Podeli:
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Lana Del Rej tvrdi da živi u "okrutnom svetu" u kome je koleginice i kritičari stalno napadaju zbog "glorifikovanja nasilja", dok, kako navodi, ona samo želi da peva o ljubavi koja "nije uvek sjajna". Međutim, još pre nego da je objavila otvoreno pismo koje je "zapalilo" internet i ljubitelje pop kulture, Del Rej je izazivala kontroverze svojim spotovima, pesmama, prozivkama i političkim stavovima.

Sve je krenulo kada je Del Rej objavila naslovnicu za singl iz 2012. godine “Blue Jeans”, na kome je prikazana kao nežna žena koja oko vrata ima mušku ruku koja je davi. Kritičari su još tada navodili da Del Rej glorifikuje podređeni položaj žena i nasilne veze u kojima “strejt muškarci dominiraju”, a ona se tada nije osvrtala na negativne komentare.

PROČITAJTE JOŠ

Već 2013. godine, Lana je objavila muzički film “Tropico”, u kome je bila prikazana kao belkinja koja igra oko šipke, drogira se i na kraju okončava svoj život, odlazeći u raj. Godinu dana nakon toga, tačnije u novembru 2014. godine, procureo je kratak video iz horor filma Merlina Mensona, koji nikada nije bio planiran da bude objavljen, a u kome je Lana prikazana kao žrtva silovanja koja uživa u scenama nasilja.

Uz četiri godine pauze od “skandala” koji su potresali javnost, Del Rej je odlučila da prekine svoju političku tišinu, i tada je prvi put izjavila da je “Kanje Vest glup i budalast” zbog toga što podržava Donalda Trampa. Njihova sitna prepirka postala je još veća nakon što se u “dramu” umešala reperka Azilija Banks, koja je izjavila da je “Del Rej rasistična belkinja koja napada samo crnce”.

Godinu dana nakon toga, američki mediji pisali su da je “Lana Del Rej naišla na tanak led” nakon izjave da je “podjednako republikanka koliko je i demokrata”. Iako je pevačica kasnije izjavila da se ne slaže sa stavovima Donalda Trampa, te da je njena izjava bila usmerena na, kako je rekla, ujedinjenje duboko podeljenog američkog društva, liberalni deo američke javnosti smatrao je ovo velikim skandalom.

Njeno najnovije otvoreno pismo, s druge strane, ponovo je izazvalo kontroverze.

“Sada kada su Doja Ket, Arijana Grande, Kamila Kabeljo, Kardi Bi, Kehlani, Niki Minaž i Bijonse objavile svoje pesme i dobile svoj broj jedan hit na muzičkim lestvicama – pevajući gole o seksu, varanju i slično, da li bih molim vas mogla da se vratim na svoju muziku: pevanju o zaljubljenosti, vezama koje nisu savršene, novcu i slično? Nadam se da me zbog toga nećete napadati i govoriti da glorifikujem napastvovanje?”, napisala je ona na Instagramu.

Del Rej se osvrnula na “ženske izvođače i pisce” koji su je optuživali da “glorifukuje napastvovanje”, dok je ona, kako kaže, samo glamurozna osoba koja peva o današanjem svetu i vezama koje umeju da budu nasilne.

“Uz sve teme koje žene danas obrađuju, želim da kažem da su moji mali tekstualni osvrti o mojoj pasivnosti u vezama sa starijim muškarcima, zbog kojih mi je rečeno da vraćam žensku populaciju decenijama unazad, smešni i banalni”, dodala je ona.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar