Foto:profimedia.rs

Mnogo emocija je izazvao Mundijal u Kataru i opravdao epitet najvećeg sportskog događaja na planeti

Svetsko prvenstvo u fudbalu, kakvo god i gde god bilo, izazive iskrene emocije svih ljubitelja fudbala širom svega, pa čak i ako njihova reprezentacija ne igra na njemu.

Ovoga puta „boginja“ se vratila u Argentinu, prvi put još od 1986. godine kada je reprezentaciju predvodio Dijego Armando Maradona.

PROČITAJTE JOŠ:

Lionel Mesi konačno je ispunio svoj san, osvojio je praktično jedini pehar koji mu fali u kolekciji i sada ga mnogi sa pravom nazivaju „najvećim“ fudbalerom svih vremena.

Mundijal u Kataru vukao je sa sobom mnoge kontroverze, ali će se na kraju ipak najviše pamtiti ono što se dešavalo na terenima, odnosno stadionima i oko njih, a ne ono iza zatvorenih vrata.

Ludilo Argentinaca

„Gaučosi“ nisu od početka prvenstva briljirali, izgubili su prvi meč od Saudijske Arabije, ali su na kraju u finalu bili najbolji. Verovali su u ono što rade, imali poverenje jedni u druge i ključeve tima dali Mesiju, koji ih nije izneverio onda kada je pritisak bio najveći.

Međutim, teško da bi išta od toga bilo moguće da Argentinci nisu preplavili Katar i podržali svoje fudbalere u nenormalnom broju sa emocijom koja se nigde drugde u svetu ne može pronaći.

Cela Argentina živela je fudbal zajedno sa svojom reprezentacijom, pevalo se i nakon prvog poraza, a delirijum je usledio nakon titule koja se čekala još od Maradone.

Preko milion Argentinaca izašlo je na ulice Buenos Ajresa da proslavi osvajanje svetske titule, a u Kataru tokom čitavog turnira najviše i najglasnije se mogla čuti pesma „argentinskih mućaćosa“.

Na tribinama su se nalazile i devojke, čija je zaluđenost za fudbalom bila praktično podjednaka kao kod muškaraca, jer kod Argentinaca je Svetsko prvenstvo ipak nešto posebno. Emocija iz južnoameričke zemlje i sa tribina, prenela se i na fudbalere, koji su bili trgavi, tukli, ali su pokazali i znanje i umeće dovoljno da se podigne trofej.

Srbija razočarala

Sa Draganom Stojkovićem Piksijem Srbija jeste dobila novi sjaj, a „matura“ je trebalo da joj bude na Mundijalu. Retko ko se iz Srbije nije nadao bar prolasku grupe, ali Brazil nas je već u prvom kolu opomenuo i sa 2:0 spustio „orlove“ na zemlju.

Neočekivani remi i polučasovni raspad protiv Kameruna koštao nas je samopouzdanja i tri boda koja su bila i te kako važna pred okršaj sa Švajcarskom.

U duelu sa Šaćirijem i Džakom opet smo pali na istom ispitu, nismo bili spremni ni na provokacije, ali ni na taktičku spremnost Švajcaraca, pa nam se odbrana opet raspala tri puta za konačnih 3:2.

Na kraju, Srbija je bila poslednja u grupi sa samo jednim bodom, a reprezentativci su se tužni i razočarani vratili kućama, iako se u njihovim govorima moglo zaključiti da su i dalje optimistični.

Ne može se sporiti da ovo jeste bio neuspeh Srbije na Mundijalu, ali ako iz toga izuvučemo prave pouke i ne budemo ponavljali greške, sa Piksijem i ovako moćnim timom (bar na papiru), imamo čemu da se nadamo u budućnosti.

Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar
Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovi

Ronaldove suze i neispunjeni san

Kada smo kod Srbije, Argentine i Mesija nije u redu da ne pomenemo i Kristijana Ronalda. I on je sanjao titulu na Mundijalu, nakon što je 2016. godine sa Portugalom osvojio evropsku krunu.

Ronaldovi snovi nisu postali realnost kao Mesijevi, jer je Portugal ispao od Maroka u četvrtfinalu rezultatom 1:0.

Ono što je dodatno poražavajuće za Ronalda jeste to da je na poslednja dva meča (možda i ikada za Portugal) bio na klupi i šansu dobijao tek u poslednjem delu utakmice. Za vreme provedeno na terenu nije uspeo da spase svoj tim, a u svlačionicu je otišao uplakan kao nikada pre.

Ovo je možda bilo poslednje veliko takmičenje za Ronalda, koji ima 37 godina, te mu je stoga ovaj neuspeh pao još teže na emotivnom planu. A možete zamisliti kako mu je bilo kada je video da Mesi diže „boginju“.

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Mesijeva večnost

Tokom ovog Mundijala, Mesi je uspeo da ispiše nove stranice istorije i obori mnoge rekorde. Sada je čovek sa najviše golova za Argentinu na svetskim prvenstvima, dok je apsolutni rekorder kada su u pitanju nastupi na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri.

Mesi je prestigao Lotara Mateusa, sada ima 26 nastupa na svetskim prvenstvima i u leđa mu pored Nemca gledaju i Miroslav Klose, Paolo Maldini, Ronaldo.

Ujedno, Mesi ima najviše utakmica i kao kapiten Argentine, a jedini je igrač koji je postizao golove i u svojim tinejdžerskim i u 20-im i u 30-im godinama. Takođe, jedini je koji je upisao asistenciju na pet svetskih prvenstava.

To nije sve. Po drugi put je postao najbolji igrač Svetskog prvenstva. Prethodno je to uspeo 2014. godine, a sada je postao jedinstven u istoriji u tom parametru.

Ono što možda i najbolje oslikava Mesijevu dominantnost na terenu je podatak da je postao jedini u istoriji koji je na istom turniru postizao gol u svakoj fazi.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Francuzi na mladi pogon

Francuska je imala priliku da postane treća reprezentacija koja je uspela da odbrani titulu svetskog prvaka, ali u tome je osujećena nakon penal serije u finalu.

Jesu „trikolori“ bilo razočarani, ali i te kako imaju čemu da se nadaju na velikim takmičenjima u narednih osam godina.

Razlog toga je što u timu imaju mnogo mladih fudbalera, koji se polako, ali sigurno penju ka vrhu fudbalske piramide. Vođa te generacije svakako je Kilijan Mbape, najbolji strelac Mundijala, možda kroz nekoliko godina i u istoriji. Pored njega u napadu je Kolo Muani, koji se pokazao kao odlična zamena Olivije Žiruu, ali i Karimu Benzemi, koji se oprostio od reprezentacije. Usman Dembele takođe još uvek nije na vrhuncu karijere, ali bi u budunosti mogao da bude desna ruka Mbapeu u pohodu na reprezentativne titule. Na sredini terena njaviše se ističu Orelijen Čuameni i Eduerdo Kamavinga, a tu je i Jusuf Fofana iz Monaka. U odbrani pažnju valja obratiti na Ibrahimu Konatea, Aksela Disasija, ali i Tea Ernandeza, koji ima tek 25 godina.

Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Iznenađenja u svakoj fazi

Kao i na svakom turniru iznenađenja su neizbežna, a Mundijal ih je ovoga puta servirao od prvog do poslednjeg kola.

Tokom grupne faze videli smo da Saudijske Arabija dobije Argentinu, Japan Španiju i Nemačku, Tunis Francusku, Kamerun Brazil…

Tokom nokaut faze bilo je iznenađenja, svakako da je najveće Maroko, ali više je bilo ludih obrta tokom samih mečeva.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Hrvati pokazali da su fudbalska sila

Naše komšije uspele su da po drugi put zaredom budu na postolju Svetskog prvenstva. Pre četiri godine u Rusiji bili su srebrni, a sada bronzani.

Na putu do brozne, savladali su Brazil i Japan posle penala, dok je u grupi izbačena Belgija, iako je u međusobnom duelu bilo 0:0.

Hrvatska je pokazala da ima generaciju za ponos, ali i mlade talente na koje će moći da se osloni u budunosti.

„Vatreni“ su igrali na rezultat, verovali su u sebe i radili ono što najbolje umeju. Da su fudbalska sila više niko ne može da im spori, a sada će bar neko vreme moći da uživaju u ovim velikim uspesima.

Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Marokanski pečat

Afrička selekcija konačno je uspela da uđe u polufinale Mundijala, a Marokanci su od prve do poslednje utakmice bili dostojni ovog velikog uspeha.

Generacija sa Hakimijem, Ziješom, Mazrauijem i ostalima konačno je zasijala na najvećoj sceni, a bronza je ispala u poslednjim trenucima.

Koliko vole svoju zemlju i navijače, a poštuju tradiciju i veru, marokanski fudbaleri pokazali su nakon duela sa Francuskom kada su se na terenu klanjali.

EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Potop velikana

Mundijal u Kataru doneo nam je velike neuspehe nekih, na papiru, moćnih selekcija. Među njih spadaju Španija, Danska Nemačka, Belgija i Urugvaj.

Sve pomenute osim Španije ispale su u grupnoj fazi, dok je „crvena furija“ možda i taktički otišla na Maroko u osmini finala. To je koštalo Španiju na penalima, pa je za njih Mundijal okončan.

Manuel Nojer
Manuel Nojer; Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Kulturni Japanci

Zemlja izlazećeg sunca osvetlala je obraz azijskim selekcijama, pošto je u osmini finala poražena od Hrvatske tek na penale.

Tokom grupne faze pred Japancima padali su Nemačka i Španija, ali su jedan od glavnih utisaka ostavili i navijači.

Pristalice iz Japana su posle mečeva svoje selekcije uvek uredno čistili stadion, kupili đubre, te ništa nisu ostavljali za sobom.

Oni su primer svima kako navijači treba da se ponašaju, a slike kako čiste stadione obišle su čitav svet.

Fudbaleri Japana i u svojoj zemlji dočekani su kao heroji, što dovoljno govori koliki je ovo uspeh za njih.

BONUS VIDEO Spektakl sa avionima iznad stadiona