Foto:JB Autissier / Panoramic / Profimedia, Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia, Naoki Morita / AFLO / Profimedia, William Volcov / Shutterstock Editorial / Profimedia

Teško je bilo odrediti najboljih 11 sa Mundijala u Kataru

FIFA odmah po završetku Mundijala u Kataru nije objavila najboljih 11 fudbalera, već je podelila samo individualne nagrade. Ipak, to nije uticalo na nas koji smo pomno pratili sve utakmice da steknemo osećaj i utisak ko bi mogao da se nađe u idealnom timu.

Argentina je osvojila Mundijal nakon 36 godina čekanja, pa zbog toga zaslužuje da u idealnom timu na svakom delu terena ima svog predstavnika. Među stativama mesto je rezervisano za Emilijana Martineza, koji je imao žestoku konkurenciju u vidu Dominika Livakovića i Jasina Bonua.

PROČITAJTE JOŠ:

Martinez je najpre u osmini finala protiv Australije odbranio zicer u nadoknadi utakmice, kojom je svoj tim spasao produžetka. U četvrtfinalu bio je heroj penal serije sa Holandijom, dok u polufinalu protiv Hrvatske nije imao mnogo posla. U finalu je primio tri gola, ali je u penal seriji „skinuo“ udarac Kingslija Komana, koji je značio Argentini na putu do „boginje“. Imao je i odbranu prvenstva, kada je u 123. minutu odbranio zicer Randalu Kolo-Muaniju i tako praktično „oteo“ titulu Francuzima.

Livaković jeste imao najviše odbrana na Mundijalu (25), jeste bio junak u mečevima sa Brazilom i Japanom, ali je naš izbor ipak pao na Martineza, koji je osvojio i nagradu „Zlatna rukavica“. Bono je sa Marokom napravio najveće čudo na Mundijalu, tri puta je sačuvao svoju mrežu, ali je njegov tim poražen u dve ključne utakmice.

Na desnom beku izbor je pao na Ašrafa Hakimija, koji je imao jednu asistenciju u grupnoj fazi, ali je tokom celog turnira bio na svom, vrhunskom nivou praktično bez greške.

Kao najbolji štoperi istakli su se Joško Gvardiol i Nikolas Otamendi. Mladi Hrvat je odigrao turnir kakav nikad pre nije, što će ga verovatno prodati u neki od evropskih velikana i to za najmanje 100 miliona evra. Mnogi ga već sada smatraju jednim od najboljih štopera na svetu, a praktično jedinu slabiju utakmicu imao je protiv Argentine u polufinalu. Svoje odlično izdanje na kraju je krunisao i golom protiv Maroka u borbi za bronzu.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od njega, Otamendi nije bio odličan, ali dovoljno kvalitetan i prgav da Argentina tri puta sačuva mrežu na Mundijalu. Otamendijeva najslabija utakmica bila je u finalu kada je skrivio i penal, ali je u grupnoj fazi bio briljantan. Protiv Australije imao je i asistenciju za Mesija, pa mu dajemo malu prednost u odnosu na sunarodnika Kristijana Romera, od koga je imao i više provedenih minuta na terenu.

Velika dilema javlja se oko pozicije levog beka na kojoj niko nije baš blistao. Na kraju izabrali smo Tea Ernandeza, koji je hrabro zamenio brata Lukasa, koji se povredio još na startu prvenstva. Teo je za Francusku dao gol i u polufinalu protiv Maroka, dok u finalu nije bio na svom nivou. Međutim, gol koji je postigao i igre pre finala prevagnule su na njegovu stranu u borbi sa Nusairom Mazrauijem i Markosom Akunjom.

U veznom redu izbor je možda bio i najlakši. Sofjan Amrabat bio je apsolutni hit prvenstva. Kao zadnji vezni „jeo“ je sve red sobom, sekao je akcije protivnika i povezivao svoj tim. Mnogi ga oslovljavaju kao najveće iznenađenje od igrača, a ostaće upamćen i njegov start nad Kilijanom Mbapeom u polufinalu. Cena na tržištu mu je sigurno porasla, pa će se velikani otimati oko njega već na zimu.

EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Pored njega mesta mora imati za Enca Fernandeza, zvanično najboljeg mladog igrača na turniru. Svoje mesto u timu kupio je golom protiv Meksika u grupnoj fazi, a onda je imao i asistenciju protiv Poljske u odlučujućem meču. U nokaut fazi odigrao je svaki minut, a ponašao se kao prekaljeni vezni pre nego kao 21-godišnjak. Jeste da je promašio penal protiv Holandije, ali on nije koštao „gaučose“ prolaza dalje. On je trenutno član Benfike, ali se za njega intenzivno interesuju Liverpul, Real Madrid…

Vezni red zatvaramo sa Lukom Modrićem, koji i sa 37 godina drži časove fudbala. Smireno, odlučno, precizno. Njegova partija protiv Brazila i iskustvo koje nosi, poveli su Hrvatsku ka drugom velikom uspehu u samo četiri godine.

Ispred trojke na sredini nalazi se Antoan Grizman, Francuz koji je bio mnogo potcenjivan pred početak turnira, zbog loše forme u kluskom fudbalu. Međutim, Grizman je pokazao da je vrhunska klasa igrača, pa je stvorio najviše šansi – čak 22. U tom parametru završio je ispred Mesija i još tri saigrača iz reprezentacije – Ernandeza, Dembelea i Mbapea.

Foto:REUTERS/Lee Smith

U napadu neprikosnoveni su Mesi i Mbape. Dva najbolja strelca turnira i možda trenutno dva najbolja igrača na svetu. Njihov okršaj u finalu pamtiće se još mnogo godina, a osvojili su i po jednu individualnu nagradu. Ovoga puta zadovoljniji kući je otišao Mesi, sa „boginjom“ u rukama, ali Mbapeova budućnost je sigurno svetla, s obzirom na to da ima tek 24 godine.

Što se rezervi tiče, tu bi mesta bilo za Livakovića, Romera, Josipa Juranovića, Denzela Damfrisa, Kodija Gakpa, Hulijana Alvareza i Olivijea Žirua.

Igrači poput Harija Megvajera, Bruna Fernandeša, Kazemira, Džada Belingema i ostalih, odigrali su dobar turnir na individualnom nivou, ali su njihovi timovi ispali u četvrtfinalu, pa samim tim ne mogu biti ni u idealnoj postavi.

BONUS VIDEO Žikica Babović: Ispraćaj fudbalera iz Katara