Miodrag Ješić Foto: Starsport

Miodrag Ješić, bivši fudbaler i trener Partizana, poginuo je na putu Ruma - Jarak.

Ješić je rođen 30. novembra 1958. godine u Osečenici kod Valjeva, a sa Partizanom je osvojio titulu u sezoni 1982/83.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbalsku karijeru je započeo upravo u Osečenici, a u redove crno-belih je stigao sa 16 godina.

Partizanovi navijači se rado sećaju slavnog igrača i trenera, pošto je za njihov klub igrao za sve mlađe kategorije, a kasnije i u čuvenoj generaciji Dragana Mancea.

Šansu da zaigra u prvom timu je dobio tek kod Tomislava Kaloperovića, u sezoni 1980/81.

Narednih pet sezona Ješić je bio standardan prvotimac Partizana, a dve godine nakon što je osvojio titulu 1983. godine, napustio je crno-bele.

Ukupno je u tom periodu odigrao 162 utakmice, a postigao je 14 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije Miodrag Ješić je odigrao osam utakmica i postigao dva gola.

Miodrag Ješić Foto: Starsport

Nakon Partizana Ješić je otišao u turski Altaj, za koji je igrao četiri sezone. Posle Altaja, otišao je u Trabzon, pa se pomalo neočekivamo vratio u Partizan 1990. godine, ali posle odigrane polusezone odlučio je da završi igračku karijeru.

Ipak, nije bilo tako, pošto je godinu i po kasnije, na poziv svog bivšeg kluba Altaja, odlučio da se vrati i zaigra u Turskoj još sezonu i po.

Trenersku karijeru Ješić je počeo u beogradskom Obiliću, ali pre nego što je klub preuzeo Željko Ražnatović Arkan. Brzo posle toga vodio je Radnički iz Niša, OFK Beograd, pa svoj Partizan.

U sezoni 1999/2000. je vodio ekipu Partizana. Zauzeo je drugo mesto na tabeli Prve lige SRJ sa četiri boda zaostatka za Crvenom zvezdom. U toj sezoni crno-beli su igrali najefikasniji fudbal jer su u 40. odigranih kola postigli 111 golova odnosno čak 26 gola više od šampiona Crvene zvezde.

Miodrag Ješić Foto: Starsport

Što se evropskih takmičenja tiče Partizan je u kvalifikacijama za Ligu šampiona prvo eliminisao estonsku Floru (6:0, 4:1) zatim je eliminisana i hrvatska Rijeka takođe sa dve pobede (3:1, 3:0) da bi u poslednjem trećem kolu kvalifikacija beogradski klub bio eliminisan od Spartaka iz Moskve. Partizan je zatim nastavio takmičenje u Kupu UEFA gde je eliminisan u prvom kolu od engleskog Lids junajteda. Ješić je na kraju sezone podneo ostavku.

Posle Partizana otišao je u Tunis, pa u Altaj iz Turske, pa u Slaviju i CSKA iz Sofije, a onda je u sezoni 2006/07 ponovo bio trener Partizana.

Uspeo je u kvalifikacijama za Kup UEFA da eliminiše Maribor i Groningen i tako dovede crno-bele do grupne faze ovog takmičenja. Partizan je u grupnoj fazi zauzeo poslednje mest. jer je na četiri odigrana meča imao tri poraza i jedan nerešen meč. U Superligi Srbije klub je beležio slabe rezultate, pa je Ješić podneo ostavku 6. januara 2007, a upravni odbor kluba je ovu odluku prihvatio.

Miodrag Ješić Foto: SRDJAN STEVANOVIC

U momentu Ješićeve ostavke Partizan je bio na četvrtom mestu u Superligi sa 14 bodova zaostatka iza prvoplasirane Crvene zvezde.

Kasnije, Miodrag Ješić je trenirao brojne klubove, počev od bugarskog Liteksa, preko Budućnosti iz Podgorice do dalekog istoka. U Mjanmaru je maltene proglašen najboljih trenerom u istoriji njihovog fudbala.

Poslednji klub Miodraga Ješića bio je Al Šoule iz Saudijske Arabije.

BONUS VIDEO Petrić: Nismo se odrekli titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare