FotO: EPA-EFE/Ronald Wittek

Sve što vam treba u sledećih četiri dana možete pronaći ovde na jednom mestu.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

PROČITAJTE JOŠ

Grupa A

Holandija – Katar

Senegal – Ekvador

Razlog je što će se istovremeno igrati utakmice u okviru jedne grupe, a u grupi A je situacija poprilično jasna.

Katar, domaćin turnira, ostao je bez ikakve šanse da se plasira dalje, a u poslednjem kolu od 16.00 igra protiv Holandije kojoj je bod dovoljan za prolazak dalje. Holanđani mogu da ispadnu samo u slučaju da izgube od Katara i to većom razlikom nego Ekvador od Senegala.

Prvi kriterijum je gol razlika, a ukoliko je ona ista onda se gleda međusobni skor. Senegal i Ekvador igraju za prolazak dalje i timu iz Afrike odgovara samo trijumf.

Standings provided by Sofascore

Grupa B

SAD – Iran

Engleska – Vels

Nešto je komplikovanija situacija u grupi B. Sjedinjene Američke Države moraju da savladaju Iran u poslednjem kolu ukoliko žele da prošu dalje. Iran pobeda vodi dalje, a biće mu dovoljan i bod ukoliko Englezi ne izgube od Velsa.

Engleskoj je dovoljan i remi za plasman dalje, ali porazom mogu i sami da ispadnu. To će se dogoditi ako izgube velikom razlikom od Velsa, što je teško očekivati jer im je trenutna gol razlika plus četiri, a Iran i SAD ne odigraju nerešeno.

Da bi Vels prošao dalje neophodno je da trijumfuje pri čemu bi Iran i SAD morali da igraju nerešeno.

Engleska - Iran
Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Standings provided by Sofascore

Grupa C

Argentina – Poljska

Meksiko – Saudijska Arabija

Argentina bi pobedom nad Poljskom izborila plasman u nokaut fazu. U slučaju remija mora da se nada da će Meksiko pobediti Saudijsku Arabiju, ali ne sa prevelikom prednošću. U slučaju poraza ispada bez obzira na ishod druge utakmice.

Poljacima je potreban bod, a u izvesnim kalkulacijama i poraz. Saudijska Arabija pobedom sigurno prolazi dalje, a remi će biti dovoljan samo u slučaju da Argentina izgubi od Poljske. Meksiko mora da upiše trijumf, ali i da se nada da Argentina neće srušiti Poljsku.

Standings provided by Sofascore

Grupa D

Australija – Danska

Tunis – Francuska

Australiji je računica poprilično jednostavna- samo mora da pobedi Dansku. To je daleko lakše reći nego učiniti. Remi će joj biti dovoljan u slučaju da Tunis ne pobedi Francusku, a ukoliko izgubi od Danske sigurno ispada.

Danska mora da trijumfuje i nada se da Tunis neće pobediti Francusku, te da završi ispred ove države zbog gol-razlike.

Francuska je jedna od tri tima koja su već izborila plasman u nokaut fazu. Prva neće biti samo ukoliko izgubi, a Australija trijumfuje i to na taj način da nadoknadi četiri gola razlike. Turnis mora da trijumfuje i da se nada da Australija neće dobiti Dansku. Ne odgovara mu ni super ubedljiva pobeda Danske, tačnije ubedljivija od rezultata kojim eventualno savlada Francusku.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Standings provided by Sofascore

Grupa E

Japan – Španija

Kostarika – Nemačka

Grupa prepuna senzacija. Japan će pobeda odvesti dalje, a ukoliko izgubi sigurno ispada. Remi mu odgovara ako Kostarika ne pobedi Nemačku, a pomno će pratiti i gol razlika.

Španiji je dovoljan i samo jedan bod, a ispašće u slučaju da izgubi od Japana, a da Kostarika savlada Nemačku. U teoriji Nemačka može da bude i prva, ali je teško očekivati da će Španija ispustiti gol razliku od +7.

Kostariki je neophodna pobeda. Dalje može da prođe i sa remijem, ako Španija pobedi Japan. Nemcima je potrebno pobeda, a uz to mora da se nada da će Španija srušiti Japan. U slučaju remija između Španije i Japana, između Nemačke i Japana će odlučivati gol razlika. Trenutno tu Nemačka zaostaje za jedan gol.

Standings provided by Sofascore

Grupa F

Belgija – Hrvatska

Maroko – Kanada

Kanada je jedna od retkih reprezentacija koja je izgubila šanse za plasman u sledeću rundu. Hrvatska će se plasirati u nokaut fazu ako osvoji i bod protiv Belgije. Tada bi se plasirala kao druga samo u slučaju da Maroko slavi protiv Kanade.

Hrvatska bi u teoriji mogla i da izgubi od Belgije, a onda bi joj bilo potrebno da Kanada iznenadi Maroko. Maroko i jedan bodi vodi u nokaut fazu, a sa porazom samo ako Belgija bude poražena od Hrvatske.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Standings provided by Sofascore

Grupa G

Brazil – Kamerun

Švajcarska – Srbija

Brazil je osigurao plasman u osminu finala. Kamerun može da se plasira dalje ukoliko savlada Brazil, ali uz to Švajcarska ne sme da trijumfuje protiv Srbije.

Kamerun u nekim scenarijima može da ima četiri boda kao Švajcarska i Srbija, pa bi odlučivala gol razlika, možda čak i fer plej!

Srbiji je neophodna pobeda protiv Švajcarske, a uz to da Brazil osvoji najmanje bod protiv Kameruna. Švajcarci pobedom prolaze dalje, a jedan bod im je dovoljan ukoliko Kamerun ne savlada Brazil.

Detaljnije pročitajte o dva scenarija za Srbiju pred poslednje kolo.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije; Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Standings provided by Sofascore

Grupa H

Portugal – Južna Koreja

Urugvaj – Gana

Portugal je posle dva kola već u osmini finala. U poslednjem kolu igra protiv Južne Koreje, koja će pokušati da trijumfom izbori plasman dalje, ali mora da joj se poklopi i remi na drugoj utakmici između Gane i Urugvaja. Mogla bi da prođe i ukoliko Urugvaj savladal Ganu.

Urugvaj je u situaciji kao i Južna Koreja. Mora da savlada Ganu, ali se nada i pomoći Portugala jer mu nikako ne ide u prilog pobeda Južne Koreje. Gana je sa pobedom sigurna da prolazi dalje, a sa bodom prolazi ako Južna Koreja ne savlada Portugal.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Dušan Vlahović trči nakon utakmice sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar