Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan 76:73 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22) u meču 12. kola Evrolige i prvom "večitom derbiju" u ovom formatu evropske elite.

Zvezda je meč rešila u poslednjem napadu, šutem Nemanje Nedovića za tri poena, iako dotle gotovo ništa nije mogao da ubaci sa distance.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su na tri minuta pre kraja bili gotovo prežaljeni jer je Partizan u tvrdom meču imao šest poena viška posle pogotka Kevina Pantera. Nije bilo dovoljno domaćinu, koga su sa tribina sve vreme bodrili „grobari“ u bučnoj „Areni“.

Dva različita poluvremena mogli smo da vidimo na njenom parketu. U prvom je uvodna četvrtina pripala Partizanu, u drugoj je Zvezda „pokidala“.

Za oba tima je bilo zajedničko to što gotovo niko skoro ceo meč nije mogao da pogodi trojku, pa se sve rešavalo ili na obruču, ili do nekoliko metara od njega.

Crno-beli su tek u četvrtoj četvrtini uspeli da vežu nekoliko trojki kada su pogađali Dante Egzum, Danilo Anđušić i Janis Papapetru. Uz ofanzivne skokove, to je umalo bilo presudno da odredi pobednika.

Najefikasniji je kod pobednika bio upravo Zvezdin junak Nedović sa 20 poena, koji dotle nije mogao spolja da pogodi ništa (1/7). Luka Vildoza je bio jednako važan, kao čovek koji je svojim dvema trojkama održao nadu Zvezde i završio meč sa 14 poena. Filip Petrušev je postigao deset poena.

Na drugoj strani se istakao Kevin Panter sa 15 poena, Jam Madar je ubacio 14, Janis Papapetru 13, a Matijas Lesor 11, uz deset skokova od čega sedam u napadu.

Partizan je krenuo agresivno, Kevin Panter je u kontri rešio prvi napad svog tima, ali ta agresivnost je rezultovala sa tri timska faula domaćih za manje od dva minuta meča.

Matijas Lesor je rano počeo na ofanzivnom skoku da pravi probleme Ognjenu Kuzmiću i Zvezdi i iz te njegove igre je Janis Papapetru ubacio dva poena, na šta se u kontri nadovezao i sam Lesor, iznudivši usput faul Hasana Martina.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan je u tim trenucima, posle nepuna tri minuta već stvorio prednost od pet poena, 7:2.

Kada je Panter ukrao živu loptu Branku Laziću posle kardinalne greške kapitena Zvezde, to je već bio znak za uzbunu kod Duška Ivanovića.

Ivanović je tražio tajm-aut, a „grobari“ su se zabavljali skandirajući ime Aleksandra Mitrovića, špica reprezentacije Srbije i Fulama, koji je došao da gleda Partizan.

Lesor je nastavio da skače u napadu, sakupio je čak pet ofanzivnih skokova do kraja prve četvrtine od osam ukupno, Panter je nastavio da pogađa, pa je svojom trojkom doneo prvu dvocifrenu prednost Partizanu – 16:4.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Luka Vildoza je to prekinuo nakratko ukradenom loptom Madaru, Nemanja Nedović je nanizao nekoliko promašaja, a Zvezda je ostala nemoćna u prvih deset minuta, iako je bila na dostižnom minusu, 20:11.

Kao da su se njenim igračima „tresle ruke“, jer ni otvoreni šutevi nisu ulazili, pa je timu sa Malog Kalemegdana bilo potrebno da podigne energiju i pronađe sigurnija rešenja u napadu, kad već dalekometni hici nisu ulazili.

Ni Partizan nije blistao do kraja prvog perioda, pošto je imao tek jednu trojku iz devet šuteva, ali je Zvezda bila na 0/7.

Nesportska Brodzijanskog, pa onda i faul u napadu u prva dva i po minuta druge četvrtine nisu mu išla u prilog.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvezda je tada poenima Nedovića i Luke Mitrovića uspela da potpuno istopi prednost rivala, a bek je pride pogodio veoma lep flouter iz ukrštenog koraka za 22:19.

To je bio samo nagoveštaj onoga što ćemo gledati do poluvremena. Petrušev je pogodio trojku za egal, a onda je nastavljena serija Zvezde od 13:2.

Gosti su preuzeli kontrolu, Željko Obradović se nervirao, a crno-beli nikako nisu mogli bez Matijasa Lesora.

Bilo je primetno da su i lopte počele da im izlaze iz obruča, pa su to kažnjavali Petrušev, Mitrović i Nedović do 40:33 na kraju poluvremena u korist ekipe sa Malog Kalemegdana.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Drugo poluvreme počelo je preslikano kao i prvo. Agresivni Partizan, faulovi i jedan skok Bentila pod košem rivala posle teškog promašaja Vildoze.

Zvezda je nekako održavala prednost, ali je Madar trojkom smanjio zaostatak crno-belih na 42:40.

Stefan Marković je upravo Izraelcu poklonio loptu za polaganje i egal 44:44, pa se nije iskupio trojkom.

Crno-beli su imali 13:4 u trećem periodu do slobodnih bacanja kojima je Lesor vratio prednost Partizanu 46:44.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Do kraja trećeg perioda se igralo poen za poen, a Hasan Martin ju je zatvorio svojim poenima iz reketa posle asistencije Nedovića za 54:52.

Nedović je na startu četvrtog perioda promašio ceo koš sa trojke, dok je na drugoj strani dvaput spolja promašio Anđušić.

Danilo se na startu četvrte četvrtine razigrao, pogodio je daleki šut, a Partizan su u tom periodu krenule trojke jer su ih davali i Egzum i Papapetru.

Crno-beli su otišli na plus tri 67:64. Skok u napadu je doneo Egzumu dvojku za 69:65. Nije se dugo čekalo ni da Panter ubaci dvojku za šest razlike na tri minuta pre kraja.

To nije bio kraj drami, pošto je Vildoza dao trojku kada je najviše trebalo njegovom timu, a Martin neposredno pre toga uhvatio skok u napadu za lagana dva poena pod košem.

Partizan je u tim momentima na 2:05 do kraja imao samo poen prednosti 71:70 i čekalo se ko će da reši dramu. Papapetru je „digao dva prsta“ i pogodio sa boka na isteku lošeg napada.

Vildoza je opet pogodio za izjednačenje, a nakon promašenih trojki Madara i Pantera, Nedović je skočio sa boka i rešio meč. Zvezda sada ima šest pobeda i šest poraza, a Partizan četiri pobede i osam poraza.

Crveno-beli su stoga trenutno na 11. mestu Evrolige, dok je Partizan sa 13. pozicije pao na 15.

Standings provided by Sofascore


Partizan – Crvena zvezda 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22)

Dvorana: Štark arena (Beograd); Sudije: Huan Karlos Garsija, Robert Lotermozer, Gitis Vilijus

Partizan: Naneli 0, Anđušić 5, Madar 14, Vukčević 2, Panter 15, Smailagić 2, Papapetru 13, Egzum 5, Trifunović 2, Ledej 4, Lesor 11, Brodzijanski 0; Trener: Željko Obradović.

Crvena zvezda: Vildoza 14, Lazić 3, Dobrić 9, Nedović 20, Marković 0, Holand 0, Lazarević 2, Mitrović 4, Petrušev 10, Bentil 6, Martin 8, Kuzmić 0; Trener: Duško Ivanović.


Partizan - Crvena zvezda 73:76 (20:11, 13:29, 19:14, 21:22)