Podeli:
Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Zemlje koje geografski ne pripadaju Evropi takmiče se već decenijama na „Pesmi Evrovizije“, a najpoznatiji je primer Australije, koja od 2015. godine ravnopravno učestvuje na ovom takmičenju sa evropskim zemljama.

Godinama se spekuliše i o mogućem ušeću SAD na Evroviziji, te se mnogi fanovi najvećeg muzičkog takmičenja na svetu pitaju – da li je Evrovizija kao takva izgubila svoj smisao? Od kraja 2019. godine u medijima se govori o navodim dogovorima ERU (Evropske radiodifuzne unije), koja je navodno u pregovorima da Evroviziju prebaci na još jedan kontinent.

PROČITAJTE JOŠ

Oni su SAD prodali prava za organizovanje muzičkog takmičenja po ugledu na „Pesmu Evrovizije“. Izvršni supervizor „Pesme Evrovizije“ Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pesma Amerike“ bude razvijalo, EBU odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“. To se, međutim, kako je rekao, neće dogoditi za vreme njegovog mandata.

Samo godinu dana ranije, Evropska radiodifuzna unija (ERU) je postigla je sporazum s međunarodnom produkcijskom kompanijom Akademijom Brajan (Brian Academy) kojim se otvara mogućnost da se takmičenje organizuje u Americi. Potom je, prema navodima izraelskih medija, najavljeno da je cilj da se prvo takvo nadmetanje održi 2021. godine.

Izvršni i kreativni direktor Brajan akademije Piter Setman tvrdi da je, izuzimajući sportske događaje, Evrosong najveći TV šou na planeti, da ujedinjuje kontinent i omogućava svakome da glasa, kao i da on jedva čeka da predstavi, kako je rekao, “to divno takmičenje najvećem TV tržištu u svetu”.

O ovakvim planovima međutim nema konkretnih i dodatnih informacija.

Amerika sa druge strane, poslednjih godina aktivno radi na tome da približi Evroviziju ljubiteljima pop kulture i stanovnicima tog kontinenta, aktivno prateći samo takmičenje, ali i filtreirajući svoje velike zvezde na scenu najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Na Evroviziji 2016. godine u Švedskoj, jedan od specijalnih gostiju u finalu bio je pop pevač Džastin Timberlejk, a već 2019. godine, na sceni se pojavila i kraljica pop muzike Madona. Ove godine, Evrovizija je istupila i iz svojih ustaljenih normi i kriterijuma, te je za jednu od voditeljki takmičenja pozvala Niki de Džager, američku transrodnu mejk ap umetnicu i influenserku.

Pored svega toga, “Bilboard”, najuticajniji muzički magazin u Americi krenuo je aktivno da izveštava o samom takmičenju, a ove godine, najveći striming servis na svetu odlučio je da oda počast takmičenju i napravio je film po imenu “Evrovizija: Priča o Fire Sagi”.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar