Foto: EPA/DEAN PEMBERTON

Prelepa priča veziste "gaučosa".

Fudbalska reprezentacija Argentine postala je po treći put šampion Mundijala, nakon što je u finalu bila bolja od Francuske nakon penala (4:2).

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od fudbalera koji je imao priliku da oko vrata stavi zlatnu medalju bio je napadač Atletiko Madrida Anhel Korea.

Život je nekom majka, nekome maćeha. Moglo bi se reći da je Anhelu život postao maćeha, već u 10. godini života, kada mu je otac preminuo.

Nedugo zatim, sa samo 12 godina izgubio je jednog brata, dok je drugi izvršio samoubistvo 2017. godine.

Njegovim problemima tu nije bio kraj, pošto njegova majka ima rak, dok je on 2014. godine bio podvrgnut operaciji srca, zbog koje je umalo napustio fudbal.

Ipak, deluje da su ga svi ovi problemi učiili jačim i da je zbog toga na kraju uspeo da podigne „boginju“.

Karijeru je počeo u čuvenom San Lorencu, sa kojim je osvojio jedini Kopa Libertadores u klupskoj istoriji 2014. godine.

Za argentinski klub je odigrao 63 utakmice, i postigao je 12 golova uz 19 asistencija.

U Atletiko Madrid je došao u decembru 2014. za 7,5 miliona evra i tada je na lekarskim pregledima Argentincu otkriveno da ima tumor na srcu.

Strašne prognoze su govorile da mu je život u opasnosti i da je kraj karijere jedna od realnih opcija. Ipak, Korea se izvukao, pobedio je opaku bolest i vratio se fudbalu.

Odigrao je čak 350 utakmica za Atletiko, postigao 63 gola i upisao još 54 asistencije.

Za to vreme je sa „jorgandžijama“ osvojio La ligu, Ligu Evrope i Superkup Evrope.

Ipak, najveće uspehe je imao sa Argentinom, koja kada je on u timu ne može da izgubi.

Prvo je sa mladom reprezentacijom postao je šampion Južne Amerike, a tada je postigao pobedonosni gol protiv Urugvaja. Pored toga proglašen je i za najboljeg igrača tog turnira.

Mundijal je bio treći turnir na kome je Korea učestvovao i svaki put je podigao trofej, a sjajan je bio i na Kopa Americi.

To nije bilo dovoljno i otpao je sa spiska selektora Argentine Luonela Skalonija za Svetsko prvenstvo, ali život je nastavio da piše sjajne priče i Korea je na zanimljiv način dobio šansu da se nađe u timu.

Samo dan pre početka Mundijala, za vreme argentinskih priprema, slobodno vreme je provodio na igralištu u Buenos Airesu.

Ali, zbog povreda sa argentinskog spiska otpali su Nikolas Gonzalez i Hoakin Korea, a upravo je poziv, uz Tijaga Almadu, dobio Anhel Korea.

Iako je Korea proveo samo 9. minuta na terenu, bio je deo istorijskog tima „gaučosa“ koji je vratio „boginju“ u Argentinu.

Mora se spomenuti i da je za „gaučose“ debitovao 5. septembra 2015. godine, a na 23 utakmice je postigao tri gola.

BONUS VIDEO Doček Argentinaca u Buenos Ajresu