Novak Đoković i Vasek Pospišil
Novak Đoković i Vasek Pospišil; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je pre dve i po godine pokrenuo organizaciju PTPA koja se suprotstavila ATP-u.

PTPA je zamišljen kao teniski sindikat koji će posebnu pažnju posvećivati slabije rangiranim teniserima. Čitava priča je startovala u jeku 2020. kada je korona ukazala na mnoge slabosto postojećeg sistema u svetu tenisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski igrač je napustio Savet igrača u sklopu ATP-a da bi ganjao svoju ideju.

Đoković i Vasek Pospišil, kanadski igrač su zajedno „zavrteli“ celu priču, u međuvremenu su dobili sve veću podršku i stvoren je Izvršni komitet organizacije u kom se našlo i nekoliko veoma poznatih imena poput Ons Džabir, Džona Iznera i Paule Badose.

„Čast mi je da služim u Izvršnom komitetu PTPA. Neverovatna grupa tenisera i teniserki ujedinjena u uverenju da možemo u ime svih igrača da poguramo sport ka nastavku evolucije i rasta, da bi bio bolji. Težak rad se isplati. Ovo je samo početak“, naveo je Pospišil.

Džabir, druga igračica sveta, uzda se u to da će učiniti živote većeg broja ljudi sa ATP i WTA tura još boljim.

Isprva je baš izostanak teniserki bio povod za kritike na račun PTPA, pošto su Đoković i Pospišil organizaciju pokrenuli sa fokusom na muškarce.

Zato je Paula Badosa, koleginica Tunišanke smatra da je važno da se glas tenisera sve dalje čuje.

„Odlučila sam da se priključim Izvršnom komitetu i stvarno sam ‘u tome’. Zaista sam srećna što mogu da pomognem u vezi sa ovim pitanjem. Mislim da je važno što kao igrači možemo da imamo glas, a u ovoj organizaciji stvarno brinu o onome što kažemo. Zato se nadam da možemo da učinimo tenis boljim“, rekla je Špankinja, trenutno 11, a nekada 2. igračica planete.

Amerikanac Džon Izner bio je jedan od onih koji su poslednjih godina u više navrata stali uz Novaka, a sad je to uradio i u PTPA, boreći se protiv kritika iz ATP-a.

„Ima nešto u vezi sa čime sam veoma strastven prethodne tri godine, a sada kada smo i ovo zavrteli verujem da kao igrači možemo da stvorimo neverovatnu i trajnu promenu u našem sportu i da stvarno možemo da promenimo to kako će on izgledati za tenisere koji dolaze. Zato sam uzbuđen što sam deo nečeg ovakvog i jedva čekam da počnemo“, naveo je Izner.

Sve njih sada čeka prvi grend slem turnir sezone, pošto za četiri dana počinje Australijan open, od 16. do 29. januara.

BONUS VIDEO: Meč lopta za Novakovu titulu u Adelejdu