima donese naciji veliku radost u vidu plasmana na takmičenje na kom se nismo našli od 2000. godine.

Povreda, nadamo se, neće biti, ali to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Ono što je bitno je da Piksi razigra što veći broj igrača, uigra što veći broj kombinacija i da ekipa kondiciono bude na boljem nivou nego što je bila u Kataru. Ostale detalje i nijanse prepuštamo stručnjacima, jer u njihovo znanje ne sumnjamo, pa se nadamo da će se i Piksijev optimizam uskoro isplatiti.

BONUS VIDEO Piksi o debaklu u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare