photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vreme je za buđenje.

Jedan poraz pre polovine sezone ne bi smeo da bude pitanje života ili smrti, ali u su u Partzanu svi alarmi definitivno upaljeni. Brojni problemi u igri koji su u jednom periodu uspešno maskirani, došli su na naplatu, a gomila povreda koja je pravila problem više ne može da bude izgovor.

Paetizan je poražen u večitom derbij dva put au samo desetak dana, a drugi je posebno bio bolan. Pred krcatom Beogradskom arenom u kojoj su navijači crno-belih napravili spektakularnu atmosferu.

PROČITAJTE JO

Nedović je trojkom dve sekunde pre kraja utišao dvoranu a Partizan nije uspeo da se vrati i izbori produžetak.

Upravo su početak i kraj ove utakmice možda i najbolja slika Partizana ove godine.

Apsolutna dominacija Lesora u oba reketa, a naročito pod košem Zvezde pravila je razliku na terenu. Lesor je skupljao ofanzivne skokove, terao protivnika na uvajanje i tako omogućavao višak i druge šanse.

Partizan je iz te igre lakše dolazio do poena i dvocifrene prednosti, a u najvećem broju pobeda ove sezone je igra tako funkcionisala.

Problem je nastajao kada se Lesor zaustavi. Gostovanja u Madridu i Barseloni nisu najbolji parametar jer se radi o velikim ekipama, ali je Partizan padao već na poluvrenu jer je Lesor bio uglavnom usporen i uštopovan.

Džejms Naneli, Matijas Lesor, Zek Ledej
Džejms Naneli, Matijas Lesor, Zek Ledej; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Prvi derbi i meč protiv Valensije su dobrim delom pokazali, a u tim duelima je Partizan pokazao još jednu boljku.

Ekipa je sjajno šutirala tokom sezone i bila lider Evrolige po procentima šuta za distance, što je u kombinaciji sa igrom na protivničkom obruču omogoćuvalo vrlo tečnu napadačku igru.

Odbrana je od početka sezone bila izuzetno problematična, ali je napad počeo da posustaje.

Četvrta četvrtina protiv Zvezde dočekala je Partizan sa ukupno dve pogođen trojke iz 17 pokušaja, a tri trojke u poslednjoj bile su tek nekakva šminka. Malo je tu bilo pogođenih šuteva kada se lomilo, i Partizan je jednostavno ostao bez vatrenog oružja.

Umorni i uštopovani Lesor je imao sve manje prostora za produkciju i odjednom je nastao kolaps.

Partizan se mučio za svaki poen, a fluidni napad je nestao. Pogađao je Papaetru iz kontakta, Anđušić iz teških pozicija, i Panter iz nekih komplikovanih šuteva sa poludistance.

Ali je manjak samopouzdanja rezultirao promašjima iz otvorenih pogleda.

Problem forme i uloge kod ostalih igrača postaje sve uopečatljiviji. Papapetru se iz lidera Panatinaikosa pretvorio u defanzivnog specijalca i kontrolora skoka, Naneli je nakon povratka posle bolesti potpuno nestao, a deluje i d apostoji neki problem na relaciji sa Obradovićem, dok se Ledej iz turbo moda potpuno resetovao.

Egzum se od početka sezone mučio sa spremnošću i povredama, a to su sve igrači koji su projektovani da budu nosioci.

Iako je Panter promovisan u igrača kome lopta ide kada se rešava, novi kapiten Paertizana nije uspeo da se na terenu nametne kao lider i previše je često promašivao u prelomnim momentima.

Problem je što deluje da Obradović nema plan B pa je ekipama lakše da ga brane u poslednja dva minuta, a preklajeni veterani gotovo redom izbegavaju da preuzmu odgovornost.

Uloga Anđuđića je takođe problematična. Iako je doveden kao šuterski specijalista, često mu je minutaža manja od očekivane, a kada je na terenu često glumi sekundarnog kreatora i preskače šuteve.

Tu je i uloga mladih igrača, a posebno je bilo iznenađenje da je Trifunović nekako iznenada iskočio ispred Nanelija, a Vukčević veći deo poslednje doenice bio ispred Ledeja, a do pre desetak dana nisu mogli do minuta ni u lakšim mečevima ABA lige.

Partizanu fali definitvno jasnija hijerarhija, a problem su i guste završnice koje sada već redovno guve.

Baskonija, Armani, Valensija i Zvezda su u triler završnicama odneli pobedu a samo je prelomljen Žalgiris i to na način da se uzbegne igra na jednu loptu.

Utisak je bio i protiv Valensije i protiv Crvene zvezde da Partizan neće dobiti ukoliko se bude igralo na jednu loptu, a način na koji je odigrao završnicu posebno je kriminalan.

Dve trojke Vildoze kojom je Zvezdu vratio u egal su za posebnu priču. Ako bi preko prve i moglo da se pređe, druga je već bila apsolutna sramota.

Iako je i laiku bilo jasno da će on i Nedović rešavati u finišu, igrači Partizana prave kardinalnu grešku i ostavljaju samog posle neverovatno loše komunikacije, a potom i posle prodora Argentinca i udvajanja puštaju pas ka Nedoviću.

Partizan je sada u situaciji da je u poslednjih šest mečeva doživeo pet poraza, a raspored pred njima je brutalan.

Gostovanje Cedeviti u ABA ligi, pa Asvelu u Evroligi i meč sa šampionom Efesom u Areni je takav da nema lake pobede, a serija poraza bi mogla da se nastavi.

Obradović mora da nađe način da zaustavi potop, a sastanak odmah posle meča sugeriše da je svestan kritičnosti trenutka.

Novi niz poraza bi dotukao ekipu i već na polovini sezone bi razbio sjajnu hemiju sa navijačima. Ništa još nije izgubljeno, ali su sada alarmi i defintivno upaljeni.

BONUS VIDEO  Navijači Zvezde prozvali Žoca, vikali da uzme Džordana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar