Sve što treba da znate o Dohi.

Foto: Nova.rs

Dan po dan, Mundijal je sve bliže, a kako se približava početak turnira, srazmerno raste i broj pitanja vezanih za najneobičniji turnir koji će biti odigran otkako se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Momci iz zvanične navijačke grupe fudbalske reprezentacije Srbije po imenu „Džentlmeni“ će se potruditi da vam kroz serijal Istraži Qatar 2022 na portalu Nova.rs daju odgovor na sva pitanja vezana za put ka smotri najboljih selekcija planete, a jedno od njih jeste i – kako izgleda Doha, prestonica Katara?

Iako je 2018. broj stanovnika bio tek nešto veći od dva miliona i trista hiljada, prestonica Katara spada među najzanimljivije gradove na svetu.

Naime, iako je dobrim delom toliko moderan grad da podseća na tvorevinu stvorenu od strane vanzemaljaca, podjednako opčinjujuć je i stari deo grada, a spoj dve arhitekture odaje neki neopisiv šmek, iako na prvi pogled zvuči nespojivo.

Osnovan početkom 19. veka (kao zvanična godina uzima se 1825) na teritoriji Al Bide, sadašnje gradske opštine, Doha je u narednih 150 godina rasla da bi 1971. proglašena prestonicom, nakon što je Katar proglasio nezavisnost od Velike Britanije.

Prostire se na teritoriji od 132 kvadratna kilometra, a više o njemu možete da saznate u videu na početku teksta, a ispod možete da uživate u par fotografija iz grada:

Foto: Danijel Kopčok
Foto: Danijel Kopčok
Foto: Danijel Kopčok
Foto: Danijel Kopčok
Soccerbet

BONUS VIDEO Istraži Katar – alkohol u Dohi