Foto: Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan

Oduševili su planetu igrom i poslali favorite kući, jer je Svetsko prvenstvo u Kataru završeno za Belgiju i Nemačku već u grupnoj fazi, što niko nije očekivao.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Mundijal u Kataru još jednom je na najlepši način pokazao zašto je fudbal najpopularniji sport na svetu i zašto je biblijska priča o Davidu i Golijatu i dalje aktuelna.

Da favoriti uvek pobeđuju, fudbal ne bi ni bio toliko zanimljiv, ali su Japan i Maroko u Kataru pokazale da se može igrati i sa gigantima, i priredili iznenađenja o kojima će se pričati.

PROČITAJTE JOŠ

Da stvar bude impresivnija, podvige su napravili u izuzetno teškoj konkurenciji. Japan je bio u takozvanoj „grupi smrti“, dok je Maroko bio u jednoj od najkomplikovanijih grupa turnira bez pravog autsajdera, a obe ekipe su svet šokirale u istom danu.

Put Japana do senzacije počeo je velikim praskom, da bi se zamalo završio bolnim prizemljenjem.

Jedna od najtalentovanijih generacija koju je Japan imao u istoriji preokrenula je meč prvog kola protiv velikog favorita Nemačke.

Malo ko je verovao da će nakon pogotka Ilkaja Gundogana iz penala i nekoliko promašenih šansi mladog Džamala Musijale Japan, a ne Nemačka, biti taj koji će se radovati posle trećeg kola.

Sjajne izmene i ulazak novih snaga predvođenih bivšim fudbalerom Partizana Takumom Asanom napravili su Nemcima haos i priredili veliku senzaciju – 2:1.

Kao da ih je pobeda opila, a debakl Kostarike protiv Španije (7:0) dodatno uspavao, ali je Japan doživeo neočekivani poraz upravo od Kostarike (1:0), pa je od već viđenog plasmana došao u situaciju da mu za to treba pobeda protiv sjajne Španije.

Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Nekako su svi otpisali četu sa Dalekog istoka, pogotovo što je i u ovom meču prva primila gol.

A, onda je Španija osetila njihov turbo pogon i došla na ivicu eliminacije, ali je na kraju poraz od 2:1 bio bezbolan, a Japanu je pripala slava.

Japan je tako pobedio dva bivša prvaka sveta u nekoliko dana iako mu to ranije nikada nije pošlo za rukom.

Sada je na redu selekcija Hrvatske, zvanični vicešampion sveta koji je uz mnogo sreće prošao u osminu finala.

Upravo je u grupi u kojoj su bili Hrvati viđeno još jedno veliko iznenađenje koje je priredila selekcija Maroka.

Priča u ovom slučaju nije bila toliko dramatična, ali rezultat zbog toga nij bio manje impresivan.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Maroko je u veoma borbenoj utakmici odoleo Hrvatskoj na startu prvenstva (0:0), ali je tek pobeda u sledećem kolu nad Belgijom (2:0) dovela do toga da postanu jedna od glavnih priča.

Provukla se Belgija čudesno protiv Kanade (1:0), ali Marokanci nisu bili spremni da propuste priliku i naprave veliko iznenađenje. Da li zbog tog što su svi videli da su Belgijanci očajni ili zbog činjenice da su u poslednjem kolu igrali protiv otpisane Kanade, ali se nije dovoljno pričalo o tom uspehu Marokanaca uoči odlučujućeg meča.

Iako pod pritiskom da pobedom ne samo obezbede plasman nego verovatno budu osvajači grupe, Marokanci nisu upali u paniku i na kraju u stilu velikih favorita rutinski rešili meč sa Kanadom – 2:1.

Maroko je tako veroatno stavio tačku na zlatnu generaciju belgijskog fudbala, a kao nagrada za to će biti meč sa selekcijom Španije u osmini finala.

Japan im je trasirao put i razotkrio sve slabosti, a ukoliko budu igrali smireno i strpljivo kao i do sada, ni novo čudo nije nemoguće.

BONUS VIDEO Navijače Švajcarske teraju sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar