Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Tom Weller / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), posetio je kamp reprezentacije Slovenije u Vupertalu, mestu na zapadu Nemačke, podržao fudbalere i pohvalio ih za bod osvojen na startu Evra protiv Danske.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Čeferin je prokomentarisao predstojeći duel sa Srbijom.

„Gledao sam utakmicu Srbija – Engleska, Srbi su jako dobar tim. Ako mislimo da ćemo Srbiju lako da pobedimo i osvojimo tri boda, onda smo malo naivni. Takođe, oni su isto naivni ako misle da će im biti lako protiv Slovenije. Očekujem pravi spektakl“, rekao je Čeferin.

Lepo je to što je predsednik UEFA posetio svoju Sloveniju i podržao je pred meč s „orlovima“, još je lepše što ima visoko mišljenje o srpskom timu, ali bilo bi lepo i kada bi se Čeferin i njegov tim malo pozabavio i ostalim dešavanjima na EURO 2024, naročito organizacionim i onim u vezi sa sve prisutnijom politikom na stadionima.

PROČITAJTE JOŠ

Mnoge stvari u Nemačkoj su daleko ispod nivoa koji bi trebalo da drži jedna organizacija kao što je UEFA. Gotovo da ne prođe dan da se u Nemačkoj ne suočimo s nekim problemom.

Na dolasku nas je sačekalo neprijatno iznenađenje da nismo mogli da dobijemo akreditacije zbog „specijalni slova“ u našim imenima i prezimenima, potom smo posle par dana dobili akreditacije, ali nismo mogli da uđemo u medija centre, jer nam na akreditacijama nisu radili čipovi. Kada su čipovi proradili, neke kolege fotoreporteri opet nisu mogli da obavljaju svoj posao, jer su dobili akreditacije kao novinari, a ne fotoreporteri, pa su morali da ih menjaju, i ispočetka prolaze kompletnu proceduru izdavanja, da bi mogli da siđu na svoje pozicije pored terena.

Poseban spektakl bio je dolazak na utakmicu Srbija – Engleska u Gelzenkirhenu. Za ulazak na stadion čekali smo po pljusku više od sat vremena, jer je zbog usporene kontrole, i samo dva otvorena ulaza, red bio ogroman. Za četiri svetska prvenstva, i preko 50 odgledanih utakmica, nisam imao priliku da vidim ovakav nered. Doduše, jeste malo bilo komplikacija i u Kataru, ali to je bilo zbog rigidnih procedura domaćina, a ne zbog neorganizovanosti Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Ali mnogo veći problem od tehničkih propusta i neorganizovanosti jesu konstantni ispadi albanskih navijača koji za sada nisu sankcionisani.

UEFA je strogo zabranila na stadionima bilo kakve političke poruke, sve zastave osim državnih i slične stvari, ali umesto toga na utakmici Italije i Albanije videli smo na tribinama navijača u uniformi UČK, pa zastave raznih varijacija velikih Albanija… Videli smo i provokaciju albanskog novinara s Kosova i Metohije, koji je pred srpskim navijačima pokazivao rukama orla.

PROČITAJTE JOŠ

FSS je poslao protestno pismo i tražio da se njemu i mediju za koji radi oduzme akreditacija zbog narušavanja ugleda UEFA i novinarske profesije, ali i zbog vređanja Srbije, njenih navijača i FSS-a, međutim, UEFA još nije reagovala. Jedino što je nezvanično saopštila ljudima iz FSS jeste da se radi na utvrđivanju činjenica i da je u pitanju novinar koji radi za „brodkastera“. Drugim rečima, desiće se vrlo verovatno – ništa.

Ali, UEFA jeste pokrenula disciplinski postupak protiv FSS, jer su naši navijači ubacivali predmete u teren na utakmici s Engleskom i „isticali provokativne poruke kojima nije mesto na sportskom događaju“. U pitanju su najverovatnije zastave „nema predaje“, sa Kosovom i Metohijom u bojama srpske zastave. U više navrata su naši navijači skandirali i „Kosovo-Srbija“, što je sve potreslo i takozvani Fudbalski savez Kosova koji je FSS prijavio UEFA.

Provokacija će još biti, ali se za sada teško može naslutiti kako će ih UEFA zaustaviti, te zašto ne uklanja sporne zastave i zašto brzo i oštro ne reaguje na incidente.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare