Foto: EPA-EFE/LEON KUEGELER

Bajer je u Bundesligi odigrao 32 utakmice od 34 ukupno i na 26 je slavio, uz šest remija. Da li može impresivnije? Može. Pamtiće se 49 uzastopnih utakmica bez poraza u svim takmičenjima za novi rekord nepobedivosti.

Poslednjim zviždukom sudije u revanš-meču između Pari Sen Žermena i Borusije Dortmunda, sezona 2023/2024. u nemačkom fudbalu je definitivno ušla u istoriju kao priča iz bajke. A tek može da bude bolje… Krenimo redom.

Prvo je Bajer iz Leverkuzena odigrao neverovatnu sezonu u domaćim okvirima, i to takvu da su iza sebe – i to dobrano – ostavili moćni Bajern, do tog trenutka praktično neprikosnovenu ekipu kada su nemački timovi u pitanju.

Bajer je u dosadašnjem toku prevnstva Nemačke odigrao 32 utakmice od 34 ukupno i na 26 je slavio, uz šest remija. Da li može impresivnije? Može.

PROČITAJTE JOŠ...

Da stvar bude još neverovatnija, Bajer je na taj način prvi put u klupskoj istoriji osvojio naslov najboljeg tima iz šampionata Nemačke. I to nakon što ih je trener Ćabi Alonso, koji je maltene bio debitant, preuzeo u situaciji kada su se borili za opstanak i od tada odveo do šestog mesta i Lige Evrope, a potom u narednoj sezoni i do titule za pamćenje.

A „farmaceuti“ bi veoma lako mogli da na to dodaju i još dva trofeja, i to evropski. Nakon što su u Rimu slavili sa 2:0, „vučica“ je u polufinalu Lige Evrope uspela da se vrati, imali su igrači Rome 2:0 u revanšu u Nemačkoj, ali…

Alonsova četa uspela je da u samoj završnici dođe do remija, i to opet golom u sudijskoj nadoknadi, i izbori prolaz u borbu za trofej drugog najjačeg evropskog klupskog takmičenja koja će biti odigrana u Dablinu 22. maja.

Rival će biti italijanska Atalanta, koja je posle 1:1 u revanšu na svom terenu pregazila Olimpik iz Marselja sa 3:0 i tako sa 4:1 stigla do finala Lige Evrope.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

I tu nije kraj. Kako je do kraja sezone Leverkuzenu ostalo još četiri utakmice, a naveli smo tri – dve bundesligaške i finale Lige Evrope – ostaje još finale Kupa Nemačke. Bajer će istorijsku sezonu zaokružiti 25. maja protiv drugoligaša, čuvenog Kajzerslauterna, pa bi tripla kruna mogla da se slavi u Leverkuzenu.

Pamtiće se i 49 uzastopnih utakmica bez poraza u svim takmičenjima, čime je oboren apsolutni rekord. Računanje nepobedivih nizova počelo je od formiranja evrokupova i premijerne sezone Kupa šampiona 1955/1956, a Leverkuzen je poslednji meč izgubio 27. maja 2023. od Bohuma (0:3) u poslednjem kolu prvenstva.

Zato će se pamtitit i šta je sve Ćabi Alonso uradio i kakve tektonske promene je napravio na fudbalskoj mapi kao trener.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Za trofej Lige šampiona opet je u igri nemački klub, boriće se Borusija iz Dortmunda, koja je dva puta po 1:0 bila bolja od Pari Sen Žermena. „Milionere“ očekuje finalni duel protiv Real Madrida 1. juna u Londonu, a neće igrati samo za sebe već i za – Ajntraht.

Naime, fantastična sezona nemačkih timova donela je Nemcima dodatno mesto u Ligi šampiona za sezonu 2024/2025, pa će, prema trenutnom stanju, imati pet, dok bi broj mogao da poraste na šest ekipa ukoliko bi „milioneri“ bili bolji od „kraljevskog kluba“ na Vembliju.

A dok igrači šestoplasiranog Ajntrahta čekaju da vide u kom takmičenju će igrati – u Štutgartu slave. Spektaularna sezona „švaba“ rezultirala je trećim mestom, pa će biti deo inicijalne sezone novog formata u Ligi šampiona za narednu sezonu.

Sa druge strane, ima i onih klubova čija je priča daleko od bajke, već ima ozbiljnu primesu horora. Bajern iz Minhena je, nakon što je otpustio Julijana Nagelsmana, ušao u seriju problema, a krešendo je stigao ove godine, gde su uprkos činjenici da su imali tim koji je po imenima bez premca u Bundesligi – uz Harija Kejna kao igrača koji je trebalo da to unapredi – ušli u seriju očajnih rezultata.

Real Madrid vs Bayern Munchen Foto:Tanjug/AP Photo/Jose Breton

Bajern je na kraju sezonu okončao na drugom mestu tabele, pa su (za svoje uslove) debakl u domačim okvirima pokušali da isprave u Evropi. I stigli su do polufinala, a da je bilo malo sreće i više, što sudijske što Nojerove, koncentracije, navijači su mogli da bukvalno gledaju reprizu finala Lige šampiona iz 2013. godine, kada su se na Vembliju sastali Borusija i Bajern.

Ovako, Matjisu de Lihtu je gol za 2:2 poništen, Real je ukupnim rezultatom 4:3 slavio (zahvaljujući spektakularnim reakcijama Hoselua i padu koncentracije Manuela Nojera), pa će Borusija za trofej igrati protiv verovatno najtežeg rivala kog je mogla da zamisli.

Sezoni iz bajke doprineo je i Lajpcig, koji je u grupi sa Crvenom zvezdom, Mančester sitijem i Jang bojsom zauzeo drugo mesto iza „građana“ (posle ispali u prvom kolu nokaut-faze od Reala sa 2:1), dok je jedina ekipa koja je razočarala bio Union iz Berlina, koji je bio četvrti u grupi iza Reala, Napolija i Brage sa samo dva osvojena boda.

U Ligi Evrope, Bajer je u već pomenutom finalu, dok je Frajburg ispao u osmini finala od Vest Hema (5:1 ukupnim rezultatom), a Ajntraht je posle prolaza kroz grupu u Ligi konferencija razočarao i sa 4:3 ukupnim rezultatom izgubio od Union Sen Žiloa u plej-ofu za prolaz u osminu finala.

Sve u svemu – spektakularna sezona i gotovo nezamislivo težak zadatak da istu ponove u bliskoj budućnosti…

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar