Đani Infantino Foto: EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

Infantino izneo novu ideju.

Predsednik FIFA Đani Infantino izrazio je želju da se Mundijali održavaju svake treće godine, kako piše „Dejli mejl“. Prvi čovek Svetske kuće fudbala bio je ubeđen da je turnir u Kataru promenio način razmišljanja u celom svetu.

Pročitajte još

Dugoročna ambicija Infantina je da uvede radikalno novi ciklus turnira. Komercijalni i sportski uspeh šampionata u Kataru ohrabrio je prvog čoveka FIFA, koji je prošle nedelje objavio i vest o proširenom klupskom prvenstvu sveta, koje će prvi put u novom formatu biti održano 2025. godine.

Infantino je ubeđen da se održavanje Svetskog prvenstva sredinom evropske zime u poslednjih mesec dana pokazao kao potpuna promena igre, koja pokazuje da sport može da nastavi da se razvija i da bude globalizovan.

Uprkos zabrinutosti zbog preopterećenosti igrača i masovnih povreda u Kataru, fudbal je na Svetskom prvenstvu pružio atraktivan spektakl, a turnir je stvorio rekordne prihode od 6,2 milijarde dolara. To je uvećanje za 840 miliona evra u odnosu na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

U stvarnosti, promena ritma organizovanja Mundijala je moguća tek posle Svetskog prvenstva 2030. godine, jer su razgovori zainteresovanih strana o međunarodnom kalendaru 2024-2030 blizu završetka, iako su iza kulisa već počeli razgovori na „novu temu“.

Međutim, 52-godišnji Infantino, suočiće se sa ozbiljnom bitkom za dobijanjem novog trogodišnjeg mandata, uprkos podršci iz Afrike i Azije. FIFA je odbila bilo šta da komentariše na tu temu u ovom trenutku.

BONUS VIDEO Zvezda Argentine snimila scene haosa iz autobusa sa dočeka