Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

Novak Đoković dobio je obrazloženje odluke o deportacije iz Australije uz jedan zanimljiv detalj.

Suštinski, ništa epohalno novo nije objavio sudija Alsop, samo je sve pravno i formalno raščlanjeno kroz proceduru odluke.

PROČITAJTE JOŠ

Navedeno je da je ministar Aleks Hok iskoristio svoje diskreciono pravo da deportuje Novaka, ali i da se sa odlukom odugovlačilo jer je on spremao opširnu dokumentaciju kojom bi to potkrepio.

„Gospodin Đoković i njegovi savetnici, pošto su upoznati sa ministrovim namerama, dostavili su ministru materijal i podneske o tome zašto ovlašćenje iz s 133C(3) ne bi trebalo da se primenjuje. Kasno u petak, 14. januara 2022, ministar je iskoristio svoje ovlašćenje da ukine vizu po osnovu člana 133C(3). Dopisom od tog dana, ministar je obavestio gospodina Đokovića o toj odluci i dao obrazloženje na deset stranica“, navodi se.

Sudija Alsop naveo je i da je Hok iskoristio svoju zabrinutost za javno mnjenje i potencijalno zauzimanje antivakserskog stava ukoliko ne deportuje Novaka, što je proširio u papirologiji. Alsop je naveo i da je materijal koji je Hok podneo bio relevantan.

„Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes“, navodi se između ostalog.

BONUS VIDEO Da li o Novaku treba da se oglase i nadležni u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar