Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Ne biraju se reči da sse blati najbolji teniser sveta.

Novak Đoković ponovo je osvojio Australijan open i tako još jednom povrdio da mu nema ravnog, ali i dalje ima onih kojima njegovi uspesi teško padaju.

Naročito to važi za javnost u Australiji koja je Đokovića pre samo godinu dana satanizovala i dala veliki diorinos njegovom deportovanju kao najvećeg kriminalca.

Sada je novinar Endrju Vebster „Zašto ne možemo da nateramo sebe da kažemo da je Novak Đoković najveći teniser svih vremena“.

PROČITAJTE JOŠ

Dobio je mnogo komentara i ljudi su generalno bili besni zbog ovakvog teksta koji prenosimo u celosti.

„Univerzitet Lejk Superior u SAD je 3. januara objavio svoju godišnju listu zabranjenih reči i fraza za koje smatra da se prekomerno koriste, zloupotrebljavaju ili su beskorisne. Na listi su se nalazili uobičajeni izrazi poput „idemo napred“ i „tako je kako je“, ali na vrhu je bio akronim koji je postao kompliment ljubitelja sporta.

Sportista ovih dana ne mora mnogo da uradi da bi bio označen kao „Najveći svih vremena“. Fudbaler postiže gol — GOAT! Igrač golfa pobeđuje — GOAT (Greatest of all time). Nik Kirjos stiže u treće kolo ili kupuje svojoj verenici Luj Viton tašnu — GOAT! Hoćeš da budeš GOAT? Hajde.

Lestvica je postavljena tako nisko da je potrebno samo da prođete kroz utakmicu fudbala starijih od 35 godina, a da ne pocepate svoje listove, a i vi možete biti GOAT. Zatim, tu je Novak Đoković, jedan od retkih sportista za koje je legitimna tvrdnja da je GOAT, ali je postao toliko neprijatan da ne možemo da se nateramo da kažemo da je GOAT.

Čak se i žrtva njegovog poslednjeg „ubistva“, Stefanos Cicipas, borio da prizna Đokovićeve zvanje najvećeg svih vremena, nakon što je razmontiran u finalu Australijan opena u nedelju uveče na Rod Lejver areni. To je bila Đokovićeva 10. pobeda na turniru, što je izjednačilo rekord Rafaela Nadala na Grend slem turnirima od 22 titule. Veoma dostojno GOAT-a. Kada je Cicipas rekao publici da je Đoković „jedan od najvećih u našem sportu“, Srbi na tribinama su izrazili neodobravanje, pre nego što je on priznao: On je sigurno najveći koji je ikada držao teniski reket.

Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal
Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dan ranije, Džejms Brejsi sa „Kanala devet“ pitao je stručni panel – Džima Kurijera Toda Vudbridža i Dilana Alkota da li će pobeda Đokovića rešiti debatu o GOAT-u.

Sva trojica su obigravala oko pitanja.

Vudbridž: „Ne želim da idem tamo.“

Alkot: „Najveći ne znači uvek i najviše pobeda.

Kurijer: „Imaće više velikih titula od Rafe, više nedelja na broju 1, on je ispred Rafe u njihovim međusobnim duelima. Ako gledate samo brojke, Novak će završiti sa najboljim učinkom.“

Da li se i dalje toliko ‘ložimo’ na Rodžera Federera i Rafaela Nadala da ne možemo da priznamo da je Srbin prošao pored njih? Da li smo toliko ogorčeni Đokovićevom ‘samovažnošću’ da ne možemo da priznamo koliko je dobar? Nisam toliko ljut na Đokovićeve ludosti kao drugi. A opet, iznutra sam mrtav. Upravo vidim još jednog kvalifikovanog tenisera u sve većem nizu kvalifikovanih tenisera, nesposobnih da priznaju grešku, kukaju i zapomažu zbog toga što ih mediji pogrešno predstavljaju. Drama prati Đokovića skoro na svakom koraku i pitate se, u nekom trenutku, da li se pogleda u ogledalo i zapita se: „Možda sam to ja?“.

Nije ni čudo što su se on i Kirjos našli usred staromodnog bromansa.

Kirjos se hvali na društvenim mrežama otkako je Đoković pobedio Cicipasa. Bog ih je stvorio da se pronađu. Đoković ima nešto što Kirjos nikada neće: nepokolebljivo verovanje u sebe. Najbolja šansa Cicipasa došla je u sedmom gemu drugog seta. Sav zamah je bio sa njim; udarao je u vazduh i ‘šibao’ publiku u pomamu, dok je Đoković izgledao nespretno, spotaknuo se o svoja stopala i vrištao na svoju ložu. Tirada je bila toliko žestoka da trener Goran Ivanišević nije znao gde da gleda. Nije bilo važno. Đoković je držao živce, držao servis i osvojio set u tajbrejku pre nego što je isto uradio u trećem. Njegova snaga je u tome što nema nikakvu posebnu snagu, osim onog smrtonosnog bekhenda sa dve ruke. Jedna od sjajnih statistika proizvedenih tokom ovog turnira otkrila je kako je on u proseku stajao metar bliže osnovnoj liniji nego tokom razmena 2021. Đoković se kreće po terenu bolje od bilo koga, ali ove godine je bilo kao da gledate kako neko igra sa zidom od cigle.

BONUS VIDEO Izjava Novaka Đokovića nakon meča sa Tomijem Polom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare