Fudbalska reprezentacija Hrvatske, Maroka; Foto: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Svetsko prvenstvo u Katru donelo nam je mnogo uzbuđenja, ali i veliki broj skanadala. Ipak, pisana je i istorija na terenima u Dohi, a koja priča će obeležiti ovaj Mundijal - osam ih je u igri do kraja.

Nekoliko senzacija smo imali u grupnoj fazi. Japan i Maroko su iznenadili i zauzeli prvo mesto u grupama, dok su Nemačka i Belgija razočarale i takmičenje završile pre nokaut faze.

I polufinalista Evropskog prvenstva, Danska, nije uspeo da se nađe u osmini finala, nakon poraza od Australije (1:0) u poslednjem kolu.

PROČITAJTE JOŠ

Ostali favoriti su opravdali očekivanja i bez većih problema su prošli grupnu fazu, a tako su nastavili i u osmini finala, gde je podbacila samo Španija, koja je poražena od Maroka nakon penala (3:0).

Tako da će u četvrtfinalu igrati Brazil protiv Hrvatske (16 časova), Argentina i  Holandija (20 časova), Maroko protiv Portugala (10. decembar, 16 časova) i Engleska i Francuska (10. decembar, 20 časova).

Svaki od ovih timova ima poseban narativ da podigne “boginju”, a počećemo sa Marokom, koji bi postao prva afrička država kojom bi to pošlo za rukom.

Šta više, nijedna afrička reprezentacija nije otišla dalje od četvrtfinala (Kamerun 1990. godine, Senegal 2002. i Gana 2010. godine).

Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

Maroko je do sada primio samo jedan gol na četiri meča, a ostvarili su tri pobede (Belgija, Kanada, Španija) uz jedan remi sa Hrvatskom.

Ukoliko žele da ispišu istoriju prvo će morati da savladaju Portugal u četvrtfinalu, čiji je kapiten Kristijano Ronaldo.

Tokom čitave karijere Portugalca navijači porede sa Lionelom Mesijem, koji se nada da će Argentini doneti treći Mundijal.

Male su razlike između dvojice legendarnih fudbalera i deluje da nikada nećemo znati odgovor na to ko je GOAT, ali deluje da bi osvojeni Mundijal doneo veliku prednost jednom od fudbalskih asova.

Argentina će u četvrtfinalu odmeriti snage sa Holandijom, koja još uvek nije uspela da se domogne “boginje”.

“Lale” su tri puta poražene u finalima Mundijala, 1974. godine od Nemačke, 1978. od Argentine, dok ih je Španija savladala 2010. godine.

Četa selektora Luja van Gala jedna je od najefikasnijih reprezentacija prvenstva i imaće veliki motiv da sruši lošu tradiciju.

Duel Brazila i Hrvatske obeležiće borba između dva fudbalska velikana, Luke Modrića i Nejmara.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Brazil od 2002. čeka na Mundijal i “karioke” se nadaju da će im upravo Nejmar doneti šestu zvezdu.

Brazilci su relativno lako stigli do četvrtfinala, pošto su u grupnoj fazi savladali Srbiju (2:0), Švajcarsku (1:0), dok su u poslednjem kolu izgubili od Kameruna (1:0).

Ipak, taj poraz ih nije omeo, te su u osmini finala lako savladali Južnu Koreju sa 4:1.

Najveći kvalitet Brazila je napad, čiji će kreativni deo pokušati da zaustavi vezni red Hrvatske koji predvodi Modrić.

Fudbaler Real Madrida je već učinio nemoguće i Hrvate je doveo do finala 2018. godine, ali Mundijal u Kataru će mu verovatno biti poslednji u karijeri.

Čuveni slogan engleske reprezentacije “It’s coming home” (“Vraća se kući”), čitamo već dugo po društvenim mrežama i deluje da ga Englezi prvi put koriste sa punim pravom.

Fudbaleri selektora Gereta Sautgejta igraju sjajno i čini se da malo ko može da im se suprotstavi u ovom trenutku.

Foto: EPA-EFE/Rolex dela Pena

Englezi su poslednji i jedini put bili prvaci 1966. godine, te bi im ova titula značila mnogo, pogotovo posle poraza u finalu Evropskog prvenstva od Italije na svom “Vembliju”.

Aktuelni svetski prvak Francuska ima druge planove i pokušava da bude prva reprezentacija, posle 60 godina, koja je odbranila taj naziv.

Ipak, za to će imati težak put (Engleska, Portugal, Brazil), ali kada u timu imate jednog Kilijana Mbapea – sve je moguće.

Samo su dve reprezentacije odbranile titulu svetskog prvaka, Italija (1934-1938) i Brazil (1958-1962), ali u drugom formatu.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar