Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ludnica pre ludnice.

Košarkaši derbi između Partizana i Crvene zvezde (četvrtak, 20.30) bi trebalo da uđe u istoriju kao prvi evroligaški, ali se umesto o košarci, Partizanovom napadu, Zvezdinoj odbrani, duelu Nemanje Nedovića i Kevina Pantera i nadmudrivanju dvojice velikih trenera, Željka Obradovića i Duška Ivanovića, mnogo više priča o navijačima.

PROČITAJTE JOŠ

Ne zbog toga što su napravili neku neverovatnu atmosferu, već zbog pitanja da li će najvatrenijim pristalicama Crvene zvezde biti uopšte omogućeno da prisustvuju duelu koji će 8. decembra biti odigran u beogradskoj Areni.

Sve je počelo gostovanjem Ostoje Mijailovića, predsednika Partizana, na televiziji Prva:

„Mi ćemo dati nivo 400 gostujućim navijačima, mi se nećemo ponašati kao što se ponašala Barselona prema našim navijačim, ali je mnogo važno da utakmica protekne u miru. Daćemo sve od sebe da je obezbedimo, nivo 400 će biti otvoren za njihove navijače“, rekao je Mijailović.

Ipak, nedugo potom usledile su oprečne informacije – Partizan se oglasio zvaničnim saopštenjem u kom je navedeno da „nikakvih gostujućih navijača neće biti“, kao i da će Zvezda dobiti mesta koja se nalaze u produžetku gostujuće klupe.

Takođe, crno-beli su poslali saopštenje u kom su naveli da će postojati „nulti stepen tolerancije za uvredljiva skandiranja“, uz napomenu da je zabranjeno ubacivanje predmeta na parket.

Ubrzo je objavljen i snimak u kom su Željko Obradović, kapiten Kevin Panter i saigrači uputili poziv navijačima da navijaju sportski.

„Poštovanjem protivnika poštujemo sami sebe“, dodao je Željko Obradović, da bi se nadovezao Danilo Anđušić:

„Posle osam godina smo u društvu najboljih. Ponovo vraćamo stari sjaj“, dodao je Anđušić, dok je Zek Ledej pozvao navijače da „pomognu da pobede u najboljoj atmosferi ikada“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Pomozite nam glasom i ljubavlju“, rekao je kapiten Partizana Kevin Panter.

Na sve to se nadovezao i izveštaj bezbednosnog sastanka pred utakmicu sa Zvezdom:

„Kao što je od ranije poznato, sve ulaznice za ovaj meč su rasprodate a na sastanku je konstatovano da je više od 3.000 ulaznica, pretežno za Nivo 400 prodato u slobodnoj prodaji, bez ikakvih ograničenja.

Pretpostavka svih prisutnih je da se u tom broju našao i određeni, ne veliki broj simpatizera Crvene zvezde koji su datu priliku iskoristili da kupe ulaznice i na taj način prisustvuju utakmici. Naravno, prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima, svi kupci ulaznica su priložili svoja dokumenta i podaci o njima su uneti u bazu podataka koja je podeljena i sa predstavnicima bezbednosnih struktura.

Iako je prvobitno bilo planirano da na Nivou 400 postoji jedan sektor namenjen simpatizerima Crvene zvezde, procena i preporuka bezbednosnih struktura je bila da se od toga odustane, zbog čega i nije postojala odvojena prodaja ulaznica za gostujuće navijače“, navedeno je, između ostalog, u bezbednosnoj proceni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na to je odreagovala i Zvezda, koja je odgovornost prebacila na večitog rivala:

„KK Crvena zvezda nije imao bilo kakvu komunikaciju sa organizatorom utakmice o prisustvu navijača Crvene zvezde u „Štark Areni“. Po zakonu o bezbednosti i kao zaključak zajedničkog sastanka bezbednosti na kome su u utorak prisustvovali predstavnici oba kluba, ali i sve nadležne službe zadužene za bezbednost, za organizaciju utakmice isključivo je odgovoran domaćin.

KK Crvena zvezda nije dobio nikakav kontigent karata za dalju distribuciju svojim navijačima, niti je imao bilo kakav kontakt koji je uobičajen kao formalna ili neformalna komunikacija evroligaških klubova u tim slučajevima. Sve odluke o puštanju karata u slobodnu prodaju, pa kasnije povlačenje te odluke, doneo je isključivo i samostalno KK Partizan“, navela je Zvezda u saopštenju.

A tim povodom oglasili su se i navijači Zvezde koji su prvo istakli da im „nije jasno da li im je omogućeno da dođu na meč ili ne„, da bi potom usledila i poruka za upravu Partizana:

„Tražimo od uprave Partizana da omogući ulazak navijačima Crvene zvezde sa kupljenim kartama i obezbede deo tribine za nas. U suprotnom bićemo prinuđeni da se sami snalazimo za ulazak u halu i ovim putem pozivamo sve zvezdaše da urade isto. A odgovornost za sve što se tada bude desilo u hali imaće ista ta uprava Partizana.“

Zatim je usledila i reakcija najvatrenijih pristalica crveno-belih.

„Delije“ su se okupile ispred severnog ulaza Beogradske arene i tamo najpre pokazale uvredljiv transparent uperen prema Ostoji Mijailoviću, predsedniku Partizana.

Na transparentu „delija“ je pisalo.

„Ostoja smrad u sport se ne razume, ali da ubije istorijske derbi ume“, pisalo je na poruci navijača crveno-belih.

Naime, navijači su uvređeni zbog činjenice da je Mijailović ranije najavio da će moći da zauzmu neka mesta na prstenu 400, ali je onda bezbedonosni izveštaj potvrdio da je to previše rizično, te je zabranjeno prisustvo navijačima crveno-belih.

To nije pomelo navijače Zvezde koji su najavili da će upasti na derbi parolom.

„Jedva čekam na derbi, ole, jedva čekam na derbi, ole“, pevali su navijači Crvene zvezde. Ovo najavljuje akciju navijača.

Ostaje da se vidi da li je ovo samo ispitivanje terena ili će zaista doći do problematičnih scena pred evropskom publikom. To ne želi niko i kazne (još bitnije posledice po pojedince) bi mogle da budu užasno velike ukoliko se svima ne garantuje bezbednost.

Još uvek nije svanuo dan derbija, ali nas, bez dileme, očekuje njegov vreo doček…

BONUS VIDEO Navijači Zvezde u transu protiv Makabija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar