Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U ponedeljak 10. januara je mogla da počne 374. sedmica Novaka Đokovića na vrhu ATP liste. Ali nije. Baš kao što nije dobio nedelje koje mu pripadaju zbog nekih ranijih promena pravila.

Novak Đoković je trebalo da ima tačno 7.070 poena da su mu računati i bodovi sa Vimbldona i po tome bi bio prvi igrač planete.

Dakle, mogao je, da je situacija bila drugačija, da u finalu Adelejda igra i za prvo mesto protiv Sebastijana Korde. Ovako je ta titula (92. u karijeri) bila samo korak napred u planovima da se vrati na vrh ATP liste.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je tako ostao na 373 nedelja kao prvi igrač planete, a ispred njega je u teniskoj istoriji samo Štefi Graf koja je 377 sedmica bila na vrhu WTA liste. Dakle, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji samo jedna osoba ima neznatno više sedmica od Đokovića, ali je Srbin i dalje „kratak“ za četiri sedmice od izjednačavanja svetskog rekorda.

To je značilo u praksi da je Novak do kraja Australijan opena mogao da dođe od 376 sedmica na vrhu liste, te da bi verovatno dobrim rezultatom u Australiji (zavisio bi i od rezultata drugih igrača) mogao i te kako da ostane na vrhu i da potencijalno uz neke rezultate krene ka istoriji i da postane prvi igrač koji je proveo 400 i više sedmica na vrhu. Bilo je gotovo izvesno da bi vladao do sredine februara i tako postao rekorder. Naravno, mnogi će se setiti i situacije sa „zamrznutim bodovima“ tokom 2020. godine kada je Novak mogao da upiše više od 20 sedmica na vrhu. Ali, to nije zvanično računato jer je praktično i tenis bio stopiran.

Da je bilo poena na Vimblodonu izvesno je da bi i pre kraja februara 2023. godine Novak postao svetski rekorder i da bi uradio ono što nije uspeo niko pre njega. Ovako, to dostignuće će morati da sačeka barem još malo.

Ako se pitate kolika bi razlika bila u odnosu na ostale igrače, bila bi gotovo minimalna. Karlos Alkaraz, koji je otkazao učešće na Australijan openu, imao bi 7.000 bodova, dok bi Rafael Nadal bio odmah iza sa 6.490.

Dakle sve je moglo da bude drugačije samo da je Đokoviću računato 2.000 bodova koje je pošteno osvojio na terenima Vimbldona kada je u velikom finalu savladao Nika Kirjosa.

Podsetimo, tada je Vimbldon ispoštovao odredbe Vlade Velike Britanije da se zabrani učešće Rusima i Belorusima na turniru, pa je ATP morao da reaguje.

U nedostatku pravih način da se reši komplikovana situacija odlučili su se za onu koja je koštala igrače i igračice. Teniserima su oduzeti poeni (ostaće nejasno zašto barem nisu zamrznuti) bez mogućnosti da se osvoje novi. Najglasniji protiv toga je bio upravo Australijanac Kirjos koji je pričao da je trebalo da stigne i do Top 10 jer je stigao do finala Vimbldona. To se nije desilo.

Podsetimo, Novak je i pre Vimbldona žestoko kritikovao ovakvu odluku ATP.

„Vimbldon je i dalje Vimbldon. O tome sam sanjao kao dete i nikada nisam razmišljao o poenima ili nagradnom fondu, ali razumem oštećene igrače. Ovo je situacija u kojoj svi gube. Na ličnom nivou, naravno, izgubiću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim – Australijan open i Vimbldon. Individualno negativno to utiče na mene. Razgovarao sam u poslednjih nekoliko dana sa menadžmentom i predsednikom ATP-ja, kao i nekim članovima Saveta igrača… Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili sa ATP-jem i pokazali grend slemu da kada se desi greška – a jeste se desila sa strane Vimbldona – moramo da pokažemo da će biti posledica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvek sam to radio i oduvek ću raditi“, poručio je Srbin.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Zatim je nastavio.

„Na Vimbldonu i LTA je bilo da donesu tu odluku… Ipak, tek pre nekoliko dana sam saznao da su oni dobili preporuke vlade Britanije. U tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, ne samo jedna na stolu, a oni nisu razgovarali ni sam kim – ni sa ATP-jem, ni sa igračima kao pojedincima, niti sa ruskim i beloruskim teniserkama i teniserima. Da komuniciraju i da vidimo ima li mesta za kompromis, da možda ispadne kako treba. Mislim da je odluka Vimbldona pogrešna, ne podržavam je, ali tema je izuzetno osetljiva – šta god da se odluči, stvoriće se konflikt i razjedinićemo se umesto da se ujedinimo. Mogli su da uzmu u obzir… Čuo sam da je postojala preporuka WTA i ATP da igrači i igračice Belorusije, Rusije i Ukrajine mogu da odigraju egzibiciju, ili da igraju zajedno u miksu, pa da novac ode žrtvama u Ukrajini… Bilo je različitih ideja, ali nije bilo komunikacije sa strane Vimbldon.

Da li postoji bolje rešenje od pukog oduzimanja poena i nedozvoljavanja igračima da odbrane ili da zarade bodove… Svi su pogođeni. Za mene i za druge koji su odigali dobro prošle godine na Vimbldonu, mi ne možemo da branimo te poene, a neki neće imati priliku da zarade nove. Jedinstvena je i čudna situacija, moram da kažem.

Mogli su da oduzmu bodove, kao što jesu, ali da za one koji su zaradili bodove prošle godine zamrznu. Ovo je jako nekorektno prema meni, prema svima koji su beležili odlične rezultate prošle godine. Bodovi se tope, izgubio sam 4.000 bodova, a nemam mogućnost da ih odbranim zbog politike“, zaključio je Đoković tada.

BONUS VIDEO Ključni trenutak: Đoković poslao drugi servis 200 na sat