Đoković se mučio, pa razbio rivala.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs
.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena nakon maksimalne pobede protiv Amerikanca Tomija Pola rezultatom 7:5, 6:1, 6:2.

Srpski teniser će u meču za svoju 10. titulu u Australiji i 22. greds slem u karijeri igrati protiv Stefanosa Cicipasa koji je u četiri seta bio bolji od Karena Hačanova.

Nije odigrao Đoković na nivou kao u prethodna dva meča, pogotovo u prvom setu kada je bio izuzetno nervozan i dozvolio nepotrebnu dramu. Vodio je srpski teniser sa 5:1 i servirao za set, kada je počeo da greši u serijama i na kraju dozvoli rivalu da dođe do 5:5. Dozvolio je da ga iz ritma izbace provokacije navijača i opomena sudije zbog koje je pao u vatru i krenuo u svađu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, na vreme je povukao ručnu i osvojio set, a onda potpuno pregazio Pola u naredna dva i plasira se u finale.

Neverovatan je bio tok prvog seta koji je bio jedan od najbizarnijih koje je Đoković odigrao u prethodnih nekoliko godina.

Bio je nervozan Novak i od starta je krenuo da greši i izbacuje lopte u aut, što je Polu donelo i brejk lopte. Izvukao je u obe situacije odlične servise, pa je izbegao da loše krene meč.

Nervozan je bio i Tomi Pol, pa je Đoković to znao iskusno da eksploatiše i već u drugom gemu oduzme servis rivalu, a zatim ga i lako potvrdi. Rezultatski je Đoković bio ubedljiv, ali je igra bila daleko od savršene.

Foto: REUTERS/Jaimi Joy

Ipak, Nova je nastavio da koristi greške rivala i za čas je došao do velikih 5:1. Delovalo je tada da će osvajanje prvog seta biti formalnost kada je nastala neočekivana drama.

Đoković je počeo sve više da greši, a Amerikanac je to iskoristio i smanjio brejk zaostatka. To mu je dalo krila da konačno odservira ubedljiv servis gem i da Novaka ubaci u nervozu.

To se naročito videlo kada je po drugi put servirao za set pri rezultatu 5:38 U jednom trenutku ga je sudija opomenuo zbog prekoračenja vremena za servis jer je Novak otišao po pekir, što je srpskog tenisera potpuno izbacilo iz ritma.

Krenuo je da se svađa sa sudijom i potpuno izgubio fokus.

Foto:REUTERS/Loren Elliott

Usledio je i novi brejk i povratak Pola u set koji je potvrdio još jednim furioznim servis gemom. Đoković je u tom trenutku imao 22 neiznuđene servis greške, što je bilo više nego za ceo meč protiv Rubljova u četvrtfinalu.

Kao da je tada Đoković uspeo da pronađe pravi fokus i da odservira za 6:5, a onda i da namiriše nesigurnost u igri Pola i da konačno prelomi prvi set. Izbacio je Novak svu furstraciju prilikom proslave, a opet su ga nervirali pojedini navijači.

U drugom setu smo gledali potpuno drugačiju sliku. Đoković je značajnno manje grešio i to je odmah dalo rezultata. Pored toga je značajno smanjio nervozu i fokusirao se na tenis i vrlo brzo je poveo sa 5:0. Tako je zajedno sa prvim setom napravio seriju od sedam gemova pre nego što je Pol osvajanjem gema izbegao nulu na semaforu.

Kao i u prva dva seta, isti smo scenario videli i u trećem. Dva brza brejka i lakih 4:0 za konačno slamanje otpora rivala. Do kraja je svako zadržao svoj servis i Đoković je rutinski došao do pobede.

Sada ga čeka Stefanos Cicipas koji je posle pobede nad Hačanovim uputio otrovne strelice ka srpskom igraču. on je Novakovu šalu da se ne seća njihovog finala sa Rolan Garosa shatio kao provokaciju pa je besno odgovrio da se ni on ne seća tog meča iako mu je to bilo jedino grend slem finale u karijeri.

TREĆI SET U TOKU Đoković - Pol 7:5, 6:1, 5:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare