EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Već dugo se priča o kršenju ljudskih prava u Kataru

Fudbalski savez Danske (DBU) predstavio je dresove za Svetsko prvenstvo u Kataru, koji su u crnoj boji, u znak sećanja na poginule radnike tokom izgradnje infrastrukturnih objekata u toj azijskoj zemlji, prenose mediji u Danskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, na dresovima danske fudbalske reprezentacije nalazi se i posveta evropskoj tituli, koja je osvojena 1992. godine.

„Oblik i boja dresova nisu inspirirani samo EP 1992. i najvećim uspehom danskog fudbala u istoriji. Oni su, takođe, protest protiv Katara i ravnoteže tamošnjih ljudskih prava“, napisala je kompanija Humel, koja je uradila dresove.

Tokom izgranje stadiona u Kataru poginulo je više hiljada ljudi. Danci su među prvima digli glas povodom tog pitanja.

„Boja žalosti. Savršena boja za treći dres Danske za ovogodišnje Svetsko prvenstvo. Iako podržavamo dansku reprezentaciju do kraja, ovo ne treba mešati sa podrškom za turnir koji je koštao hiljade ljudi života. Želimo da iskažemo stav o stanju ljudskih prava u Kataru i tretmanu radnika migranata koji su izgradili stadione Svetskog prvenstva u zemlji“, stoji u opisu objave Humela na Instagramu.

Dresovi su dizajnirani u crvenoj, beloj i crnoj boji, a na opremi su simboli Humela i danskog Saveza.

„Želimo da istaknemo svoj stav po pitanju poštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u Kataru koji su radili na izgradnji stadiona. Verujemo da sport treba da spaja ljude. A kada to nije slučaj, smatramo da na to treba ukazati“, saopšteno je iz Humela.

Svetsko prvenstvo će biti održano od 20. novembra do 18. decembra, a Danska će biti u grupi sa selekcijama Francuske, Australije i Tunisa.

BONUS VIDEO Atmosfera pred meč Srbije i Švedske