Podeli
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas

Američkom predsedniku Donaldu Trampu poslat je paket koji sadrži otrov ricin. Istražitelji veruju da su koverte poslate iz Kanade, a identifikovali su žensku osobu kao osumnjičenu, javlja Njujork Tajms.

Pošiljka koja sadrži ovu smrtonosnu supstancu, takođe je stigla na adrese saveznih kancelarija u Teksasu.

Istražitelji pokušavaju da pronađu pošiljaoca, te da li još takvih pisama cirkuliše unutar poštanskog sistema, prenosi Njujork Tajms.

Prema rečima dvojice policijskih službenika, paket je ranije ove nedelje presrela policija. Urađena su dva testiranja sumnjive materije kojima je utvrđeno da sadrži ricin.

Inače, sva pošta za Belu kuću sortira se i proverava izvan objekta pre nego što stigne u Belu kuću.

Ranije, FBI je naveo da u saradnji sa Tajnom službom i inspektorima Poštanske službe sprovodi istragu.

Ricin je visoko toksično jedinjenje ekstrahovano iz ricinusovih zrna koje se najčešće koristi u terorističkim zaverama. Može se koristiti u obliku praha, gasa ili kiseline.

Ako se proguta, uzrokuje mučninu, povraćanje i unutrašnja krvarenja želuca i creva, praćeno otkazivanjem jetre, slezine i bubrega i smrću usled cirkulatornog kolapsa.

Ovo nije prvi slučaj

Koverte sa sumnjivim supstancama primili su Pentagon, Bela kuća i kancelarije za kampanju teksaškog senatora Teks Kruza.

Paketi poslati Pentagonu upućeni su tadašnjem ministru odbrane Džejmsu Matisu i komandantu američke ratne mornarice Džonu Ričardsonu.

Takođe, u maju 2013. godine, pisma zalepljena ricinom poslata su tadašnjem predsedniku Baraku Obami i gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu, naveo je ranije Indipendent.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar