Foto: EPA-EFE/Tim Keeton,EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI,Mutsu Kawamori / AFLO / Profimedia

Jedna od najvećih srpskih transfer-saga primakla se samom kraju. Dušan Vlahović će izvesno postati novi napadač Juventusa, to je očito bila i njegova želja, da u Fjorentini ostavi što dublji trag i da, kada dođe vreme za to, napravili veliki iskorak u karijeri.

Ponuda je bilo sa svih strana, brojni evropski velikani utrkivali su se za potpis srpskog reprezentativca i deluje da je Vlahović povukao verovatno najpametniji potez ostankom u Italiji.

PROČITAJTE JOŠ

Potpuno se prilagodio na Seriju A, odlično zna šta ga čeka i u dresu Juventusa će dodatno moći da pokaže raskošan talenat, da se nadogradi i dokaže i na evropskoj sceni. Realno, kalibar kluba iz Firence je prerastao, vreme je za nove velike stvari.

Jedna od tih je i da će Dušan Vlahović postati rekorder, odnosno srpski fudbaler za čiji je transfer izdvojena najveća suma u istoriji. Nadmašiće Luku Jovića, dosadašnjeg najskupljeg našeg fudbalera.

Danima, možda i mesecima se najavljivao ovakav rasplet, a u noći između ponedeljka i utorka došlo je do te čekane fudbalske detonacije na „čizmi“. Fjorentina nije više imala previše izbora kako ne bi značajno smanjila profit od transfera, dva kluba su postigla dogovor vredan 67 miliona evra, dok će „viola“ inkasirati još tri miliona kroz bonuse kada srpski as zaigra za Juventus.

Kako pišu italijanski mediji, do ponedeljka bi trebalo sve i zvanično da bude gotovo, pa da golgeter rođen 2000. godine zaduži opremu „stare dame“ iz Torina u najskupljem transferu svetskog fudbala ove zime. Vlahović bi po sezoni trebalo da zarađuje sedam miliona evra, dok je u Fjorentini imao manje od milion godišnje.

Iako su se u Firenci svojski trudili da izbegnu baš ovakvu prodaju kojom bi pojačali rivala iz Serije A, nisu uspeli.

U prilog tome govori i da je Vlahović odbio daleko unosnije ponude poslednjih meseci, skoro dvostruko veće, samo da bi prešao u Juventus, što je navodno rešio u oktobru 2021.

Navodno, Njukasl mu je nudio čak 12 miliona po sezoni, a Arsenal osam godišnje plus dva miliona na ime bonusa. Ipak, mahanje milionima i zov Premijer lige nisu ga dovoljno privukli, ni Atletiko Madrid i Borusija Dortmund nisu uspeli da ga nateraju na selidbu.

Ako se pogleda i da je Vlahović u poslednje dve sezone Serije A postigao najviše golova, 38, jasno je zašto je vladala tolika pomama. Ispred njega u drugim ligama samo su trojica igrača u istom periodu – Robert Levandovski (64), Erling Holan (43) i Karim Benzema (40), pa je dodatno jasno zašto je postao najskuplji srpski fudbaler u istoriji.

Podsetimo, do sada je rekorder bio Luka Jović, za koga je Real prilikom dolaska iz Ajntrahta platio 63 miliona evra. Bitno je samo da nema istu sudbinu, jer se Jović slabo snašao u Madridu, vraćao se u Frankfurt na pozajmicu i još uvek čeka pravu priliku.

Treći na listi najskupljih srpskih fudbalera je Nemanja Matić, za čiji transfer iz Čelsija je Mančester junajted platio skoro 45 miliona evra. Daleko iza su Lazar Marković i Savo Milošević, a senzaciju je bio napravio Aleksandar Mitrović prelaskom iz Njukasla u Fulam za skoro 25 miliona evra.

Papreno su plaćeni i defanzivci, Aleksandar Kolarov i Nikola Maksimović koji su najveći trag ostavili u Italiji, kao i Siniša Mihajlović koji zajedno sa prelaskom Radeta Bogdanovića u Atletiko Madrid kompletira Top 10 najvećih transfera srpskih igrača.

Top 10 najvećih transfera srpskih fudbalera

Dušan Vlahović Fjorentina – Juventus 70 miliona evra

Luka Jović Ajntraht – Real Madrid 63 miliona evra

Nemanja Matić Čelsi – Mančester junajted 44,7 miliona evra

Lazar Marković Benfika – Liverpul 25 miliona evra

Savo Milošević Saragosa – Parma 25 miliona evra

Aleksandar Mitrović Njukasl Fulam 24,7 miliona evra

Aleksandar Kolarov Lacio Mančester s. 23,86 miliona evra

Nikola Maksimović Torino – Napoli 21 milion evra

Rade Bogdanović Džef junajted Atletiko Madrid 17,4 miliona evra

Siniša Mihajlović Sampdorija Lacio 17 miliona

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar