Podeli:
Foto: Emily Aragones / Everett / Profimedia

Da li vam se ikada dogodilo da ste odgledali neki film koji vam je vratio volju za životom i podigao vas iz određene "down" faze u kojoj ste bili danima, a možda čak i nedeljama?

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko ste nešto ozbiljniji ljubitelj sedme umetnosti, a vaš odgovor na gore postavljeno pitanje je – da, onda znate koliko dobar film može biti slojevit, predstavljen na zabavan način, a ipak značajno dubok – ponekad toliko da vas natera da promenite precepciju posmatranja sveta oko sebe.

Magazin “Elle” sastavio je listu uzbudljivih, inspirativnih životnih filmova koje treba da pogledate pre tridesete godine, a koju vam u nastavku teksta prenosimo u celosti.

Like Father 

Nakon otkazanog venčanja, tačnije činjenice da je ostavljena ispred oltara, ovu tridesetogodišnjakinju opsednuta karijerom, iznenađuje još jedan događaj – u posetu joj dolazi otac sa kojim nije imala kontakt praktično decenijama. Nakon pijane noći koju je provela u razgovoru sa ocem, budi se na kruzeru – onom kojim je trebalo da putuje na svoj medeni mesec. Događaju koji uslede doneće pregrš komičnih, ali iskrenih momenata sa posebnom motivišućom aurom.

Madame Bovary 

Baziran na čuvenoj noveli Gustva Flobera, ova ekranziacija verovatno je jedna od najboljih, prvenstveno zahvajujući glavnoj ulozi koju tumači fantastična Isabelle Huppert. Kada život ne ispuni očekivanja devojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovekom skromnih dometa, ona ga više ni ne smatra vrednim življenja. Rešena da nešto promeni, glavna junakinja svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemernom i ograničenom društvu uvek najpre stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan.

Closer 

Neočekivana ljubavna priča i razvoj romanse koji se dešava između dva para, naganaće vas da razmotritete idelističku priču o bliskoti, ljubavi i vezama između ljudi. KOliko zapravo poznajemo osbu sa kojom smo u vezi, ali i koliko dobro poznajemo sebe, te koliko se isto tako dobro samozavaravamo. Tradicionalan forma ljubavi između dvoje ljudi ovde je maestralno svrgnuta sa trona i predstavljena na potpuno drugačiji način, koji je kako 21. vek odmiče (nažalost) većini nas sve jasniji.

Breakfast at Tiffany’s

Paul Varjak (G. Peppard) je mladi pisac koji često ima problema tragajući za inspiracijom, a i opterećen je svojom vezom sa imućnom ženom. Jednog dana useli se u novi stan i privuče ga zgodna, vrckasta Holi (A. Hepburn), devojka koja živi sama u stanu ispod njegovog. Sprijatelji se sa njom i primeti da ona obožava skupe izlaske na kojima osvaja svojim šarmom i duhovitošću. Između njih dvoje počinje da se razvija felrt, a on ubrzo shvata da je lepršavost ove devojke samo njena fasada. Ona pati od neuroza, svaka joj veza završi tako što ostavlja muškarca nakon što dobije skupe darove.

The Devil Wears Prada

Započinjući posao na novom radnom mestu koji u slučaju Andree (Anne Hathaway) podrazumeva ogromnu odgovornost i haotičnost u isto vreme, postaje njena noćna mora, ali i ostvarenje sna koje bi poželela ne samo svaka druga Njujorčanka, već i svaka druga devojka na svetu, jer u pitanju je rad u jednom od najmoćnijih modnih magazina. Način na koji se dve ambiciozne žene na potpuno različitim lestvicama karijere, te različitih godina, suočavaju sa zahtevnim poslovnim preprekama, ali i ne baš jednostavnim emocionalnim ljubavnim životom, dajem nam uvid u to kako ne samo ništa nije onako kako se čini na površini, već i da je za dostizanje određenih ciljeva potrebno mnogo odricanja.

To Die For 

Zasnovan na istinitoj priči, ovaj film govori o ženi koja je opsesivna u nameri da uspe kao televizijski prezenter. Vodeću ulogu tumači Nicole KIdman, a režiser  Gus Van Sant na tragičan način predstavlja koncept života u tradicionalnom društvu.

Wild 

Nakon proživljene tragedije, glavna junakinja (Reese Witherspoon) odlučuje da zanemari moralne i etničke standarde svakodnevnog života i započinje samostalno putovanje – u ovom slučaju pešačenje, kroz prirodu. “Wild” sa sobom donosi motivacionu auru zbog koga ćete poželeti sasvim sigurno da razmislite još jednom o određenim stereotipima, ali i da otpočnete svoje putovanje u prirodi – na putu na kome će ponovo upoznati sebe.