Bernar Tapi, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bernar Tapi, francuski biznismen, ministar, glumac, medijski i fudbalski čovek, kratkotrajni vozač Formule 3, pevač, preminuo je u 78. godini posle duge i teške bolesti, potvrdila je njegova porodica.

U septembru 2017. godine Bernar Tapi je objavio da boluje od raka želuca koji se proširio i na jednjak, a u januaru 2018. godine se podvrgao kompleksnoj i teškoj operaciji, praćenoj hemoterapijom, prenos francuski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Najava njegove bolesti izazvala je velike emocije među navijačima francuskog provoligaša Olimpika iz Marseja (OM), kluba čije Tapi bio vlasnik i predvodio ga od 1986. do 1994. godine.

U septembru 2017. godine navijači OM postavili su nekoliko transparenata oko stadiona Velodrom, na kojima je pisalo „Budi hrabar Nanard, mi smo s tobom“.

„To je najlepša hemoterapija koji sam ikada primio“, izjavio je tada je Bernar Tapi, ganut podrškom navijača i prijatelja, u intervjuu TV Frans 2.

Rođen je u Parizu 1943. godine u radničkoj porodici, ali se kao mlad profesionalac specijalizovao za preuzimanje i preprodaju kompanija sa finansijskim teškoćama krajem 1970-ih.

Tada je dobio nadimak „Zoro kompanija“, a punu poslovnu afirmaciju je ostvario kada je otkupio proizvođača sportske opreme Adidas i stekao bogatstvo koje mu je omogućilo da kupi luksuznu privatnu vilu u Parizu i jahtu Focea.

Bernar Tapi je je 1983. godine počeo da ulaže u sport i prvo je osnovao biciklistički tim, a zatim je preuzeo fudbalski klub Olimpik iz Marseja, koji je sa dna tabele vodio do vrha Evrope, osvojivši Ligu šampiona 1993. godine.

Na tom putu mu je najteži poraz bio u finalu Kupa evropskih šampiona 1991. kada je u Bariju tirjumfovala beogradska Crvena zvezda, iako je Olimpik slovio za favorita. Poslednji penal u čuvenoj penal seriji postigao je Darko Pančev.

Bernar Tapi, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nakon što je 1988. godine predstavljen predsedniku Francuske Fransoa Miteranu uspeo je da iskoristi to poznanstvo i svoju slavu i već sledeće godine je ušao u politiku i kandidovao se na lokalnim izborima u Marseju kao kandidat predsedničke većine.

Izabran je 1989. godine, ali i nakon toga nastavio je sa političkim usponom.

Izabran je na regionalnim izborima 1992. godine, potom i na parlamentarnim izborima 1993. godine, a 1994. godine na listi Evropljani koja se direktno nadmetala sa listom Mišela Rokara, bivseg premijera Francuske.

Tapi je tada izvojevao pobedu i stavio tačku na predsedničke ambicije bivšeg premijera Rokara.

Smatra se da je Bernar Tapi, upkos kontroverzama koje su pratile njegov profesionalni život, bio inkarnacija društvenog uspeha sredinom 1980-tih, poznatih kao „godine keša“ u Francuskoj.

BONUS VIDEO: Ivan Gudelj o propalom transferu u Real zbog bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar